Karl Blind

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Karl Blind
Doğum4 Eylül 1826
Mannheim, Almanya
Ölüm31 Mayıs 1907 (80 yaşında)
Londra, İngiltere
MeslekYazar, devrimci, gazeteci
İmza

Karl Blind (d. 4 Eylül 1826, Mannheim - ö. 31 Mayıs 1907, Londra), Alman devrimci, yazar ve gazeteci.[1]

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Karl Blind Almanya'nın Mennheim şehrinde doğdu. Blind'ın demokrasi görüşü, Bonn ve Heidelberg Ruprecht Karls üniversitelerinde yaptığı çalışmaları sırasında ortaya çıktı. Fransız Devrimi'nden esinlenerek, Almanya'nın siyasi durumunun değişmesi gerektiği ve birleşik ve demokratik bir Almanya'nın gerekli olduğunu savundu.

Henüz öğrenci iken, "German Hunger and German Princes" adlı yazdığı bir el ilanı nedeniyle, devrimci faaliyetlerde bulunmak suçlamasıyla hapse atıldı. 1848 Alman Devrimleri sırasında, Baden Büyük Dükalığı'nda Friedrich Hecker önderliğindeki ayaklanmaya katıldı ve yaralı olarak kaçmak zorunda kaldı. Ertesi yıl, Güney Almanya'nın işgali sırasında Gustav Struve'nin önderliğindeki liberaller grubuna katıldı. 11 Mayıs 1849'da tutuklandı ve sekiz yıl hapis cezasına çarptırıldı. Fakat Rastatt Kalesi'ndeki sekiz aylık esaretten sonra Mainz şehrine götürülürken, devrimci bir çete tarafından serbest bırakıldı. Daha sonra Karlsruhe şehrine gitti ve Baden Büyük Dükü I. Leopold tarafından Paris'e elçi olarak gönderildi. 13 Haziran 1849 yılında, Fransız politikacı Alexandre Auguste Ledru-Rollin ile Fransa Cumhurbaşkanı III. Napolyon'a karşı komplo kurmak suçlamasıyla sınırdışı edildi.

Fransa'dan sınırdışı edildikten sonra Brüksel'e gitti ve ardından İngiltere'ye sığınma başvurusu yaptı. Karl Blind demokratik akımları, edebi yanını ve özellikle siyasi eğilimleri dergilerde yayınlamaya gayret etti. Ayrıca, kendini demokratik ve cumhuriyetçi ideallere adamış diğer demokrasi yanlısı liderler Giuseppe Garibaldi, Giuseppe Mazzini, Louis Blanc ile etkin bir iletişim kurdu. Amerikan İç Savaşı sırasında kuzey eyaletleri ve 1863'te Polonya'daki Rus karşıtı Ocak Ayaklanması'ndaki özgürlük hareketlerine desteğini ifade etti. 1866 yılından sonra Blind'in yazıları daha az devrimci bir tonda oldu. Bunun nedeni büyük bir ihtimalle, Almanya Şansölyesi Otto von Bismarck'a suikast girişiminde bulunan üvey oğlu Ferdinand Cohen-Blind'in hapishanede intihar etmesi olmuştur.

Londra'da yaşadığı süre içinde yazar olarak çeşitli alanlarda son derece etkin oldu. Hint ve Alman edebiyatı'nda siyaset, tarih, mitoloji ve biyografi kitapları yazdı. Ayrıca birkaç Almanca yayın yapan gazetede muhabir olarak çalıştı. 31 Mayıs 1907 yılında kalp yetmezliği sebebiyle Hampstead'daki evinde öldü.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ ": Mannheimer Straßennamen, Karl-Blind-Straße (Almanca)". stadtarchiv.mannheim.de. 12 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2014. 
  2. ^ "Death of Earl Blind (İngilizce)". trove.nla.gov.au. 3 Haziran 1907. 12 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2014.