Kara sırtlı çakal

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kara sırtlı çakal
Kara sırtlı çakal (Canis mesomelas)
Korunma durumu

Asgari endişe altında (IUCN 3.1)[1]
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Mammalia
Takım: Carnivora
Familya: Canidae
Oymak: Canini
Alt oymak: Canina
Cins: Lupulella
Tür: L. mesomelas
İkili adlandırma
Lupulella mesomelas
(Schreber 1775)
Sahile yakın yaşayıp, ayı balığı yavruları ile beslenen kara sırtlı çakallar
Bir kara sırtlı çakal keseli ceylan leşiyle beslenirken. (Etosha Ulusal Parkı, Namibya)

Kara sırtlı çakal (Lupulella mesomelas;[2] eski ismiyle Canis mesomelas), Afrika'nın savanalarında yaşayan, köpekgiller familyasından bir tür ve burada en sık rastlanan çakaldır. Gümüş sırtlı çakal olarak da bilinir.

Özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Çakal belirgin olarak, alt tarafındaki paslı-kırmızıdan altın-sarıya varan post rengine tezat oluşturan, kayraçtaşı grisi sırt rengiyle karekterize olmuştur. Uzunluğu yaklaşık 90 cm tutar ve buna ilave 35 cm uzunluğunda kuyruk gelir. Vücut ağırlığı 10 kg'dır.

Yaşam alanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Stepler ve yarı çöller habitat oluşturur. Kara sırtlı çakal aşırı, kurak bölgelerde de hayatta kalabilir. Coğrafi olarak birbirinden ayrı iki bölgede yaşar. Bunlardan biri Tanzanya, Kenya, Somali ve Etiyopya'yı kapsar. Diğeri ise Güney Afrika, Namibya, Botsvana ve Zimbabve'dedir.

Yaşam tarzı[değiştir | kaynağı değiştir]

Kara sırtlı çakallar aile grupları halinde yaşarlar. Alfa çift sürüye liderlik eder ve çiftleşirler . Bir batında ortalama dört yavru dünyaya gelir.

Çakalın beslenmesi çok yönlüdür. En yeni araştırmalar göre, besinlerinin %50'si düz kanatlı ve kın kanatlı gibi büyük böceklerden oluşur ancak fare, kuş yumurtası, kertenkele ve kimi zaman bitkisel besin de yerler. Çakalın olağanüstü uyum yeteneği onun çok sayıda, bölgelere göre değişen davranış biçimi geliştirmesini sağlar. Doğu Afrika'da bu çakallar altın çakallar gibi, aslan sürülerini takip ederler ve ölüden kalanları yemek için onların avlarını bırakmasını beklerler. Büyük çakal grupları bazen, doğumdan sonra yavruyu hemen parçalamak için ceylan doğumlarını beklemek konusunda uzmanlaşmışlardır. Çakallar belli şartlar altında yetişkin bir zıplayan antilopu (Antidorcas marsupialis) avlayabilirler (Bkz: Fotoğraflar) En başta Namibya olmak üzere Güney Afrika'da kara sırtlı çakallar, kendilerine yaşam alanı olarak sahili seçerler. Burada ayı balığı kolonisine yakın yaşayıp bunların gençleri ve yeni doğmuş yavruları ile beslenirler.

Afrika'nın güney bölgelerinde bazı kara sırtlı çakallar, köylere ve şehirlere yakın, çöp atılan yerlere yerleşirler. Kuzu ve yavru keçilere saldırırlar.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "IUCN Red List of Threatened Species: Canis mesomelas". IUCN Red List of Threatened Species. 14 Mart 2014. doi:10.2305/iucn.uk.2014-1.rlts.t3755a46122476.en. 28 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2021.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  2. ^ Perri, Angela R.; Mitchell, Kieren J.; Mouton, Alice; Álvarez-Carretero, Sandra; Hulme-Beaman, Ardern; Haile, James; Jamieson, Alexandra; Meachen, Julie; Lin, Audrey T.; Schubert, Blaine W.; Ameen, Carly (Mart 2021). "Dire wolves were the last of an ancient New World canid lineage". Nature (İngilizce). 591 (7848): 87-91. doi:10.1038/s41586-020-03082-x. ISSN 1476-4687. 22 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2021.