Kargo uçağı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait bir Transall C-160D kargo uçağı
Boeing Cargolux 747-400F uçağı yükleme esnasında
Fed express'e ait olan bir McDonnell Douglas MD-11F London'da.

Kargo uçağı veya nakliye uçağı, yolcudan çok malzeme taşımak için tasarlanmış sabit kanatlı bir uçaktır. Yolcu uçaklarında bulunan konfordan yoksun olan kargo uçakları, mal indirme ve yükleme işlemleri için bir ya da daha fazla devasa kapıya sahiptirler. Kargo uçakları hava taşıyıcılığı yapan kargo şirketleri, sivil vatandaşlar veya çeşitli ülkelerin silahlı kuvvetleri tarafından kullanılabilir.

Kargo taşımacılığı için tasarlanan bir uçağın, yolcu uçaklarından farklı özellikleri vardır: geniş ve uzun gövde kesiti, kargonun uçağın yakınında durmasına izin veren yüksek kanatlar, çok müsait olmayan pistlere iniş yapmak için çok sayıda tekerlek ve kargonun kıç tarafından yüklenmesine izin veren yüksek bir kuyruk.

Kargo uçakları hava taşımacılığının küçük bir bölümünü oluşturur. Hava yoluyla taşınan malzemelerin büyük bir bölümü yolcu uçaklarının gövdesinde yer alan kargo bölümlerinde, birim yük konteynerleri(en. unit load device) ile taşınır.

Antonov An-225 ukrayna-rusya savaşında parçalanmıştır.

Bugüne kadar ki bilinen en büyük kargo uçaklarından bir tanesi ise meşhur Sovyet, Antonov An-225 kargo uçağıdır, 6 tane jet motoru olan bu uçak, dünyanın en büyük kargo uçağı başarısını elinde bulundurmaktadır ve tek seferde onlarca ton yük taşıyabilir. Fakat Antonov An-225 Ukrayna-Rusya savaşında yok edilmiştir. Fakat Ukrayna Antonov'u yeniden inşa etme kararı almıştır. Ayrıca Antonov'un lakabı Mriyadır. Genellikle kargo taşımacılığında uçakların mesela B777 freighter modelleri kullanılır. Bu uçaklar kargo taşımak için kullanılır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]