Kara arı şahini

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kara arı şahini
Korunma durumu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Aves
Takım: Falconiformes
(Gündüz yırtıcı kuşları)
Familya: Accipitridae (Atmacagiller)
Cins: Henicopernis
Tür: H. infuscatus
Henicopernis infuscatus
Gurney, 1882

Kara arı şahini (Henicopernis infuscatus), atmacagiller (Accipitridae) familyasından yırtıcı bir kuş türü. Papua Yeni Gine'ye endemiktir.

Doğal habitatları subtropikal veya tropikal nemli ova ormanları ve subtropikal veya tropikal nemli dağlardır. Çoğunlukla sulak alanlara yakın ormanlarda bulunurlar. Türkiye'de 5 şahin türü bulunmaktadır. Bunlar: Şahin (Buteo buteo), Kızıl şahin (Buteo rufinus), Arı şahini (Pernis apivorus), Paçalı şahin (Buteo lagopus) ve Tepeli arı şahini (Pernis ptilorhyncus) türleridir.[1] Habitat kaybı tehdidi altındadır.

Hakkında[değiştir | kaynağı değiştir]

Kara Arı Şahini, Asya ve Doğu Avrupa bölgelerine özgü bir kuş türüdür. 60–65 cm uzunluğa sahip olan bu kuşun kanat açıklığı ise yaklaşık 120–140 cm arasındadır. Kara renkte tüyleri bulunan Arı Şahinleri, kuvvetli yapısı ve güçlü uçuşlarıyla dikkat çeker.[2]

Kara Arı Şahinleri, genellikle tek başına veya çiftler halinde yaşarlar. Yuvalarını ağaçlarda veya kayalıklarda yaparlar. Dişiler genellikle yaklaşık 4-5 yumurta yaparlar ve bunları 30-35 gün boyunca kuluçkaya yatarlar. Yavrular, yaklaşık 6-7 haftalık olduklarında uçabilir hale gelirler ve aile bağı zayıflar. Yetişkin Arı Şahinleri, genellikle kışın da dahil olmak üzere göçmen olabilirler.[2]

Beslenme türü[değiştir | kaynağı değiştir]

Arı Şahinleri, beslenme alışkanlıklarıyla tanınan etobur bir türdür. Adından da anlaşılacağı gibi, ana besin kaynağı arılardır. Özellikle eşek arılarının larvalarıyla beslenir. Ayrıca kurbağalar, sürüngenler, yavru kuşlar ve kurtçuklarla beslenir. Arıları avlamak için hızlı hareket eden ve keskin tırnaklara sahip olan Arı Şahinleri, diğer küçük hayvanları da avlayabilirler. Bu tür, aynı zamanda çiftliklerdeki fare gibi istenmeyen zararlıları da kontrol etmede etkilidir.[2]

Tanım[değiştir | kaynağı değiştir]

Büyük, orman avcısı. Uçuştaki beyaz bantlar ve kuyruk tüyleri hariç tamamen siyahtır.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Türkiye'deki Şahin Türleri (Buzzard Species in Turkey)". Doğabilim. 11 Eylül 2021. 26 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2023. 
  2. ^ a b c "Kara Arı Şahini - Cevapmakinesi.com.tr". www.cevapmakinesi.com.tr. 31 Ekim 2023. 26 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2023. 
  3. ^ "Black Honey-buzzard Henicopernis infuscatus". BirdLife International. 2 Ekim 2008. 3 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2008. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]