Kertenkele: Yeniden Doğuş

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Kertenkele (dizi) sayfasından yönlendirildi)
Kertenkele
Kertenkele: Yeniden Doğuş (72-85)
FormatTelevizyon dizisi
TürKomedi
Aşk
Aksiyon
Polisiye
Dram
Proje tasarımcısıHasan Burak
Uyarlamaİran Marmoulak - Kemal Tebrizi
SenaristHakan Kandal
Kemal Çelik
YönetmenKartal Çidamlı (1-7, 72-76)
Metin Balekoğlu
(8-22)
Murat Onbul (23-34)
Cem Tabak (35-41)
Hakan Arslan (42-71)
Canan Çelik (74-85)
Gülbin Aydın (76-85)
BaşrolAhmet Kayakesen
Asena Tuğal
Fatih Doğan
Dilşad Şimşek
Turabi Çamkıran
Eski başroller
Timur Acar
Sera Tokdemir
Erdinç Gülener
Sinan Çalışkanoğlu
Umut Oğuz
Bihter Dinçel
Eda Özerkan
Şemsi İnkaya
Yıldırım Memişoğlu
Açılış müziğiKertenkele jenerik müziği
Bitiş müziğiKertenkele dizi müziği
BesteciMustafa Ceceli
Ülke Türkiye
DiliTürkçe
Sezon sayısı3
Bölüm sayısı85 (bölümleri listesi)
Yapım
Yönetici yapımcıErdoğan Sevinç
YapımcıYalçın Şen
Mekânİstanbul
Görüntü yönetmeniGökhan Bölükbaş
Turgay Özdemir
Gösterim süresi120 dakika
Yapım şirketiYapım Atölyesi
Dağıtımcı firmaYapım Atölyesi
Yayın bilgileri
Kanalatv (HD)
a2 (Tekrar)
Resim formatı576i (16:9 SDTV)
1080p (HDTV)
Ses formatıStereo
Yayın tarihi25 Ekim 2014 - 24 Aralık 2016
DurumuSona erdi
Kronoloji
İlişkili programlarBahtiyar Ölmez
(2017-2018)
Dış bağlantılar

Kertenkele veya son sezonu ile Kertenkele: Yeniden Doğuş, 25 Ekim 2014 tarihinde atv'de yayımlanmaya başlayan, yapımcılığını Yalçın Şen'in üstlendiği, senaryosunu Hakan Kandal ve Kemal Çelik'in kaleme aldığı aksiyon, komedi, polisiye, aşk ve dram türündeki Türk yapımı televizyon dizisidir.[1] Dizinin ilk iki sezonunun başrollerinde Timur Acar ve Sera Tokdemir yer almıştır. 3. sezonda ise, başrol Timur Acar ve Sera Tokdemir’in senaryo gereği ayrılması üzerine dizinin konusu ve hikâyesi değişmiş, adına da Kertenkele: Yeniden Doğuş denilmiştir. 3. sezonun başrollerinde Ahmet Kayakesen, Asena Tuğal ve Fatih Doğan yer almıştır. Yönetmen koltuğunda en son Gülbin Aydın ile Canan Çelik oturmuştur.[2] 3 sezondan oluşan dizi, 24 Aralık 2016 tarihinde yayımlanan 85. bölümü ile final yaparak ekranlara veda etmiştir.

Uyarlama[değiştir | kaynağı değiştir]

Dizi, Kemal Tebrizi adlı İranlı yönetmenin 2004 yılında yaptığı ''Marmoulak'' (Kertenkele) adlı sinema filminin bir Türkiye uyarlamasıdır.[3][4]

Filmde olduğu gibi dizide de filmin ana konusuna sadık kalınmış ve yeri geldiğinde din adamları, din, toplumun durumu ve genel hayat hicvedilmiştir.

Kertenkele ismi[değiştir | kaynağı değiştir]

Dizide Timur Acar'ın canlandırdığı çapkın, suçlu ve hırsız karakterinin lakabının Kertenkele olmasının nedeni, karakterin düz duvara dahi olsa inanılmaz bir tırmanma yeteneğine sahip olmasından geliyor. Ayrıca karakterin bir pazu kısmında bir kertenkele dövmesi bulunmaktadır.

Konusu ve özeti[değiştir | kaynağı değiştir]

1. sezon (2014-2015)[değiştir | kaynağı değiştir]

Kertenkele, bir yandan bilinen bir çapkın, bir yandan da Komiser Ünsal ve diğer polislerin bir türlü ele geçirememiş olduğu profesyonel bir suçlu ve hırsızdır. Mesleki hayatını takıntılı bir şekilde Kertenkele'yi yakalamaya adayan Ünsal Komiser'in tüm çabalarına rağmen Kertenkele, izini kaybettirmenin bir yolunu hep bulmuştur. Ta ki boş sanıp kaldığı villanın sahibi olan Deli Kenan adlı adamla karşılaştığı güne kadar...

Sevgilisinin ihaneti nedeniyle intiharın eşiğine gelmiş olan Deli Kenan, Kertenkele'nin tüm ikna çabalarına rağmen kendini vurur. Suç da Kertenkele'nin üzerine kalır. Kertenkele, bunun üzerine polislerden kaçarken yanan bir ev görür. Polise ve mafyaya yakalanma riskine rağmen, eve girip içeride kalan küçük bir çocuğu yangından kurtarır. Bu sırada da polisler tarafından yakalanır, tutuklanır ve cezaevine girer.

Cezaevinde Komiser Ünsal ve cezaevi müdürünün zorbalıklarına maruz kalır. Bu şekilde esaret altında yaşamaktansa ölmeyi yeğleyen Kertenkele, içtiği bir hap yüzünden hastaneye kaldırılır. Hastanede, oda arkadaşı olarak yaşlı ve güler yüzlü bir imam ile tanışır. Dine karşı pek bir ilgisi olmayan Kertenkele, imama saygısızlık etmemesine karşın, onunla bir süre muzipçe sohbet eder. İmam ise gayet sakindir, etkileyici konuşur ve hep tebessüm eder; ancak kendisi de hastadır ve az bir ömrü kalmıştır.

Kertenkele, imamın banyoya girmesi üzerine kaçma çabasına girer ve eline geçen imam kıyafeti ile polisin ve peşindeki mafyanın elinden kaçarken kendisini bir mahalle camisinde Ziya Hoca adında bir imam olarak bulur. Yetersiz din bilgisi ile imamlık yapmaya çalışırken, bir anda karşısına gayrimenkul kralı Ekrem Bey'in güzel torunu Zehra çıkar. Zehra'ya ilk bakışta âşık olan Kertenkele, hiç kimseyi beğenmeyen Zehra'nın güzel kalbini çalmaya karar verir. Fakat bilmediği bir şey vardır: Ünsal Komiser, Zehra'nın eniştesidir.

Kertenkele, uzunca bir süre Zehra'nın eniştesi Ünsal'a görünmemeye çalışarak mahallede sahte imamlık yapar. Kimi zaman yakalanmanın eşiğine gelse de, sonuç olarak hep kurtulur. Zehra, dedesi Ekrem Bey'in şiddetli ısrarları sonucunda, dedesinin kalbini kırmamak için sahte bir evlilik yapmaya karar verir. Bu iş için de Ziya Hoca'yı, yani Kertenkele'yi seçer. Bu sahte evlilik sonucunda Kertenkele, Ekrem Bey'in lüks malikanesinde iç güveysi olarak yaşamaya başlar.

Sezon finalinde Ekrem Bey'in bir yakınının oğlu olan Semih, Ziya Hoca'nın aslında Kertenkele olduğunu Levent'e ve Ünsal Komiser'e söyleyince Ünsal, bunu Ekrem Bey ve ailesine aktarır. Kertenkele'nin azılı düşmanı Sokrat, Kertenkele'den intikamını almak için sevgilisini ve kız kardeşini esir alır ve üzerlerine bomba bağlar. Kertenkele ikisini de kurtarmak için depoya girdiğinde Sokrat, depodaki bombayı patlatır.

2. sezon (2015-2016)[değiştir | kaynağı değiştir]

Hastaneye düşen Kertenkele hafızasını kaybetmiştir. Kendisine tıpa tıp benzeyen din öğretmeni Ahmet Şimşek de bir kaza geçirmiş ve ölmüştür. Hastanedeki karışıklık üzerine, Ahmet Şimşek yerine Kertenkele öldü sanılmıştır. Hastaneden 1 yıl sonra taburcu olan ve hafızası hâlâ yerine gelmemiş olan Kertenkele, hayatına Ahmet Şimşek olarak devam etmektedir. Mahallenin müezzini Hicabi ve Ünsal Komiser, bir ara Kertenkele'yi görürler, ama kimse onlara inanmaz. Bu süre zarfında da Kertenkele, Ahmet Şimşek adını kullanarak özel bir lisede Din Kültürü öğretmenliği yapar. Öğretmenlik yaparken ara sıra bazı komik ve gerilim dolu olaylar da yaşar. Bu sırada da Hicabi, sürekli Kertenkele'nin okuluna gelip onun sınıfına girerek, tüm öğrencilerinin önünde ona değişik sorular sorar.

Diğer yandan Semih, Kertenkele'nin kız kardeşi Betül ile evlenmekte ısrarlıdır. Zehra'nın kuzeni Melis ise, intihar edeceği sırada Kertenkele tarafından kurtarılır; fakat Kertenkele'nin hafızası stabil değildir. Melis, Zehra'nın Kertenkele'yi hak etmediğini düşünmektedir ve bu yüzden bir süre Kertenkele'nin yaşadığını Zehra'dan saklar. 42. bölümde de Kertenkele'nin hafızası yerine gelir.

Daha sonra Zehra, Kertenkele'nin yaşadığını öğrenir. Kertenkele, Ünsal'ı hapse attırıp Sokrat'ı da patlatıp intikamını almıştır. ''Baron'' adlı bir mafya ve ''Akıncı'' isminde gizemli bir adam ortaya çıkınca Baron, Kertenkele'ye Ünsal'ı hapisten kaçırıp onunla beraber bir ekip kurma görevini verir. Kertenkele, Ünsal'ı hapisten kaçırır ve Baron'a götürür. Baron, Ünsal'a Kertenkele ile birlikte bir süre çalıştıktan sonra, ona vereceği en son görevin Kertenkele'yi öldürmek olacağını söyleyip ona reddedemeyeceği bir teklif yapar.

Ortakların aldıkları ilk görev, ünlü Mona Lisa tablosunu çalıp Baron'a getirmeleridir. Mona Lisa'yı başarıyla çalan Kertenkele ve Ünsal'ın 2. görevi ise, Amerikalı bilim adamı John Steward'ı kaçırmalarıdır. Ancak Steward'ı, Amerikan Gizli Servisi ve geçici olarak da Türk Polisi korumaktadır. Kertenkele ve Ünsal Steward'ı, Steward'ın adamları da Zehra'yı kaçırırlar. Bunun sonucunda Kertenkele, Baron'a Steward'ı öldüreceğini söyler, ancak Kertenkele ve Ünsal, Zehra'yı kurtarmak için Steward'ı Amerikalılara geri verirler. Baron daha sonra Kertenkele ve Ünsal'a 10 parçadan oluşan bir haritanın birinci ve ikinci parçasını bulabilmek için bir Bizans prensesinin 1000 yıllık kolyesini çalma görevini verir. Kertenkele ve ortağı Ünsal bunu da başarır, fakat daha sonra Sokrat'ın ölmediği ve Baron'un mekanına gelip onu öldürdüğü ortaya çıkar. Baron öldüğü için hazine bulma görevi de sona erer ve Kertenkele ile Ünsal Komiser normal hayatlarına geri dönerler.

Kertenkele'nin artık tek amacı, Zehra ile evlenmek ve Ahmet Şimşek olarak yepyeni bir hayata başlamaktır. Fakat Sokrat ölmemiştir ve Kertenkele'den bunun intikamını mutlaka alacaktır. Bu arada Kertenkele, yıllar önce çapkınlık yaptığı yıllardan tanıştığı bir kadından olma Şeyma adında bir kızı olduğunu öğrenir ve bu kız aynı zamanda Sokrat'ın öz torunudur. Yani Kertenkele, yıllar önce Sokrat'ın öz kızı ile tanışıp flört etmiştir. Akıncı'nın sayesinde Kertenkele, kızı Şeyma'ya kavuşur fakat Sokrat peşinde olduğu için kız kardeşi Betül ile birlikte Şeyma'yı Kastamonu'ya gönderir.

Akıncı, mazlum insanlara yardım edip zalimlere gün yüzü göstermeyerek zaman içerisinde herkesin adını duyduğu bir karakter haline gelir. Başta Kertenkele ve Sokrat olmak üzere birçok kişi Akıncı'nın kim olduğunu merak etmektedir ve onun peşindedir. Bir gece Akıncı, mekanına gelerek aynanın karşısına geçer ve yavaş yavaş maskesini çıkarır. Akıncı, kimsenin tahmin bile edemeyeceği birisi çıkar. O da, mahallenin müezzini Hicabi'dir. Hicabi, çocukluğunda oldukça deneyimli ve dindar bir hocadan savunma ve dövüş dersleri almış ve bu yeteneğini de zalimlere karşı kullanacağına dair hocasına söz vermiştir.

Sokrat, Kertenkele ve Akıncı'yı öldürmek için eski bir dostu olan Hayalet lakaplı bir suikastçıyı tutar. Fakat Hayalet bu görevi başaramaz ve Deli Kenan tarafından öldürülür. Sokrat ise, yapmış olduğu suikastler sırasında, Akıncı'nın kimliği ile ilgili olarak Müezzin Hicabi'den şüphe duymaya başlar ve bir gece, Hicabi evde yokken, adamlarıyla birlikte onun evine gizlice girerler. Sokrat, tam hayal kırıklığına uğrayıp gitmek üzereyken, evin alt katında bir depo fark eder ve oraya girer. Oraya girdiğinde her şey ortaya çıkar ve Akıncı'nın Hicabi olduğunu öğrenir.

En sonunda da Sokrat, Kertenkele tarafından öldürülür ve Kertenkele nihayet rahata erer. Fakat bu sefer de Almanya'da yaşayan Kızıl Ejder lakaplı bir adam, kardeşi Hayalet'in öldürüldüğünü öğrenince hemen intikam için uçakla Türkiye'ye, İstanbul'a gelir.

Kızıl Ejder, kardeşi Hayalet'in katili sandığı Akıncı ile birlikte bütün sevdiklerini öldürmeye karar verir. İlk olarak Deli Kenan ile adamlarını ve Şevket'i kılıcıyla keser. Deli Kenan ve Şevket hastaneye kaldırılıp kurtulur, fakat Kenan'ın adamları ölür. Ünsal Komiser ve Levent, Kızıl Ejder'in Türkiye'deki varlığını tespit ettikten sonra harekete geçerler. Sezon finalinde Ünsal Komiser, Kızıl Ejder'in bir adamı tarafından silahla öldürülür. Zehra da kaçırılır. Melis ve Kara Kemal'in arabasında bomba patlar, Hicabi ve sevgilisi Gizem kurşun yağmuruna tutulur. Kertenkele, sevgilisi Zehra'yı kurtarmaya gider. Fakat Kızıl Ejder, Zehra'nın kaldığı kulübeyi ateşe verir ve Kertenkele'yi de kılıcıyla kesip uçuruma savurur. En sonunda da Akıncı ile dövüşen Ejder uçuruma yuvarlanır, fakat kendisi giderken Akıncı'yı da yanında götürür.

3. sezon (2016)[değiştir | kaynağı değiştir]

Geçen sezon Kızıl Ejder'in gerçekleştirmiş olduğu katliamlar sebebiyle Kertenkele, Zehra, Ünsal Komiser, Akıncı ve Kızıl Ejder ölmüştür ve bütün olan bitenin üzerinden yaklaşık iki sene geçmiştir. Mahallede herkes kendine göre bir hayat kurmuştur: Tülin Yenge, Azmi Hoca ile evlenmiş, üvey çocukları ile birlikte malikanede yaşamaya başlamışlardır. Yıllar sonra mahalleye Murat isminde bir komiser ve Zehra'nın kuzeni Zeynep Şanlı'nın taşınmasıyla birlikte eski defterler yeniden açılacaktır. Zira Murat Komiser de Zeynep Şanlı da, geçmişlerine dair büyük bir sır taşımaktadır ve ikisi de Kızıl Ejder'den nefret etmektedirler. İşin aslı ise Murat Komiser ve Zeynep Şanlı, Kertenkele ve Zehra'nın ta kendisidir, sadece estetik ameliyat ile yüzlerini değiştirdikleri için tanınmamaktadırlar ve birbirlerinin yaşadığından haberleri olmadan birbirlerinin intikamını almaya çalışmaktadırlar. Ayrıca Kızıl Ejder'in ve Akıncı'nın da ölmediği ortaya çıkınca, iki taraf arasında tekrar bir mücadele başlar. Kertenkele, öldü gösterildikten sonra Milli İstihbarat Teşkilatı ajanı olarak yetiştirilir ve bir yandan polis, bir yandan da istihbarat ajanı olarak hayatına devam eder. İstihbarata çalışarak hem Türkiye'de gizli bir örgüt olan ve başında Kızıl Ejder'in bulunduğu Konsey'i ele geçirmek istemektedir, hem de Kızıl Ejder'i öldürerek Zehra'nın intikamını almaya çalışmaktadır. Sonrasında Zehra Kızıl Ejder'i vurur.

Kızıl Ejder öldükten sonra Kertenkele bir istihbarat ajanından, Zehra'nın aslında 2 yıldır yaşadığını ve kendisine göreve odaklanabilmesi için söylenmediğini öğrenir. İstihbarattaki gizemli adam, eğer Zehra'nın kim olduğunu öğrenmesini istiyorsa, Akıncı'yı bizzat kendilerine getirmesini ister. Kertenkele de Akıncı'nın Hicabi olduğunu bir süre sonra öğrenir ve teşkilattaki ajana Hicabi'yi getirir. Fakat ajan, Hicabi'nin Akıncı olduğuna inanmaz, çekip gider ve bir süre sonra arabasıyla kaza geçirip ölür. Ajan ölünce Kertenkele, Zehra'yı kendi imkanları ile bulmak zorunda kalır. Bundan sonraki hayatına ise sadece polis olarak devam eden Kertenkele, tesadüf eseri olarak Zeynep'in günlüklerine ulaşır ve Zeynep'in aslında Zehra olduğunu öğrenir.

Finalde ise hem Zehra ile Kertenkele, hem de Gizem ile Hicabi evlenirler. Kertenkele, hem geçmişindeki tüm belalardan kurtulur, hem de Akıncı (Hicabi) ile birlikte Emniyet Teşkilatı'nda tertemiz bir hayata başlar...

Eleştiriler ve tepkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Dizinin 25 Ekim 2014 tarihinde yayımlanan ilk bölümünün ardından, yangın sahnesinde canı pahasına çocuğu kurtaran iyi niyetli bir hırsız olan başrolün, cezaevinden kaçmak için imam kıyafetleri giyerek sahte bir "hırsız imam" rolüne bürünmesi üzerine RTÜK'e çok sayıda şikayet gelmiştir.[5]

İngiltere'de haftalık yayın yapan The Economist dergisi, dizi ile ilgili tartışmalara 14 Kasım 2014'te yayınlanan sayısında yer vermiştir.[6]

Dizinin uyarlandığı İran yapımı film de (Marmoulak) başlangıçta İran'da yoğun tepki almıştı. Türkiye'de ise tartışmanın büyümesi üzerine, Diyanet İşleri Başkanlığı bir açıklama yaparak diziyi kınadı ve ardından atv kameralarının camilere girişini yasakladı.[7] Bazı siyasi parti milletvekilleri, RTÜK'ün bu diziyi kaldırması gerektiğini söyledi. Dizide dine aykırı hareketlerin olduğu ve imamlara saygısızlık edildiği söylendi.[8][9][10] Bu tepkiler üzerine dizinin yapımcısı Yalçın Şen, "başrol karakterin çıktığı yolculukla dini öğrenmek zorunda kaldığını, bu dönüşümde de çalınan imam kıyafetinin büyük rol oynadığı, imamların rencide edilmeyip onore edildiğini" açıkladı.[11]

Oyuncu kadrosu ve karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ana karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncu Karakter Bölüm aralığı Hakkında
Timur Acar
  • Kertenkele
  • Ziya Hoca
  • Kara Faruk
  • Ahmet Şimşek
  • Murat Komiser
  • Ay Yıldızlı Adam
  • Murat Demirkan
1-71 İstanbul gecelerinin iflah olmaz çapkınlarından olan Kertenkele aslında zekası ve sıra dışı yetenekleri sayesinde bir türlü ele geçirilemeyen profesyonel bir hırsızdır. Mesleki hayatını takıntılı bir şekilde Kertenkele'yi yakalamaya adayan komiser Ünsal'ın tüm çabalarına rağmen Kertenkele izini kaybettirmenin bir yolunu hep bulmuştur. Ta ki boş sanarak kaldığı villada evin sahibi mafya babası Deli Kenan ile karşılaştığı güne kadar. Sevgilisinin ihaneti nedeniyle intiharın eşiğine gelmiş olan Deli Kenan, Kertenkele'nin tüm ikna çabalarına rağmen kendisini vurur. Kertenkele, olay yerinden panikle uzaklaşırken polis tarafından köşeye sıkıştırılır. Kertenkele polisten kaçarken yanan bir ev görür ve yakalanma pahasına içeriye girerek küçük bir çocuğu yangından kurtarır. Ama bu kahramanlık Kertenkele'nin özgürlüğüne mal olmuştur. Tutuklanıp cezaevine gönderilmiştir. Esaret altında yaşamaktansa ölmeyi yeğleyen Kertenkele, bir yolunu bulup imam kıyafeti ile polisin ve peşindeki mafyanın elinden kurtulup kendisini şirin bir mahalle camisinde imam olarak bulur. Kertenkele sıfır din bilgisi ile imamlık yapmaya çalışırken, karşısına gayrimenkul kralı Ekrem Bey'in güzeller güzeli torunu Zehra çıkar. Zehra'ya ilk bakışta aşık olan Kertenkele ise hayatının en büyük soygununa karar verir. Hiç kimseyi beğenmeyen bu güzel kızın kalbini çalacaktır. Fakat bilmediği bir şey vardır, Ünsal Komiser Zehra'nın eniştesidir. Murat Komiser ise, Kertenkele'nin yeni kimliğidir. İki sene önce Kızıl Ejder tarafından öldürüldüğü sanılan Kertenkele, aslında yetenekleri dolayısıyla İstihbarat Teşkilatı tarafından yetiştirilmiş gizli bir ajandır ve gündüzleri bir kanun adamı olarak Emniyet Teşkilatı'nda çalışmaktadır. En büyük hedefi ise Zehra'nın katili olan Kızıl Ejder'i öldürmek ve Konsül'ün tüm üyelerini yakalamaktır. Finalde Zehra'nın yaşadığını, Zeynep olduğunu öğrenmiş ve evlenmişlerdir.
Ahmet Kayakesen 72-85
Sera Tokdemir
  • Zehra Şanlı
  • Zeynep Şanlı
  • Maskeli Kız
  • Kedi Kız
1-71 20'li yaşların ortasında güzel, alımlı, kendini beğenmiş. Erkeklere yüz vermiyor, gezmeyi, tozmayı, para harcamayı seviyor. Rahat, özgüvenli, güzel giyinmeyi seven, başarılı ama mutsuz bir kız. Anne-babasını küçük yaşta kaybetmiş. Dedesi Ekrem Bey'e çok bağlı.

Yüzü değiştikten sonra herkese kendini Zehra'nın kuzeni Zeynep Şanlı olarak tanıtsa da kendisi aslında Zehra'nın ta kendisidir. En büyük amacı ise Kertenkele'nin intikamını Kızıl Ejder'den almaktır. Finalde Kertenkele'nin yaşadığını, Murat Komiser olduğunu öğrenmiş ve evlenmişlerdir.

Asena Tuğal 72-85
Fatih Doğan Hicabi / Akıncı 1-85 Mahallede yaşayan bir delikanlıdır. Saf ve temiz kalplidir, aynı zamanda caminin de müezzinidir. Gizem'e aşıktır. Herkes onu kendi halinde biri sanarken aslında geceleri kahramanlık yapan Akıncı'nın ta kendisidir. Finalde Gizem'le evlenmiştir.

Yardımcı karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncu Karakter Bölüm aralığı Hakkında
Umut Oğuz Şevket Yılmaz 1-84 Kertenkele'nin tek dostudur. Semih'le beraber takılmaktadır. 3. sezonda Semih'le birlikte Kenan'ın adamı olmuştur. 79. bölümde Murat Komiser'in aslında Kertenkele olduğunu öğrenmiştir ve bunu herkesten saklamaktadır.
Turabi Çamkıran Kara Kemal 52-85 Mahallenin bıçkın delikanlısıdır. Babasını delirttiği düşüncesiyle Kertenkele'ye düşmanlığı vardır. Melis ile olduğu arabadaki bombayı son anda fark etmiştir ve hayatını kurtarmıştır.
Yıldırım Memişoğlu Deli Kenan 1-85 Zengin bir iş adamı ve mafya babasıdır. Kızıl Ejder tarafından öldürülen Şenbak ve Namık'ı kaybetmiştir. Semih ve Şevket'i yeni adamları olarak yanına almıştır.
Türkan Kılıç Ayla 72-85 Baba Kadir'in eşidir. Gizem'in annesidir. Akıncının Gizem'le evlenmesini istemiştir. Hicabi'yi hiç sevmez.
Selahattin Taşdöğen Azmi Bulut (Meczup) 11-85 Kendisini cami hocası zanneden bir meczuptur. Tülin ile evlenmiştir. Melis'in üvey babasıdır. Yılmaz Komiser ve Kara Kemal'in babasıdır. Murat ve Zeynep'i evlendirmek için elinden geleni yapmaktadır.
Bülent Polat Yılmaz Komiser 72-85 Murat Komiser'in yardımcısıdır. Azmi Hoca'nın büyük oğludur. Kara Kemal'in abisidir. Zeynep'e aşıktır.
Hüseyin Güler Erol Efendi 1-85 Hacı Halil'in dostudur. Dini bütün birisidir. 58. bölümde bir bankada soygun olmuştur ve kendisi de o bankadadır. Hicabi, onları kurtarmıştır.
Gafur Uzuner Cevher Yılmazoğlu (Laz Cevher) 22-85 Müteahhittir. Hicabi'nin akrabasıdır. Hicabi'yi oyuna getirerek arsasını almaya çalışmaktadır. Fakat Ziya Hoca (Kertenkele) her seferinde engel olmaktadır. Sonrasında arsa işinden vazgeçmiştir. Manav olmuştur.
Ümit Acar Baba Kadir 57-85 Boksla uğraşan bir mafya babasıdır. Deli Kenan Baba Kadir ile karşılaştığında ona Deli Hilmi diye hitap etmesi ile gerçek adının Hilmi olduğunu daha sonra Kadir olarak değiştirdiğini anlaşılmıştır. Sağ kolu Ahmet'tir.
Dilşad Şimşek Melis Şanlı / Bıçkın Adnan 1-85 Tülin ve Ferruh'un kızıdır. Azmi Hoca'nın üvey kızıdır. Kara Kemal ona aşıktır. Bıçkın Adnan kılığına girmiştir. Ama Kara Kemal onun Melis olduğunu biliyordur. Sezon finalinde Kara Kemal arabadaki bombayı fark edince hayatı kurtulmuştur.
Mehtap Bayri Tülin Bulut 1-82 Ferruh'un karısı, Melis'in annesi, Hale ve Zehra'nın yengesidir. Kocası Ferruh'u kaybettikten sonra Azmi Hoca ile evlenmiştir.
Seda Tosun Gizem 48-85 Türkiye Güzelidir. Zehra'nın arkadaşıdır. Hicabi'ye aşıktır. Baba Kadir'in kızıdır. 85. bölümde Hicabi ile evlenmiştir.
Serkan Kuru Semih Öztürk 10-85 Ekrem Bey'in ölen bir arkadaşının oğludur. Hapisten yeni çıkmıştır. Şevket'le beraber takılmaktadır. Günümüzde ise Deli Kenan'ın adamı olmuştur.
Buse Arslan Akdeniz Didem 78-85 Güzellik salonu sahibi Murat Komiser'e Aşıktır.
İlayda Acun / Cansu Gültekin Büşra 67-70 / 72-85 Hicabi'nin kız kardeşidir. Gizem'i Hiç sevmez.
Mine Teber Asiye 72-85 Hicabi'nin annesidir. Gizem'in annesi ile sürekli kavga ederler. Sami'nin karısıdır. Gizem'i Hiç Sevmez.
Nuri Gökaşan Sami Hicabi'nin babasıdır. Karadenizlidir. Balıkçılık yapmaktadır. Baba Kadir ile sürekli tartışırlar.
Meltem Özçelik Deli Meryem 73-85 Hicabinin beşik kertmesidir ve kendini Hicabi'nin nişanlısı zanneder. Fakat ilerleyen bölümlerde Akıncı'ya aşık olur. Fakat bilmediği bir şey vardır ki Akıncı zaten Hicabi'dir.
Ece İrtem Melahat 72-85 Azmi Hoca'nın ve Tülin'in kızı. Yılmaz ve Kara Kemal'in kardeşi. Şevket'e aşıktır.
Tuğçe Baltalı Nurahat Azmi Hoca'nın ve Tülin'in kızı. Yılmaz ve Kara Kemal'in kardeşi. Semih'e aşıktır.

Diziden ayrılan karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Karakter Oyuncu Bölüm aralığı Hakkında
Ateş Yazmeen Baker 72-78 Kızıl Ejder'in sevgilisidir ve Kızıl Ejder ile Konsey'in başında yer almaktadır.. Murat Komiseri vurduktan sonra kaçarken Akıncı ile dövüştüğü sırada ayağı kayıp uçurumdan aşağı düşmüştür, hastanede Murat ve Yılmaz'a Akıncı'nın kim olduğunu söyleyecekken ölür.
Vahdet Çakar 72-81 Zehra Şanlı'nın yüzü tamamen yandığında kızının yüzünü Zehra'ya veren adam. 81. bölümde yurt dışına gitmiştir.
Baba Kadirin adamı Cengiz Sevim 66-76 Baba Kadirin adamıdır.
Komiser Ünsal Erdinç Gülener 1-71 Hale'nin kocası, Zehra'nın eniştesidir. Polistir. Kızıl Ejder'in adamı tarafından vurularak öldürülmüştür.
Levent Komiser Sinan Çalışkanoğlu Gardiyandır Kertenkele'nin Hastaneden kaçmasından kendisini sorumlu tutup Ünsal Komiser'in yardımcısı olur. Kertenkele ve Kızıl Ejder yüzünden tayinini isteyip diziden ayrılmıştır.
Kızıl Ejder Sezer Uzunoğlu 69-77 Deli Kenan tarafından öldürülen Hayalet'in abisidir. Tehlikeli bir kişidir. Kardeşini Akıncı'nın öldürdüğünü ve ona Kertenkele, Kara Kemal, Bıçkın Adnan, Hicabi, Baba Kadir, Deli Kenan, Namık, Şenbak, Şevket, Ünsal Komiser ve Levent Komiser'in yardım ettiğini zannetmektedir. Bunların içinde Kertenkele'nin de bulunduğu 5 kişiyi öldürmüştür ancak liste yarım kalmıştır. Konsey'in emrindedir. Konseyin uyuşturucu görevlisi Fuat Gülenoğlu'nun öldürülmesinden sonra Konsey tarafından Türkiye'ye getirilmiştir. En büyük düşmanları Maskeli Kız, Murat Komiser ve Akıncı'dır. Zeynep Şanlı tarafından vurularak öldürülür.
Aytekin Bilinmiyor. 69-71 Kızıl Ejder'ın adamıdır. 71. bölümde Ünsal Komiser tarafından Kızıl Ejder zannedilerek öldürülür.
Yarma Namık Emre Melemez 1-69 Mahallenin kabadayısı ve Deli Kenan'ın adamıdır. Evlenmek ister. Kızıl Ejder tarafından öldürülür.
Şenbak Erkan Tura 20-69 Deli Kenan'ın adamıdır. Evlenmek ister. Kızıl Ejder tarafından öldürülmüştür.
Betül Ahter Duygu Yıldız 1-61 Doktordur. Müberra Hanım tarafından küçükken evlatlık olarak alınmıştır. Kertenkele'nin kız kardeşidir. Kertenkele'yi Ziya Hoca olarak bilmektedir. Semih evlenme teklifi etmiştir fakat abisi istemediği için evlilik teklifini kabul edemez. Sokrat ve Zehra sayesinde Ziya Hoca'nın Kertenkele olduğunu öğrenmiştir. 1 yıl boyunca yas tutmuştur. Abisinin yaşadığını ve başına gelenleri bilmektedir. Sonra Kastamonu'ya taşındı.
Hacı Halil Faruk Karaçay 1-57 Ziya Hoca'nın eski dostudur. Oğuz'un babasıdır. Dini bütün birisidir.
Selin Eda Özerkan 1-49 Zehra'nın en yakın arkadaşıdır. Deli Kenan'dan nefret etmektedir. Önceleri Levent'ten nefret etmiş fakat sonradan Levent ile çıkmaya başlamışlardır. Nişan günü Levent gelmeyince nişanı iptal etmiştir. Yıllık iznini alarak İtalya'ya ailesinin yanına gitmiştir.
Ekrem Bey Şemsi İnkaya Gayrimenkul kralıdır ama son bölümlerde geçmişte mafya ile işi olduğu belli olmuştur. Zehra, Hale ve Melis'in dedesi, Ferruh'un babasıdır. Oğlu Sermet'i ve gelinini kaybettikten sonra Zehra ve Hale'yi özenle yetiştirmiştir. Aslında iyi birisi gibi görünse de evdeki tüm olayların sorumlusu odur. Zehra'yı herkesten ayrı tutarak herkesin Zehra'ya ve kendisine karşı nefretini almıştır. Ziya Hoca'nın Kertenkele olduğunu öğrendiğinde her şeyden onu sorumlu tutmuştur. Öldürmeye kalkmıştır. Ferruh'un ölümüyle birlikte yıkılmıştır. Melis'i Kertenkele'den korumak amacıyla onu yurt dışına göndermek istemiştir. Torunu Hale'yi özleyerek yurt dışına gitmiştir.
Ferruh Bey Cem Emüler 1-39 Ekrem Bey'in oğlu, Tülin'in kocası, Melis'in babasıdır. Çok sakin bir kişidir. 39. bölümde kalp krizi geçirip ölmüştür.
Seval Ahter Ceren Benderlioğlu 1-34 Müberra Hanım'ın kız kardeşidir ve ablasının pastanesinde çalışmaktadır.
Müberra Ahter İlter Akçebe Seval'in ablası ve Betül'ün üvey annesidir. Mahallede pastane işletmektedir.
Hale Özdemir Bihter Dinçel Komiser Ünsal'ın karısı, Zehra'nın kardeşidir. Kocası sürekli Kertenkele'yi düşündüğü için Ünsal'a kızar. Sürekli evi terk eder. Kertenkele takıntısından dolayı Komiser Ünsal'dan boşanarak yurt dışına çıkmıştır.
Cengiz Vural Meriçtan 1-9 Deli Kenan'ın adamıdır. Namık'la her zaman birbirlerine girmektedirler. Sonraki bölümlerde diziden çıkmıştır.
Oğuz Alihan Sakman 1-12 Hacı Halil'in oğludur. Aynı zamanda hafızlık dersleri alır. Malikânenin hizmetçisi Neşide'nin kızı Yasemin ile gizlice görüşmektedirler.
Şehnaz Ezgi Erdoğan 1-10 Evin hizmetçisidir.
Kubilay Bilinmiyor. 12-18 Deli Kenan'ın adamıdır. Sonraki bölümlerde diziden ayrılmıştır.
Neşide Birsen Dürülü 1-10 Evin hizmetçisidir. Sonraki bölümlerde diziden ayrılmıştır.
Yasemin Gamze Ozan 1-10 Evin hizmetçisi Neşide'nin kızıdır. Hacı Halil'in oğlu Oğuz ile gizlice görüşmektedir.
Çağatay Erman Burmalı 1-6 Zehra ve Selinin iş ortağıdır. Zehra'ya aşıktır. Bu yüzden Kertenkele'den nefret eder. Zehra'yı ele geçirmek için yaptığı oyun ortaya çıkınca ortaklığını feshedip yurtdışına kaçmıştır.
Sezgin Alp Akar 15-29 Levent'in yeğeni, Ziya Hocanın tatlı belalısıdır. Ziya Hoca ona sürekli 'oğlum' dediği için oda ona 'baba' der. Anne ve babası sürekli kavga etmektedir. Bundan dolayı Ziya Hoca ve Şevket'in yanına kaçmaktadır.
Hayri Cengiz Küçükayvaz 18-27 Sezgin'in babası ve Levent'in abisidir. Eşiyle sürekli kavga ederler. Giderken Sezgin'i hep unuturlar. Eşiyle moda evi işletmektedir.
Barışcan Recep Cinisli 20-22 İlk önce çaldığı elmaslar yanlışlıkla Zehra'nın düğün aksesuarı olan çantasının içindedir daha sonra herkesi rehin alarak çantayı geri almıştır, ama Deli Kenan çantayı kurtarıp polise teslim etmiştir. Ünsal ve Levent elmasları sevk ederken kırmızı ışıkta tekrar elmasları çalmıştır, daha sonra Kertenkele kardeşi onun hakkında hiçbir şey öğrenmesin diye Ünsal'la bir anlaşma yaparak elmasları tekrar Barışcan'dan çalmıştır.
Sokrat Levent İnal 26-69 Mafya babasıdır. Ünsal'ı kaçırmıştır. Fakat Kertenkele Ünsal'ı kurtarmıştır. Kertenkele Sokrat'ı nefsi müdaafa ile öldürmüştür.
Cansu Selma Kutluğ 28-35 Kertenkele ve Şevket'in çok sevdikleri ablaları. Biraz deli dolu bir kadın. Eskiden gece kulüplerinde çalışmış sonraları sıkılmış bu işlerden. Bir zaman Ekrem Bey'in yanında kalmıştır. Sonrasında ortadan kaybolmuştur.
Ejder Bilinmiyor 31-32 Sokrat'ın yeğenidir. Ünsal onu tutuklamıştır. Kertenkele onu hapisten kaçırmıştır. 32. bölümde Ejder kaçarken Ünsal tarafından silahla ateş edilerek öldürülür.
Zafer Bilinmiyor 41-41 Gerçek Ahmet Hoca'nın köyden arkadaşıdır. Sevdiği kadın Gülsüm'ü kaçırmıştır. Gülsüm'ün abileri Zafer'i öldürecekken Kertenkele tarafından kurtarılmıştır.
Banu Hoca Nur Tüzün 35-64 Özel okulda çalışan İngilizce öğretmenidir. Deli Kenan ve Şevket ona aşıktır. 58. bölümde okulda çalışmayı bırakmıştır. Bu yüzden Deli Kenan okulu satmıştır. Daha sonra Deli Kenan'ı terk etti.
İrem Merve Dizdar 35-54 Özel okulda okuyan bir öğrencidir.
Yağmur Merve Hazer
Hakan Can Güreler Özel okulda okuyan burslu öğrencidir. Sınıfın en çalışkan çocuğudur.
Cüneyt Doğaç Yıldız Özel okulda okuyan bir öğrencidir.
Berk Uğur Kanbay
Müdür Mithat Özgen Özgürdal 35-53 Özel okulda müdürdür. Kertenkele'ye göre çok gıcık bir insandır. Okulu Deli Kenan satın alınca sesi kısılmıştır.
Müjgan Hoca Ececan Gümeci 35-43 Özel okulda çalışan Felsefe öğretmenidir. Gerçek Ahmet Hoca'nın sevdiği kadındır. Ahmet Hoca ölmeden önce Müjgan Hoca'ya evlenme teklifi etmiştir. Yaklaşık bir sene boyunca hastanede Kertenkele'yi Ahmet Hoca sanarak başında beklemiştir. Çok takıntılı bir kadındır. Kertenkele ona soğuk davranmaktadır fakat o sülük gibi yapışmaktadır. Sonraki bölümlerde okuldan ayrılmıştır.
Nalan Teyze Aysan Sümercan 35-41 Kertenkele'nin komşusudur.
Sena Öztürk Seda Telciler 36-54 Semih'in kız kardeşidir. İzmir'den İstanbul'a gelmiştir. Kertenkele'nin öğretmenlik yaptığı okulda okumaktadır. Kertenkele daha sonra o okuldan ayrılmıştır.
Şenol Hoca Taylan Güner 38-50 Özel okulda çalışan Edebiyat öğretmenidir. Gerçek Ahmet Hoca'nın en yakın arkadaşıdır.
Baron Hidayet Erdinç 43-50 Yeraltı dünyasının tehlikeli adamıdır. Kertenkele ile Ünsal'ı kendi ekibi yapmıştır. Ünsal'a reddemediği bir teklif yapmış ve Ünsal bunu kabul etmiştir. İlk görevleri olarak Mona Lisa tablosunu çalmak ikinci görev ise Amerikan bilim adamı John Steward'ı kaçırıp Baron'a teslim etmeleridir. 50. bölümde Sokrat tarafından öldürülür.
Doğan Caner Atacan 44-59 Baron'un adamıdır. Baron ölünce Sokrat'ın adamı olmuştur. 59. bölümde Sokrat tarafından bıçaklanarak öldürülür
Bahar Gökçe Aytaç 49-69 Kertenkelen'in gece kulübünde tanıştığı Tuğçe'nin en yakın arkadaşıdır. Kertenkele arkadaşı Tuğçe'yi hamile bırakıp gitmiştir. Şeyma'nın annesi doğum aırasında öldüğü için Şeyma'yı kendisi büyütmüştür. Evleneceği adam Şeyma'yı istemediği İçin karakola bırakmıştır. Fakat Levent Ona Bakmıştır. Levent'le Birlikte Şeyma'nın babasını bulmaya çalışmıştır. Kertenkele sorgu odasına girdiğinde tanımıştır ve Şeyma'nın babası olduğunu söylemiştir. Malikanede Kalmaktadır Ama Zehra Kıskanmaktadır. Şeyma öz annesi sanmaktadır, Bıçkın Adnan'dan hoşlanmaktadır. Şeyma'nın güvenliği için Betül'ün yanına gitmiştir.
Şeyma Ayşenaz Atakol Kertenkele'nin öz kızıdır. Sokrat'ın Torunudur. Kertenkele, güvenliği için kız kardeşi Betül ile birlikte Kastamonu'ya göndermiştir.
İzzet Çivril 56-60 Karate hocasıdır. Hicabinin akıl hocasıdır.
Hayalet Korkmaz Arslan 58-66 Yeraltına korku salan namı diğer Hayalettir. Kızıl Ejder'in kardeşidir. Sokrat ile işbirliği yapar. Deli Kenan tarafından vurularak öldürülür.

Konuk karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncu Karakter Bölüm Hakkında
Sezgin Erdemir Bilinmiyor. 1-1
Emin Olcay Ziya Hoca Kertenkele'nin intihar etmeye kalkıştıktan sonra getirildiği hastanede aynı odada kaldığı hocadır. Kertenkele onun kimliğini alarak sahte hoca olmuştur. Çok sonraki bölümlerde öldüğü öğrenilmiştir.
Murat Atik Güvercin Ali 1-2 Deli Kenan'ın cezaevindeki adamıdır. Onun emriyle Kertenkele'yi öldürmek istemiştir fakat sonra ona yardım ederek cezaevinden kaçmasına yardımcı olmuştur.
Bilinmiyor Kara Faruk 7-7 Deli Kenan'ın eski düşmanlarından biridir. 15 sene önce ölmüştür. Kertenkele maske takarak onun ismini kullanmıştır.
Ahmet Arıman Yanık 29-30 Ünsal'ın hapse kapattığı mahkûmdur.
Timur Acar Ahmet Şimşek 35-35 Kolejde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeniydi. Ağaçta kediyi kurtarmak isterken düşüp beyin kanamasından dolayı ölmüştür. Kertenkele onun kimliğine sığınmıştır. Sonraki bölümlerde Kertenkele'nin ikiz kardeşi olduğu ortaya çıkmıştır.
Bilinmiyor. Fuat Gülenoğlu 72-72 Organize suç örgütü lideri ve haşhaş işiyle uğraşmaktadır çeşitli planlar yaparak ülkeyi ele geçirmeye çalışan bir yapılanmanın başıdır. Kendisine ve arkasındaki derin bağlantılara güvenmektedir. Ay yıldızlı adam veya Murat Komiser tarafından mahkemenin adaletinden kaçabilirsin ama benim adaletimden asla cehennemdeki arkadaşlarına selam söyle denilerek öldürülmüştür.[12]

Yayın takvimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Sezon Yayın günü ve saati Sezon başlangıcı Sezon finali Çekilen bölüm sayısı Bölüm aralığı Yayın yılı TV kanalı
1. sezon Cumartesi 20.00 25 Ekim 2014 20 Haziran 2015 34 1-34 2014-2015 atv
2. sezon 19 Eylül 2015 25 Haziran 2016 37 35-71 2015-2016
3. sezon 24 Eylül 2016 24 Aralık 2016
(Final)
14 72-85 2016

Bölümler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kertenkele Dizisinin Konusu, Genel Hikâyesi ve Özeti... Dizide Neler Anlatılıyor? 10 Ekim 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. www.dizisi.info.tr. (Erişim tarihi: 13 Mayıs 2022).
  2. ^ "Kertenkele Dizisinin Konusu | Pijamalı Çocuk". www.pijamalicocuk.com. 14 Kasım 2015. 14 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2022. 
  3. ^ Mehmet Çoban (9 Kasım 2014). "Hırsızdan İmam Olur mu?". Cumhuriyet gazetesi. 24 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2014. 
  4. ^ M. Nedim Hazar (29 Ekim 2014). "Kertenkele". Zaman gazetesi. 24 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2014. 
  5. ^ "Kertenkele'deki 'hırsız imam', şikayet rekoru kırdı!". Radikal. 30 Ekim 2014. 21 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2014. 
  6. ^ "Kertenkele dizisi tartışması Economist'te". BBC Türkçe. 14 Kasım 2014. 9 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Kasım 2014. 
  7. ^ ""Diyanet, Kertenkele'de 'paralel yapı'nın oyununa gelip, dizinin kaldırılmasına neden olursa..."". T24. 8 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2022. 
  8. ^ "'Kertenkele' dizisine tepki". İlke Haber Ajansı. 22 Ocak 2015. 1 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2022. 
  9. ^ "Kertenkele dizisine şikayet yağıyor!". Milliyet. 13 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2022. 
  10. ^ ""Kertenkele" ortalığı karıştırdı: İmamlar, Diyanet, Salih Tuna ve CHP..." CNN TÜRK. 7 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2022. 
  11. ^ "'Kertenkele' Dizisi Ortalığı Karıştırdı". Onedio. 14 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2022. 
  12. ^ https://www.youtube.com/watch?v=9Bkrv-tQBic[yalın URL]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]