Karl Friedrich Louis Dobermann

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Karl Friedrich Louis Dobermann

Karl Friedrich Louis Dobermann (2 Ocak 1834 - 9 Haziran 1894), Alman köpek yetiştiricisi.[1]

Almanya'nın Türingiya şehrine bağlı Apolda kasabasında vergi memuru olarak görev yapmıştır. Mesai saatleri dışında sahipsiz köpekleri toplayan ve onlara yardımcı olan bir hayvan severdi. Bu uğraşının dışında ek gelir olarak belediyenin mezbahasında deri yüzme işinde çalışırdı.

Apolda kasabasında her yıl geleneksel köpek yarışmaları düzenlenirdi. Av köpeklerinden, bekçi köpeklerine her cins köpek bu yarışmalara katılırdı. Geleneksel yapılan bu organizasyonlar ilerleyen zaman içinde köpek pazarlarının kurulduğu ve hatta üretimlerin yapıldığı yerler haline geldi. Louis Dobermann'da bu yerlere ilgi gösteren biriydi.Bu pazarlara gitme amacı, vergi dairesinde taşıdığı önemli evrak, para ve belgeleri çalışma saatlerinde ona eşlik (Koruma Görevi) edebilecek bir köpek aramasındandır. Fakat aradığı özellikte bir köpek bulamamıştır. Köpekte aradığı özellikler sahibine sadık, atletik , güçlü, zeki, cesur, dikkatli ve koruma içgüdüsü kuvvetli, orta boy bir köpektir. Günümüze kadar gelen Doberman ırkının temel özellikleri işte bu ihtiyaçlarla oluşmuştur. Doberman ilk üreticisinin adıyla anılan ender ırklardan birisidir.

Köpek üretimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Aradığı özelliklerde bir ırk bulamamasından dolayı Louis Dobermann köpek üretimi yapmaya karar verir. Üretim için uygun koşulların olduğu bir yer aramaya başlar. Oturduğu ev küçük ve üretime uygun değildir. 1874 yılında üretime uygun daha büyük evlere geçmiştir ama bu evlerde de istediği ortamı kuramamıştır. 1880 yılında kendine büyük bir ev satın alır ve ilk ciddi üretimine bu tarihte başlamış olur. Louis Dobermann üretime başladığında yanına iki arkadaşını alır. Arkadaşlarının biri mezar kazıcısı ve diğeri de kilisenin çan görevlisidir.

Louis Dobermann'nın vergi memurluğunun dışında yapmış olduğu işler sayesinde üretime başladıklarında zorluk çekmediler. Sahipsiz köpekleri toplarken istediği ırkın özelliklerinde olanları ayırır ve mezbahadan köpeklerin yemek ihtiyacını karşılardı. Gayretli çalışmalar sonucu Louis Dobermann ve arkadaşları artık tanınan başarılı kişiler olmuşlardı. Köpek pazarlarında üretmiş oldukları köpekler büyük ilgi görmüşler ve siparişlere yetişemez hale gelmişlerdir.

Ölümünden sonra[değiştir | kaynağı değiştir]

Otto Goeller, Von Thüringen adı altında köpek üretimi yapan bir iş adamı ve Goswin Tischler'de Von Grönland çiftliğinin sahibidir. Louis Dobermann ve arkadaşlarının yaptıklarıyla yakından ilgilenen Otto Goeller onların ölümünden sonra yaptıklarını alarak geliştirmiştir, Goswin Tischler'ın çiftliğinde üretimlere devam edilmiştir ve Doberman ırkı 1898 yılında resmen kabul edilmiştir.

Louis Dobermann'ın Doberman ırkına ait çalışmalarını kayıt etmemiş olması ya da bu kayıtların bulunamamış olması düşünülmektedir. Kesin olarak German Shepherd Dog, Shorthaired Gun Dog, Great Dane& ve German Pinscher ırklarının Louis Dobermann'a ait çalışma kayıtları bilinmektedir.

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Janice Biniok. The Doberman Pinscher 5 Haziran 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Ed. TFH Publications Inc, 2009. 9780793842537. P. 7