Karda Avcılar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Karda Avcılar
Jagers in de Sneeuw
Sanatçı Pieter Brueghel (baba)
Yıl 1565
Tür Ahşap üzerine yağlı boya
Boyutlar 117 cm × 162 cm (46 in × 64 in)
Konum Viyana Sanat Tarihi Müzesi, Viyana

Karda Avcılar[1] ya da Kardaki Avcılar[2] (Felemenkçe:Jagers in de Sneeuw) (1565) — Avcıların Dönüşü olarak da bilinir— Hollandalı ressam Pieter Bruegel'in ahşap pano üzerine yağlı boya tablosudur. Eser, yılın farklı zamanlarının tasvir edildiği altılı serinin günümüze ulaşan beş parçasından bir tanesidir. Kuzey rönesans hareketinin örneklerinden biri olan tablo, Viyana Sanat Tarihi Müzesinde sergilenmektedir. Batı resim sanatının ilk kış tasvirlerinden biri olarak kabul edilir.[3]

Açıklama[değiştir | kaynağı değiştir]

Tablo, köpekleriyle beraber bir av seferinden dönen üç avcının bulunduğu bir kış sahnesini göstermektedir. Tasvire göre av başarılı olmamış, avcılar yıkılacak kadar yorgun, köpekler, ezilmiş ve perişan haldedir. Avcılardan biri beraberinde başarısız geçen avı gösteren bir tilki cesedi taşımaktadır.

Tüm görsel izlenim; sakin, soğuk, bulutlu bir gündür; renkler boğulmuş, beyaz ve grinin hakimiyeti yoğun; ağaçlar yapraklarını dökmüş çıplak bir şekildedir. İçlerinde bir çocuğun da bulunduğu bazı insanlar resmin sol tarafında bir handa yemek hazırlamak için ateşin başında görünmektedirler.

James Burke, "Connections" adlı eğitim serisinde, zaman zaman küçük buz çağı olarak adlandırılan MS 1200-1850 yılları arasındaki soğuk iklimin tasvirlerinden biri olduğuna işaret eder. Bu duruma dönemsel düşük güneş radyasyonu ve artan volkanik faaliyetlerin neden olduğu öne sürülmüştür. Gezegen çapındaki soğuma, insanların düğme ve iliklerin kullanıldığı insan vücudunu daha iyi saran ve yalıtan örgü kıyafetler, iç mekan ısıtmasında ateşten daha fazla faydalanmak için davlumbazlı şömineler gibi buluşları, yenilikleri kullanmasına neden oldu.

Manzaranın uzak tarafında nehrin menderesleri boyunca uzanan etekleri düz, tepeleri sivri vadi görünür. Resmin sağ alt tarafında çarkı tamamen donmuş bir su değirmeni görünmektedir. Uzakta donmuş göl üzerinde buz pateni yapan, modern tarzda sopalarıyla hokey oynayan insan figürleri bulunmaktadır.

Yorum ve tablonun gösterildiği sanat eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

1560'lar, Hollanda'da dini bir devrimin yaşandığı dönemlerdi ve Bruegel, (ya da hamisinin) ideal ya da arzu ettiği bir kır yaşamını tasvir etmeye çalışmış olabilir.

Karda Avcılar, Rus yönetmen Andrei Tarkovski'nin Solaris (1972) ve Ayna (1975) ve Danimarkalı yönetmen Lars von Trier'in 2011 yapımı Melancholia adlı filmlerinde yaygın olarak gösterilmiştir. Ayrıca Polonyalı yönetmen Lech Majewski'nin Bruegel'in Calvary Alayı adlı eserini konu edinen Değirmen ve Haç filminde, ressamın hamisi Jonchelinck'in bürosunun duvarında görünmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "16. yüzyıl Hollandasının gündelik hayatından seçilip bir dahinin fırçasıyle ölümsüzleştirilen güldürü ve dram sahneleri". En Büyük Ressamlar: Bruegel. Doğan Kardeş Yayınları. 1969. ss. 2 - 6. 
  2. ^ Cumming, Robert (2008). Sanat. İnkılap Kitabevi. s. 157. ISBN 9789751027191. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2013.