Karl Otto Koch

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Karl Otto Koch
Doğum2 Ağustos 1897(1897-08-02)
Darmstadt
Ölüm5 Nisan 1945 (47 yaşında)
Buchenwald Toplama Kampı, Almanya
Bağlılığı
Branşı Schutzstaffel
Hizmet yılları1916-1945
RütbesiSS-Standartenführer
KomutasıEsterwegen Toplama Kampı
Sachsenhausen Toplama Kampı
Buchenwald Toplama Kampı
Majdanek Toplama Kampı
Çatışma/savaşlarıI. Dünya Savaşı
II. Dünya Savaşı
ÖdülleriDemir Haç

Karl Otto Koch (2 Ağustos 1897 - 5 Nisan 1945), II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nda Albay ve Sachsenhausen Toplama Kampı, Buchenwald Toplama Kampı'nın ilk nazi komutanı ve sonradan Majdanek Toplama Kampı'nın komutanı.

Koch, Darmstadt'ta doğdu. Babasının yerel sicil memurluğu ofisinde çalıştı ve sadece sekiz yaşında iken babası öldü. 1912'de okulunu bitirdikten sonra yerel bir fabrikada bir muhasebecilik bölümünde çırak olarak çalışmaya başladı. 1916'da orduya katılmaya gönüllü oldu ve I. Dünya Savaşı'na katılarak batı cephesinde savaştı. 1918'de İngilizler tarafından yakalandı ve esir düştü. Koch, 1919'da Almanya'ya geri döndü. Bundan sonra Koch, bir bankada idareci olarak ve sonra bir sigorta şirketinde aynı rolde çalıştı. 1931'de, Karl Otto Koch, NSDAP ve Schutzstaffel'e katıldı.

Koch, 13 Haziran 1935'te SS Standarten olarak hizmet etti ve Berlin Tempelhof'ta Columbia Haus siyasi suçlu hapishanesinin kumandanı oldu. 1936 Nisan'da Esterwegen'de siyasi suçlu hapishanesine tayin edildi. Dört ay sonra Sachsenhausen'e ve 1 Ağustos 1937'de Buchenwald'da yeni siyasi suçlu hapishanesinin komutanı oldu. Savaş esirleri için Majdanek siyasi suçlu hapishanesine transfer edilene kadar 1941 Eylül'e kadar Buchenwald'da kaldı. Fakat sonradan kendisi için yapılan araştırmalarda sahtekarlık, zimmetine para geçirme, sarhoşluk, cinsel suçlar ve bir SS Subayının öldürülmesinide kapsayan suçlardan sonra Buchenwald komutanlığı görevinden alındı. Koch, sadece bir yıl boyunca Majdanek kampını yönetti.

Buchenwald'da Koch'un hareketleri ilk olarak, SS Obergruppenführer Josias'ın dikkatini çekti. Buchenwald'ın ölüm listesine bakan Josias, Dr. Walter Krämer'in ismine rastlamıştı. Koch, Polonya'da Majdanek siyasi suçlu hapishanesine transfer edilmişti, ama karısı Ilse Koch Buchenwald'da komutanın evinde yaşıyordu. Waldeck, Dr. Georg Konrad Morgen tarafından kampın tamamıyla her şeyini araştırmasını emretti. Alman bir mahkemede bir yargıç olan bir SS subayı araştırma boyunca kampta mahkûmları öldürmesi için Koch'un emirleri olduğunu gösterdi ve esirlerin mallarını çalıp zimmetine geçirdiğini ortaya çıkardı. Otto Koch Rus askerlerinin kampı ele geçirmesinden 1 hafta önce idam mangası tarafından kurşulanarak infaz edildi.

Evliliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Koch ilk olarak, 1924'te evlendi ve bir oğlu vardı. Fakat evliliğini onun sadakatsizliği yüzünden 1931'de boşanma ile bitirdi. 25 Mayıs 1936'da Koch bir oğlu ve iki kızı olan ve sonradan "Buchenwald'ın cadısı" olarak bilinen Ilse Köhler'le evlendi. Koch'un, Buchenwald'a transfer edildiği zaman Ilse, SS tarafından bir Oberaufseherin (Yönetici) olmasına kararlaştırıldı. Orada, savaştan beri efsane olan insan derisinden yaptırdığı abajurlar hakkında birçok doğrulanmamış söylentiler çıktı. 1967'de Ilse Köhler hapishanede kendini asarak intihar etmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Askerî görevi
Önce gelen:
SS-Oberführer Alexander Reiner
Columbia-Haus Toplama Kampı Komutanı
13 Haziran 1935 - 1 Nisan 1936
Sonra gelen:
SS-Oberführer Heinrich Deubel
Önce gelen:
SS-Oberführer Hans Loritz
Esterwegen Toplama Kampı Komutanı
20 Nisan 1936 - Ağustos 1936
Sonra gelen:
Sachsenhausen Toplama Kampı'na bağlandı
Önce gelen:
SS-Obersturmbannführer Michael Lippert
Sachsenhausen Toplama Kampı Komutanı
Ekim 1936 - 1 Ağustos 1937
Sonra gelen:
SS-Oberführer Hans Helwig
Önce gelen:
SS-Sturmbannführer Jacob Weiseborn
Buchenwald Toplama Kampı Komutanı
1 Ağustos 1937 - Temmuz 1941
Sonra gelen:
SS-Standartenführer Hermann Pister
Önce gelen:
Yok
Majdanek Toplama Kampı Komutanı
Temmuz 1941 - 24 Ağustos 1942
Sonra gelen:
SS-Sturmbannführer Max Kögel