Keseli aslan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Thylacoleo
 
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Mammalia
İnfra sınıf: Marsupialia
Takım: Diprotodontia
Familya: Thylacoleonidae
Cins: † Thylacoleo
Owen, 1859
Thylacoleo carnifex
Owen, 1859

Keseli aslan (Thylacoleo carnifex), Pleyistosen devri boyunca (1.6 milyon yıl ila 35 bin yıl önce)[1] Avustralya'da yaşamış soyu tükenmiş bir keseli memeli cinsidir.

Fiziksel özellikler ve diyet[değiştir | kaynağı değiştir]

Yaklaşık 1.55 metre uzunluğa, 100 kg ağırlığa sahiptir. Normalde iskelet yapısına bakarak hayvanların hareket ve davranış modellerini tahmin etmek güçtür. Kısıtlı bilgilerle yüzeysel tahminler yapılabilir. bu hayvanın vücudunun en dikkat çekici parçası kaslı ve rijit(sağlam) kuyruğudur. kanguru ve Tazmanya canavarı diğer keseli memelilerde de olduğu üzere bu kuyruğu denge ve dayanak noktası olarak kullanabildiği düşünülüyor. Ayrıca güçlü ön kolları sağlam şekilde köprücük kemiklerine bağlıdır ayrıca bir başparmak pençesi de tırmanma ve avını ön kollarıyla tutma gibi özelliklerine ışık tutuyor olabilir.[2] Ayrıca bacaklarının uzunluk oranına bakılırsa takip usulü avlanmaktan çok pusu veya tırmanma yoluyla avlanmaya uygun bir canlı olduğu iddiası ortaya atılmıştır. Bu cinsin bir diğer dikkat çekici noktası ise çene ve diş yapısıdır. Çenelerinin önünde tek ve büyük bir makas diş vardır.

Thylacoleo carnifex 1

Bugün keseli aslanın diyeti hakkında bu nedenle hala belirsizlik vardır. Pusu avcısı bir etçil, bir leşçil hatta otçul olduğu bile ileri sürülmüştür; ancak bazı bilim insanları çiğneme dişlerinin de olmadığını ileri sürerek otçul hipotezini kabul etmemektedir. Bugün bilim insanlarının ortak kanısı ön kesici dişleri ve yardımcı azı dişleriyle bir carnivor olduğudur.[3]

Habitat ve yok oluş[değiştir | kaynağı değiştir]

T. carnifex'in yaşak restorasyonu

Genel olarak Avustralya'da düzlüklerde yaşayan bir hayvan olan keseli aslanın fosilleri Avustralya genelinde yayılmıştır. Hatta son zamanlardaki araştırmalarda batı Avustralya'daki Thylacoleo ve güney Avustralya'daki Naracoorte mağarasında pençe izleri bulunmuştur, ki mağara aslanının avlarını yüksek yerlere çıkarttığı hipotezine kaynak olmuştur. Avustralya'nın megafaunasının diğer üyelerinin çoğu gibi keseli aslan da insan etkili bir yok oluşa kurban gitmiş görünmektedir. Bulunan en genç fosiller 45 bin yıl önceye tarihlenmektedir ki, bu tarih aynı zamanda güneydoğu Asya üzerinden kıtaya ulaşan en erken insan etkisinin tarihidir.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Complete skeleton of 'Tasmanian devil on steroids' reveals secrets of Australian 'stealth predator'". www.abc.net.au (İngilizce). 12 Aralık 2018. 13 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2021. 
  2. ^ a b Klein, Alice. "Australia's 'marsupial lion' was a meat-ripping, tree-climbing terror Read more: https://www.newscientist.com/article/2187990-australias-marsupial-lion-was-a-meat-ripping-tree-climbing-terror/#ixzz6IHXArgD4". www.newscientist.com. newscientist. 12 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2020.  |başlık= dış bağlantı (yardım)
  3. ^ Musser, Anne. "Thylacoleo carnifex". www.australianmuseum.net. Australian Museum. 29 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2020.