Keflavík

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Keflavík
Keflavík
İzlanda üzerinde Keflavík
Keflavík
Keflavík
Keflavík'in İzlanda'daki konumu
Ülkeİzlanda İzlanda
BelediyeKeflavík
Nüfus
 (2009)
 • Belediye8,169
 • Metropol
13,971

Keflavík, İzlanda'nın güneybatısında yer alan Reykjanes bölgesinde bir kasabadır. 2009 verilerine göre nüfusu 8,169 kişidir. 1995 yılında Reykjanesbær belediyesini oluşturmak üzere Hafnir ve Njarðvík kasabalarıyla birleştirilmiştir. Bu bölgenin toplam nüfusu Ocak 2011 itibarıyla 13,971 kişidir.

Kasabaın eskiden ev sahipliği yaptığı NATO üssü yazar Tom Clancy'nin Red Storm Rising isimli romanında ise uzamlardan birisi olarak seçilmiştir.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Keflavík şehri 16. yüzyılda kurulmuş ve zaman içerisinde İskoçlar tarafından kurulan balıkçılık endüstrisi sayesinde gelişmiştir.

Şehrin zaman içerisindeki gelişimi ABD tarafından 1940'larda inşa edilen ve halen aktif olarak İzlanda'nın en önemli uluslararası havalimanı olarak hizmet vermeyi sürdüren Keflavík Uluslararası Havalimanı'nın servise açılmasıyla da hız kazanmıştır. Kasabadanın havaalanındaki ABD ordusunun varlığı Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından yürütme ücretlerinin gereksiz olduğu kararına varılmasının ardından 30 Eylül 2006 senesinde tamamen durdurulmuş ve kasabadaki 30 Amerikalı uyruklu askeri personel geri çağrılmıştır.

İzlanda içerisinde 1960'lı ve 1970'li yıllarda çıkarttığı başarılı müzisyenlerle tanınan kasaba yine bu yüzden bítlabærinn, "Beatles Kasabası" lakabına sahiptir.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]