Kathleen R. F. Griffin-Burrill

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kathleen R. F. Griffin-Burrill, şarkiyatçı, Türklük bilimi profesörü

8 Mart 1924’te İngiltere’de Kanterburi’de dünyaya geldi. İngiliz Kültür heyetinde görev aldı. Beş senesi Türkiye’de olmak üzere, sekiz seneden fazla İngiliz Kültür Heyeti namına çalıştı. 1955 yılında Claude W. Burrill ile evliliğinin ardından New York’a yerleşti. Burada Kolombiya Üniversitesi'nde On dördüncü Asır Hurufî şairlerinden Seyyid İmadeddîn Nesimî’nin Rübaîleri üzerine hazırladığı tezle doktorasını verdi. 1957 yılından emekli olduğu 1999 yılına kadar Kolombiya Üniversitesi Ortadoğu Dilleri ve Kültürler Bölümünde Türklük Araştırmaları Merkezinde ders verdi. Türk Halk Edebiyatı, Osmanlı Türkçesi, Türkiye Türkçesi ve Osmanlı Dönemi Türk [Dîvân] Edebiyatı, Çağdaş Türk edebiyatı, Türk Kültür ve Edebiyatı Tarihi, İslâm Medeniyeti, Ortadoğu Mutasavvıfları, Ortadoğu Destanları, Modern Ortadoğu hikâyeleri dersleri verdi. Bir yandan da aynı sahalarda Nasreddin Hoca, Dede Korkut Hikâyeleri, Mensur Şiir Türü, Umumî Türk Edebiyatı ile Halk, dîvân ve çağdaş Türk edebiyatının değişik yazarları hakkında kitap ve makaleler neşretti. 1985 – 1990 arasında Kolombiya Üniversitesi Ortadoğu Dilleri ve Kültürleri Bölümü başkanlığını yürüttü.

Burrill Hanım faal bir ilim adamı olduğu gibi birçok dernekte faal üye ve yönetici olarak vazife gördü. 1974-1989 arasında Amerikan Türk Cemiyeti idare heyeti fahrî başkan yardımcılığını yürüttü. Ortadoğu Cemiyetinin 1967’de kurucu üyesi oldu,1974 -1976 arasında başkanlığını yürüttü. Amerika’daki Türk Lehçe ve Şiveleri Hocaları Birliğinin Kurcuları arasında yer alarak bu birliğin İdare heyeti üyeliği başkanlığında bulundu. Buranın emekli olan en son başkanı oldu. 1974 – 1976 arasında Türklük İncelemeleri Derneğinin Kuruculuğu ve başkanlığı görevlerinde bulundu. Türklük İncelemeleri Merkezinin kuruculuk idare heyeti üyeliği ve Muhasip üyeliğini yaptı.

Eşinden boşandığı 1991’den beri New Jersey Princeton’da oturan Burrill, kızının yakınında olmak için Nisan 2001’de Washington eyaletinin Seattle şehrine taşındı. Kathleen R. F. Griffin-Burrill, Seattle’da 18 Eylül 2005’te anî bir kalp sektesinin ardından 81 yaşında hayatını kaybetti. Külleri anayurdu İngiltere’ye götürülüp ebeveyninin yattığı yerde toprağa verildi.

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kathleen R. F. Griffin-Burrill’in basılmış tek kitabı doktora tezidir:

The Quatrains of Nesimi, Fourteenth-century Hurufî (Nesimî’den Nefesler: 14. Yüzyıl Türk Hurufî Şairi) (The Hague: Mouton, 1972);

İtalyan Türkolog Alessio Bombaci’nin Storia Della Literatura Turca (1956) (Türk Edebiyatı Tarihi) adlı eserini İtalyancadan İngilizceye tercüme etti. Ama bu tercümesi de sağlığında basılamadı.