Kastamonu Arkeoloji Müzesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kastamonu Arkeoloji Müzesi, Kastamonu ve Çankırı çevresinden toplanan arkeolojik eserlerin sergilendiği müzedir.

Müzede Hitit, Frig, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait çeşitli eserlerin yanı sıra Candaroğulları Beyliği ve Osmanlı dönemine ait eserlere de müzede yer verilmiştir. Küçük bir bölümünde ise Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal’in 1925 yılında yaptığı Kastamonu gezisinde kullandığı çeşitli eşya ve araçlar bir arada sergilenir.

1952’de ziyarete açılan müze, Kastamonu’da Cumhuriyet Caddesi üzerindeki 1917 tarihli binada hizmet vermektedir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Kastamonu Arkeoloji Müzesi, 1941-1943 yıllarında Antik Paflagonya bölgesinde ele geçen eserlerin bir araya toplanması ile müze deposu olarak kuruldu.[1]

1952 yılında yapılan tadilat ve düzenlemelerden sonra ziyarete açıldı ve müdürlük haline getirildi. 1980 yılında yeni bir onarım geçirdi; yeni düzenlemelerden sonra 23 Ağustos 1981 tarihinde yeniden ziyarete açıldı.[1]

Müze binası[değiştir | kaynağı değiştir]

Kastamonu Arkeoloji Müzesi, 1914-1917’de İttihat ve Terakki Cemiyeti binası olarak yapılan ve planı Mimar Kemalettin Bey’in tarafından çizilen binada kurulmuştur. Bu yapı daha sonra Türk Kurtuluş Savaşı’nda Kastamonu Gençlik Teşkilatı, Türk Ocağı, CHP Parti binası ve İstiklal Mahkemesi binası olarak da kullanılmıştır. Ayrıca Gazi Mustafa Kemal, Kastamonu’ya 1925 yılında yaptığı ziyaret sırasında “Şapka ve Kıyafet İnkılabı” ile ilgili tarihi söylevini de burada vermiştir.[1]

Eserler[değiştir | kaynağı değiştir]

Müzenin belli başlı eserleri arasında pişmiş toprak tabak çanaklar, figürinler, heykeller, cam eserler, mezar stelleri ve lahitler bulunmaktadır.

Müzenin küçük bir bölümü Atatürk’e ayrılmış, 1925 yılında Atatürk’ün Kastamonu gezisinde kullandığı çeşitli eşya ve araçlar burada bir araya getirilmiştir.

Müze bahçesinde Roma dönemine ait mimari parçalar, aslan ve boğa heykelleri ile Osmanlı dönemi mezar taşları sergilenmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c "Kastamonu Arkeoloji Müzesi, Kenthaber.com sitesi, Yayın tairhi:02.03.2008, Erişim tarihi:26.06.2012". 8 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2012.