Karadere, Seydikemer

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Karadere, Fethiye sayfasından yönlendirildi)

Karadere, Muğla ilinin Seydikemer ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

29 Aralık 1998 tarihinde belediye statüsü alarak Fethiye'ye bağlı bir beldeye dönüştü.[1] 12 Kasım 2012'de TBMM'de kabul edilen 6360 sayılı kanun ile Seydikemer ilçesine bağlı bir mahalle oldu.[2]

Bir tarafı denizle çevrili olan Karadere; Tümtüm, Karaköy, Çukurincir, Gavurağılı, Gölbent, Dodurga köyleri ile komşudur. Yüzölçümü olarak Fethiye'nin en büyük beldelerden biri olan Karadere 1998 yılında belediye olmuştur. Beldeden başlayan plaj, Antalya sınırlarında Patara Plajı adını alır.

Karadere plajı[değiştir | kaynağı değiştir]

Karadere plajı halk dilinde Özlen plajı olarak bilinir. Plaj ince kumlu olup, deniz sığdır. Ayrıca Likya yolu'da buradan geçmektedir.

Plajın başlama noktasına küçük bir çay dökülmektedir. Bu çay iç kısımlardan gelerek tam burada deniz ile buluşur. Caretta Caretta kaplumbağaları bu sahili kullandıkları için özellikle Mayıs, Eylül ayları arasında plaja araç ile girmek yasaktır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Belediye Kurulmasına Dair Kararlar" (PDF). Resmî Gazete. 30 Aralık 1998. 14 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2021. 
  2. ^ "Kanun No. 6360". 15 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2014. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]