Karanlıktan Gelen Adam

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Karanlıktan Gelen Adam
The Nightcomers
"Karanlıktan Gelen Adam" (The Nightcomers) filminin özgün sinema afişi
YönetmenMichael Winner
YapımcıMichael Winner
Elliott Kastner
SenaristMichael Hastings
Henry James (karakterler)
OyuncularMarlon Brando
Stephanie Beacham
Thora Hird
Harry Andrews
MüzikJerry Fielding
Görüntü yönetmeniRobert Paynter
KurguMichael Winner (Arnold Crust Jr. adıyla)
DağıtıcıAVCO Embassy Pictures
CinsiSinema filmi
TürüDram, korku, gerilim
RenkRenkli (Technicolor)
Yapım yılı1971
Çıkış tarih(ler)i30 Ağustos 1971, Venedik Film Festivali (ilk gösterim)
Süre96 dakika
Ülkeİngiltere
Dilİngilizce
Önceki filmThe Innocents (The Turn of the Screw) (1961)
Diğer adlarıKaranlıktan Gelen Adam (Türkiye)
Le Corrupteur (Fransa)
Improvvisamente, un uomo nella notte (İtalya)
Los Últimos juegos prohibidos (İspanya)
Das Loch in der Tür (Almanya)

Karanlıktan Gelen Adam[1] 1971 İngiltere yapımı psikolojik gerilim, korku filmidir. Özgün adı The Nightcomers dır.

Senaryosunu, çoğunlukla İngiltere'de yaşamış olan Amerikalı yazar Henry James'in The Turn of the Screw adlı romanındaki karakterlerden esinlenerek Michael Hastings'in yazdığı filmi Michael Winner yönetmiştir. Michael Winner aynı zamanda hem filmin kurgusunu yapmış, hem de Elliott Kastner'la birlikte yapımcılığını üstlenmiştir. Başlıca rollerinde Marlon Brando, Stephanie Beacham, Thora Hird ve Harry Andrews oynadığı filmin müzikleri Jerry Fielding'e aittir.

Film Henry James'in romanındaki karakterlere dayandırılmıştır ama bir roman uyarlaması değildir. Henry James'in 1898 yılında yazdığı The Turn of the Screw adlı korku romanı da ayrıca 1961 yılında Jack Clayton tarafından The Innocents (Masumlar) adıyla sinemaya uyarlanmıştı ve başrolünde Deborah Kerr, Michael Redgrave gibi oyuncular yer alıyordu. "Karanlıktan Gelen Adam" filmi "The Innocents"'te anlatılan olayların öncesini, başlangıcını anlatır yani o filmin bir prequelidir.[2] The Turn of the Screw romanı Türkçeye Yürek Burgusu adıyla aktarılmıştı [3]

Konusu Victoria devri İngiltere'sinde geçen filmde ebeveynleri kazada ölen iki küçük çocuğun, vasilerinin de kendileriyle ilgilenmemesi üzerine şehir dışındaki büyük malikânelerinde bir hizmetkâr, bir mürebbiye ve bir de bahçıvanla yapayalnız kalmaları ve birçok şeyi ilk kez onlardan öğrenirken masumiyetlerini de yavaş yavaş kaybetmeleri anlatılmaktadır.

İlk gösterimi 30 Ağustos 1971 tarihinde Venedik Film Festivali'nde yapılan filmdeki performansı için Marlon Brando 1973 yılında "en iyi erkek oyuncu" BAFTA ödülüne aday gösterilmişti.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Victoria devri İngiltere'sinde, Flora (Verna Harvey) ve erkek kardeşi Miles (Christopher Ellis) anne ve babalarının Fransa'da geçirdikleri bir araba kazasında ölmesiyle yetim kalırlar. 14-15 yaşlarındaki bu iki kardeş taşrada geniş bir koruluk arazi içinde yer alan ailelerine ait büyük malikânede yaşamaktadırlar. Vasilerinin (Harry Andrews) işlerinin yoğunluğu nedeniyle onlarla fazla ilgilenemeyip alelacele Londra'ya dönmesiyle koca malikânede üç çalışanla birlikte yapayalnız kalırlar. Bu görevlilerden birisi hem evin kahyası olan hem de evin bazı işlerini gören Mrs. Grose (Thora Hird), ikincisi çocukların eğitimiyle ilgilenen mürebbiye Miss Jessel (Stephanie Beacham), sonuncusu da evin eski uşağı yeni bahçıvanı Peter Quint'tir (Marlon Brando).

Miles ve Flora zamanlarının büyük bir kısmını aşk ve ölüm hakkında çarpık, soyut düşüncelere sahip bahçıvan Quint'le geçirirler ve onun fikirlerinden fazlaca etkilenir, hatta büyülenirler. Quint'in her söylediğine inanan ve ona aşırı derecede bağlanan yetimler evdeki eğitimlerini de gittikçe aksatarak yavaş bir yozlaşma sürecine girerler. (Zaten filmin Fransa'da gösterildiği adı da yozlaştıran, baştan çıkaran, ayartan anlamlarına gelen Le Corrupteur dür)

Quint'in çocukların mürebbiyesi Miss Jessel'la (Stephanie Beacham) sadomazoşistik bir ilişkisi vardır. Bir gece bu sapıkça ilişkilerden birine şahit olan Miles gördükleri karşısında büyülenir ve aynı ritüelleri kızkardeşiyle birlikte taklit etmeye başlarlar. Bir gün Miles kızkardeşini iplerle bağlayıp hırpalarken olanları gören kâhya Mrs. Grose dehşete kapılarak çocukların vasisine bir mektup yazarak Miss Jessel ve Peter Quint'in kovulmalarını ister.

Bu durum Miles ve Flora'nın hoşuna gitmez ve artık kontrolü kendi ellerine almaya karar verirler. Yetimler, ilham kaynakları ve en gözde idolleri olan aşık çiftlerin birbirlerinden ayrılmalarını önleyecek bir entrika tasarlarlar. Quint'in, "aşkla nefretin aynı duygular olduğu ve insanların ancak ölümden sonra gerçekten birleşebilecekleri" şeklindeki uçuk fikirlerinden etkilenmiş olan çocuklar Miss Jessel'ın kayığını delerek korudaki gölde boğularak ölmesine neden olurlar. Daha sonra Miles Quint'i de okla öldürür. Filmin sonunda yeni bir mürebbiyenin (Anna Palk) malikâneye gelip göreve başladığını görürüz. Bu mürebbiye muhtemelen "The Turn of the Screw" daki anlatılan olaylarda yer alacaktır.

Oyuncu kadrosu[değiştir | kaynağı değiştir]

Peter Quint (Marlon Brando) ve Miles (Christopher Ellis) "Karanlıktan Gelen Adam"ın bir sahnesinde.
Aktör/Aktris Rolü
Marlon Brando Peter Quint, eski uşak yeni bahçıvan
Stephanie Beacham Miss Jessel, çocukların mürebbiyesi
Thora Hird Mrs. Grose, malikânenin kâhyası, hizmetkâr
Harry Andrews Malikânenin yöneticisi ve çocukların vasisi
Verna Harvey Flora
Christopher Ellis Miles
Anna Palk Yeni mürebbiye

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2009. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2009. 
  3. ^ http://www.tumkitaplar.com/kitap/index.pl?kitap=78601[ölü/kırık bağlantı]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]