Keskin nişancı tüfekleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Bu liste dünyada ki majör keskin nişancı tüfeklerini sıralamaktadır. [1] [2]

Tüfek Üretici Fişek Tip Ülke Yıl
Istiglal Anti-Materyal tüfeği Azerbaycan Savunma Sanayi 14.5x114mm Geri tepme işletmeli, Dönen sürgü  Azerbaycan 2008
FD-200 FAMAE 7.62x51mm NATO Gaz işletmeli, Dönen sürgü  Şili 2000'ler
7.62 Tkiv 85 Valmet 7.62x53mmR Kurmalı  Finlandiya 1984
Accuracy International Arctic Warfare Accuracy International .243 Winchester
7.62x51mm NATO/.308 Winchester
.300 Winchester Magnum
.338 Lapua Magnum
Kurmalı  Birleşik Krallık 1982
Accuracy International AS50 Accuracy International .50 BMG Gaz işletmeli, Dönen sürgü  Birleşik Krallık 2006
Accuracy International AW50 Accuracy International .50 BMG Kurmalı  Birleşik Krallık 1990'lar
Accuracy International AWM Accuracy International 7 mm Remington Magnum
.300 Winchester Magnum
.338 Lapua Magnum
Kurmalı  Birleşik Krallık 1997
JNG-90 MKEK 7.62x51mm NATO Kurmalı  Türkiye 2004
T-12 MKEK 5.56x45mm NATO  ?  Türkiye 2011
Kalekalıp 12.7mm AMR Kalekalıp .50 BMG Gaz işletmeli  Türkiye 2000'ler
KNT-308 Kalekalıp 7.62mm Kurmalı  Türkiye 2008
AMP Technical Services DSR-1 DSR-precision GmbH .308 Winchester
.300 Winchester Magnum
.338 Lapua Magnum
Kurmalı  Almanya 2000
AMR-2 China South Industries Group 12.7x108mm Kurmalı  Çin 1990'lar?
APR308 Brügger & Thomet 7.62x51mm NATO
.338 Lapua Magnum
Kurmalı  İsviçre 2005
Armalite AR-50 ArmaLite .50 BMG Kurmalı Amerika Birleşik Devletleri ABD 1997
AWC G2 AWC Systems Technology 7.62x51mm NATO Gaz işletmeli, Dönen sürgü Amerika Birleşik Devletleri ABD 1995?
Barrett M82 Barrett Firearms Company .50 BMG Geri tepme işletmeli, Dönen sürgü Amerika Birleşik Devletleri ABD 1980
Barrett M90 Barrett Firearms Company .50 BMG Kurmalı Amerika Birleşik Devletleri ABD 1990
Barrett M95 Barrett Firearms Company .50 BMG Kurmalı Amerika Birleşik Devletleri ABD 1995
Barrett M98 Barrett Firearms Company .416 Yarı otomatik Amerika Birleşik Devletleri ABD 1998
Barrett M98B Barrett Firearms Company .338 Lapua Magnum Kurmalı Amerika Birleşik Devletleri ABD 2008
Barrett M99 Barrett Firearms Company .50 BMG
.416 Barrett
Kurmalı Amerika Birleşik Devletleri ABD 1999
Barrett XM109 Barrett Firearms Company 25 mm grenade Yarı otomatik Amerika Birleşik Devletleri ABD 2004
Blaser 93 Tactical Blaser .223 Remington
6mm Norma BR
6.5x55mm
7.62x51mm NATO
.300 Winchester Magnum
.338 Lapua Magnum
Kurmalı  Almanya 1993
Bor rifle OBR SM Tarnów 7.62x51mm NATO Kurmalı  Polonya 2007
CheyTac Intervention CheyTac LLC .408 Chey Tac
.375 Chey Tac
Kurmalı Amerika Birleşik Devletleri ABD 2001
C3A1 Parker Hale 7.62x51mm NATO Kurmalı  Birleşik Krallık 1960
C14 Timberwolf rifle Prairie Gun Works .338 Lapua Magnum Kurmalı  Kanada 2005
ČZW-127 ČZW .50 BMG
12.7x108mm
Lever-delayed blowback  Çek Cumhuriyeti 2000'ler
Denel NTW-20 Denel 20 mm caliber
Hispano-Suiza HS.404
14.5x114mm
Kurmalı  Güney Afrika 1990'ların ortası
Desert Tactical Arms Stealth Recon Scout Desert Tactical Arms .243 Winchester
7.62x51mm NATO
.300 Winchester Magnum
.338 Lapua Magnum
Kurmalı Amerika Birleşik Devletleri ABD 2008
Desert Tactical Arms Hard Target Interdiction Rifle Desert Tactical Arms .50 BMG
.416 Barrett
.408 Cheytac
.375 Cheytac
Kurmalı Amerika Birleşik Devletleri ABD 2011(geliştirme aşamasında)
Dragunov SVD Izhmash 7.62x54mmR Gaz işletmeli, Dönen sürgü  Sovyetler Birliği 1963
Dragunov SVU Central Design Research Bureau of Sporting and Hunting Arms 7.62x54mmR Gaz işletmeli, Dönen sürgü  Rusya 1994
EDM Arms Windrunner EDM Arms .50 BMG Kurmalı Amerika Birleşik Devletleri ABD 2000'ler
EXACTO DARPA, developer .50 BMG  ? Amerika Birleşik Devletleri ABD 2008 (geliştiriliyor)
FN Special Police Rifle Fabrique Nationale de Herstal 7.62x51mm NATO
.300 WSM
Kurmalı  Belçika 2004
FR F1 Manufacture d'armes de Saint-Étienne 7.5x54mm French
7.62x51mm NATO
Kurmalı  Fransa 1965
FR F2 keskin nişancı tüfeği Nexter 7.62x51mm NATO Kurmalı  Fransa 1984
Gepard anti-materiel rifle István Fellegi 12.7x108mm
.50 BMG
14.5x114mm
Yarı otomatik, Kurmalı  Macaristan 1991
H-S Precision Pro Series 2000 HTR H-S Precision 0.338 Lapua Kurmalı Amerika Birleşik Devletleri ABD/ İsrail 2000'ler
Harris Gun Works M-96 Harris Gun Works .50 BMG Yarı otomatik Amerika Birleşik Devletleri ABD 2000'ler
PSG1 Heckler & Koch 7.62x51mm NATO Roller delayed blowback  Batı Almanya 1980
Heckler & Koch HK417 Heckler & Koch 7.62x51mm NATO Gaz işletmeli, Dönen sürgü  Almanya 2000'ler
Howa M1500 heavy barrel Howa 7.62mm Kurmalı  Japonya 1990'lar
JS 7.62 Norinco 7.62x54mmR Kurmalı  Çin 2000'ler
Kefefs Hellenic Arms Industry 7.62x51mm NATO Kurmalı  Yunanistan 1995
KSVK 12.7 Degtyarev plant 12.7x108mm Kurmalı  Rusya 1990'ların sonu
L42A1 BSA (Birmingham Small Arms) 7.62x51mm NATO Kurmalı  Birleşik Krallık 1941
Longbow T-76 Dakota Arms .338 Lapua Magnum Kurmalı Amerika Birleşik Devletleri ABD 1997
M21 Sniper Weapon System Rock Island Arsenal 7.62x51mm NATO Gaz işletmeli, Dönen sürgü Amerika Birleşik Devletleri ABD 1969
M24 Sniper Weapon System Remington Arms 7.62x51mm NATO
.300 Winchester Magnum
.338 Lapua Magnum
Kurmalı Amerika Birleşik Devletleri ABD 1988
M25 Springfield Armory 7.62x51mm NATO Gaz işletmeli, Dönen sürgü Amerika Birleşik Devletleri ABD 1980'lerin sonu
M39 Enhanced Marksman Rifle Marine Corps Systems Command 7.62x51mm NATO Gaz işletmeli, Dönen sürgü Amerika Birleşik Devletleri ABD 2008
M40 rifle Marine Corps Systems Command 7.62x51mm NATO Kurmalı Amerika Birleşik Devletleri ABD 1966
M89SR Technical Equipment International 7.62x51mm NATO Yarı otomatik  İsrail 1980'ler
M110 Semi-Automatic Sniper System Knight's Armament Company 7.62x51mm NATO Gaz işletmeli, Dönen sürgü Amerika Birleşik Devletleri ABD 2007
M1903A4 Springfield Armory .30-06 Springfield Kurmalı Amerika Birleşik Devletleri ABD 1942
Mauser M59 Kongsberg Small Arms .30-06 Springfield
7.62x51mm NATO
Kurmalı  Norveç 1959
Mauser M67 Kongsberg Small Arms 7.62x51mm NATO
6.5x55mm
.22 Long Rifle
Kurmalı  Norveç 1967
McMillan Tac-50 McMillan Brothers Rifle Company .50 BMG Kurmalı Amerika Birleşik Devletleri ABD 1980'ler
Mosin-Nagant Model 1891/30 Izhmash
Tula Arms Plant
7.62x54mmR Kurmalı  Sovyetler Birliği 1930
MSSR rifle Philippine Marine Corps 5.56x45mm NATO
.223 Remington
Gaz işletmeli, Dönen sürgü  Filipinler 1996
OSV-96 KBP Instrument Design Bureau 12.7x108mm Gaz işletmeli, Dönen sürgü  Rusya 1990'lar
Pindad SPR PINDAD .308 Lapua Magnum Kurmalı Endonezya 1980'ler
PGM 338 PGM Précision .338 Lapua Magnum Kurmalı  Fransa 1980'ler
PGM Hecate II PGM Précision .50 BMG Kurmalı  Fransa 1993
Puşca Semiautomată cu Lunetă Fabrica de Arme Cugir SA 7.62x54mmR
7.62x51mm NATO
Gaz işletmeli, Dönen sürgü  Romanya 1970'lerin ortası
QBU-88 Norinco 5.8x42mm DBP87
5.56x45mm NATO
Gaz işletmeli, Dönen sürgü  Çin 1980'ler
Robar RC-50 Robar Companies .50 BMG Kurmalı Amerika Birleşik Devletleri ABD 2000'ler
RT-20 RH-Alan Hispano-Suiza HS.404 Kurmalı  Hırvatistan 1990'lar
Sako TRG SAKO 7.62x51mm NATO
.300 Winchester Magnum
.338 Lapua Magnum
Kurmalı  Finlandiya 1989
Savage 10FP Savage Arms 7.62x51mm NATO
.223 Remington
Kurmalı Amerika Birleşik Devletleri ABD 1956
Savage 110 BA Savage Arms .338 Lapua Magnum
.300 Winchester Magnum
Kurmalı Amerika Birleşik Devletleri ABD 2010
SR-25 Knight's Armament Company 7.62x51mm NATO Gaz işletmeli, Dönen sürgü Amerika Birleşik Devletleri ABD 1990
SSG 2000 Schweizerische Industrie Gesellschaft 7.62x51mm NATO
.300 Winchester Magnum
7.5x55mm Swiss
Kurmalı  İsviçre 1989
SIG-Sauer SSG 3000 Schweizerische Industrie Gesellschaft 7.62x51mm NATO Kurmalı  İsviçre 2000'ler
Ssg 82 n/a 5.45x39mm Kurmalı  Doğu Almanya 1982
Steyr HS .50 Steyr Mannlicher .50 BMG
.460 Steyr
Kurmalı  Avusturya 2000'ler
Steyr IWS 2000 Steyr Mannlicher 15.2 mm Steyr APFSDS Geri tepme işletmeli, Dönen sürgü  Avusturya 1980'ler
Steyr SSG 69 Steyr Mannlicher 7.62x51mm NATO
.243 Winchester
.22-250 Remington
Kurmalı  Avusturya 1969
SV-98 Izhmash 7.62x54mmR
7.62x51mm NATO
Kurmalı  Rusya 1998
SVDK Izhmash 9.3x64mm Brenneke Gaz işletmeli  Rusya 1990'lar
T93 keskin nişancı tüfeği 205th Armory 7.62x51mm NATO Kurmalı  Çin Cumhuriyeti 2003
Tabuk keskin nişancı tüfeği Al-Qadissiya Establishments 7.62x39mm Gaz işletmeli  Irak 1963
Type 97 keskin nişancı tüfeği Arisaka 6.5x50mm Arisaka Kurmalı  Japonya 1937
United States Army Squad Designated Marksman Rifle Army Marksmanship Unit 5.56x45mm NATO Gaz işletmeli, Dönen sürgü Amerika Birleşik Devletleri ABD 2001
United States Navy Mark 12 Mod X Special Purpose Rifle Naval Surface Warfare Center Crane Division 5.56x45mm NATO Gaz işletmeli, Dönen sürgü Amerika Birleşik Devletleri ABD 2002
U.S. Marine Corps Designated Marksman Rifle Marine Corps Systems Command 7.62x51mm NATO Gaz işletmeli,Dönen sürgü Amerika Birleşik Devletleri ABD 2001
U.S. Marine Corps Squad Advanced Marksman Rifle Marine Corps Systems Command 5.56x45mm NATO Gaz işletmeli,Dönen sürgü Amerika Birleşik Devletleri ABD 2001
Våpensmia NM149 Våpensmia A/S 7.62x51mm NATO Kurmalı  Norveç 1985
VB Berapi LP05 VB Berapi .50 BMG Kurmalı  Malezya 2005
Vidhwansak Ordnance Factories Organisation 12.7x108mm
14.5x114mm
20x82mm
Kurmalı  Hindistan 2005
VSK-94 KBP Instrument Design Bureau 9x39mm Gaz işletmeli, Dönen sürgü  Rusya 1990'lar
VSS Vintorez Tula Arms Plant 9x39mm Gaz işletmeli, Dönen sürgü  Sovyetler Birliği 1987
VSSK Vykhlop KBP Instrument Design Bureau 12.7x97mm Sts-130PT Yarı otomatik  Rusya 2002
Walther WA 2000 Walther arms 7.62x51mm NATO
.300 Winchester Magnum
7.5x55mm Swiss
Yarı otomatik, Gaz işletmeli  Batı Almanya 1970'ler
WKW Wilk Zakłady Mechaniczne .50 BMG Kurmalı  Polonya 2005
Zastava M76 Zastava Arms 7.92x57mm Mauser Gaz işletmeli  Yugoslavya 1976
Zastava M91 Zastava Arms 7.62x54mmR Gaz işletmeli  Sırbistan 1991
Zastava M93 Black Arrow Zastava Arms 12.7x108mm
.50 BMG
Kurmalı  Sırbistan 1993


Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ http://www.snipercentral.com/rifles.htm
  2. ^ http://www.militaryfactory.com/smallarms/sniper-rifles.asp

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Snipercentral (İngilizce) 29.03.2012 tarihinde erişilmiştir.
  • world guns (İngilizce) 29.03.2012 tarihinde erişilmiştir.
  • militaryfactory (İngilizce) 29.03.2012 tarihinde erişilmiştir.
  • Youtube video (İngilizce) 29.03.2012 tarihinde erişilmiştir.
  • globalsecurity (İngilizce) 29.03.2012 tarihinde erişilmiştir.
  • dragunov (İngilizce) 29.03.2012 tarihinde erişilmiştir.