Kemalpaşa tatlısı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Kemalpaşa Tatlısı sayfasından yönlendirildi)
Kemalpaşa tatlısı
Ülke(ler)Türkiye
TürüŞerbetli tatlı
Ana malzemeleryumurta, sıvı yağ, yoğurt, irmik, vanilya, kabartma tozu, un Şerbeti için: su, şeker, limon suyu

Kemalpaşa tatlısı (Mustafakemalpaşa Peynir Tatlısı veya Mustafakemalpaşa Tatlısı), Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde,[1][2] küçük süthanelerde üretilmeye başlanan bir peynir tatlısıdır. Halen 15'e yakın tesiste, günde 1 milyon adete varan üretim miktarlarına erişmektedir. Ramazan aylarında tüketim artmaktadır. Kemalpaşa Tatlısı, Mustafakemalpaşa Peynir Tatlısı veya Mustafakemalpaşa Tatlısı 18.06.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.[3]

Özelliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Aslı Mustafakemalpaşa peynir tatlısı olan ve yaygın adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen tatlı ilçede günlük üretilir ve taze olarak tüketilir. İlçe dışında ise raf ömrünün kısalığı nedeniyle peynir oranı düşük ve kurutulmuş tatlı satışı yapılmaktadır. Bu nedenle ilçede yenilen tatlı ile dışarıda tüketilen tatlı arasında belirgin lezzet farklılıkları bulunmaktadır.

Yapılışı[değiştir | kaynağı değiştir]

Süt, dev kazanlarda pastörize edilmekte ve peynire dönüştürülmektedir. Yaklaşık 1 ton sütten, 160 kg. tatlılık peynir elde edilmektedir. Kazanlarda bu peynir, un, irmik ve yumurta ile hamur haline getirilerek, Kemalpaşa Tatlısı şeklinde kesilmekte ve 320 derecelik fırınlarda, 17 dakika pişirilmektedir. Fırın sonrası soğuyan tatlılar, kullanıma hazır hale gelmektedir.

Hazırlanışı[değiştir | kaynağı değiştir]

Tatlı, kaynayan şekerli suya atılarak, şişmesi sağlanır ve şerbetin içinde soğutulur. Süzülerek tepsilere dizilen Kemalpaşa Tatlısı ceviz, fındık, fıstık, tahin (bazen), kaymak, hatta dondurma ile servis edilebilir.

Ayrıca Bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ 1. Bursa Turizm Sempozyumu: 30 Eylül-2 Ekim 2005 : bildiri kitabı. Osmangazi Belediyesi. 2005. ISBN 978-975-97781-7-0. 
  2. ^ "Kemalpaşa tatlısı tarifi, nasıl yapılır?". Habertürk. 30 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2021. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]