Dijital dağıtım

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Karşıdan yükleme sayfasından yönlendirildi)

Dijital dağıtım, somut bir ortam kullanmadan içerik taşıma, iletme yöntemidir, genellikle internet üzerinden tüketicinin evine bilgisayar veya başka bir araç kullanılarak gelmektedir. Radyo-televizyon yayını ya da internet gibi bir iletişim yolu aracılığıyla, ses, görüntü, bilgisayar yazılımı veya oyun gibi çoklu ortam içeriklerini sağlayan dağıtıcı ise içerik sağlayıcı olarak adlandırılmaktadır.

Dijital dağıtım diğerlerinin yanı sıra içerik dağıtımı, çevrimiçi dağıtım veya elektronik yazılım dağıtımı (ESD) olarak da anılır, ses, video, e-kitap, video oyunları ve diğer yazılımlar gibi dijital medya içeriğinin teslimi veya dağıtımıdır.  Terim, genellikle İnternet gibi bir çevrimiçi dağıtım ortamı üzerinden dağıtımı tanımlamak için kullanılır. Böylece kağıt, optik diskler ve VHS video kasetleri gibi fiziksel dağıtım yöntemleri atlanır. Çevrimiçi dağıtım terimi genellikle bağımsız ürünlere uygulanır ve diğer ürünler için indirilebilir eklentiler, daha yaygın olarak indirilebilir içerik olarak bilinir. Ağ bant genişliği yeteneklerinin gelişmesiyle, Amazon Video gibi önde gelen platformlar ve 2007'de başlayan Netflix'in akış hizmeti ile çevrimiçi dağıtım 21. yüzyılda öne çıkmıştır.

Çevrimiçi olarak dağıtılan içerik, yayınlanabilir veya indirilebilir ve genellikle kitaplardan, filmlerden ve televizyon programlarından, müzikten, yazılımdan ve video oyunlarından oluşur. Akış, bir kullanıcının kalıcı olarak saklamasına izin vermek yerine, içeriğin bir kullanıcının isteği üzerine veya "istek üzerine" indirilmesini ve kullanılmasını içerir. Buna karşılık, içeriğin bir sabit sürücüye veya diğer depolama ortamı biçimlerine tam olarak indirilmesi gelecekte çevrimdışı erişime izin verebilir.

İçerik dağıtım ağları olarak bilinen uzman ağlar, hem yüksek kullanılabilirlik hem de yüksek performans sağlayarak içeriğin İnternet üzerinden dağıtılmasına yardımcı olur. İçerik teslimi için alternatif teknolojiler, eşler arası dosya paylaşım teknolojilerini içerir. Alternatif olarak, içerik dağıtım platformları, barındırılan içerik yönetim sistemleri gibi davranarak içeriği uzaktan oluşturur ve dağıtır.

Yukarıdakilerden bağımsız olarak, "Dijital dağıtım" terimi, fotoğraf filmi ve manyetik bant gibi analog medya tarafından dağıtımın aksine, içeriğin fiziksel dijital medya yoluyla dağıtımını tanımlamak için film dağıtımında da kullanılır (bkz. dijital sinema).

Geleneksel alışverişteki etkisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Müzikte sayısal dağıtımın artışıyla belirli kesim geleneksel müzik yerlerinin kapanması, ilginin azalması yüzünden suçlanmaya başlandı. Örnek olarak Ağustos 2007'de kapatılan Kanada Müzik Birliği.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Sam the Record Man to shut its Yonge St. doors" (HTML). Entertainment section. The Toronto Star. 29 Mayıs 2007. 28 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2009.  (İngilizce)

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]