Katharine Elizabeth Dopp

Vikipedi, özgür ansiklopedi
The Tree-dwellers
The early cavemen

Katharine Elizabeth Dopp (1 Mart 1863, Portage County, Wisconsin, ABD - 14 Mart 1944, Chicago, Illinois, ABD) ders kitapları, çocuk kitapları ve antropoloji üzerine yazdığı kitaplarla tanınmış Amerikalı eğitimci ve yazar. İşletmecilik ve iş dünyası ile ilgili diğer konuların eğitim programlarına dahil edilmesi için gösterdiği çabalarla akademik alanda tanınmıştır.

1 Mart 1863'te Wisconsin eyaleti kırsalında, o dönemde "Kızılderililer Bölgesi (Indian Territories)" olarak adlandırılan, tarıma ve yerleşime yeni açılmış engin toprakların sunduğu yeni imkânlardan faydalanmak için doğumundan birkaç yıl önce Vermont eyaletinden göçmüş bir ailenin çocuğu olarak doğdu. Tek sınıflı bir okulda okudu ve doğa ile iç içe bir ortamda yetişti.

Kariyerine doğduğu kasabada öğretmen olarak başladı. Bir yandan da kendi eğitimini ilerletti ve antropolojiye olan ilgisini geliştirdi. Wisconsin ve Illinois'deki birkaç üniversiteden mezuniyet ve diploma aldı. Bunlar arasında felsefe ve eğitim doktoraları bulunmaktaydı. Köy öğretmenliğinden üniversite fakültesi dekanlığına yükseldi. Wisconsin, Utah ve Illinois'deki üniversitelerde dersler verdi. Dönemin prestijli eğitim kurumu, sonradan Illinois Üniversitesi'nin bir bölümü haline dönüşecek olan Chicago Normal School'un dekanı oldu ve kariyerini oradan tamamladı.

Çocuk romanlarının yanı sıra antropoloji ve eğitim konulu çalışmalar da yayınladı. Bunlardan "The Place of Industries in Elementary Education" (İlkokul Eğitiminde Sanayinin -Ekonominin- Yeri) akademik dünyada özellikle ilgi gördü ve John Dewey'in bir eleştirel makalesine konu oldu.[1]

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Robert Throop, Lloyd Gordon Ward. "A partial Dewey bibliography" (İngilizce). Brock University. 7 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi.