Kanada Kraliyet Atlı Polisi

Koordinatlar: 45°25′N 75°40′W / 45.42°K 75.66°B / 45.42; -75.66
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kanada Kraliyet Atlı Polisi (İngilizce: The Royal Canadian Mounted Police (RCMP), Fransızca: Gendarmerie royale du Canada (GRC)), eskiden (1920'ye değin) Kuzeybatı Atlı Polisi, Kanada'nın federal polis kuvveti. Ontario ve Québec dışında bütün eyaletlerde kolluk hizmetlerini ve ceza kovuştumalarını da yürütür; Yukon ve Kuzeybatı Toprakları'nda tek polis kuvvetini oluşturur. Ayrıca Kanada'nın iç güvenliğinden sorumludur.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

1873'te Kuzeybatı Atlı Tüfek Birliği adıyla kuruldu. ABD'nin sınırda askeri bir gücün devriye gezmesine tepki göstermesi üzerine, adı Kuzeybatı Atlı Polisi olarak değiştirildi. İlk üssü Alberta eyaletindeki Macleod Kalesi'ydi; denetimine bırakılan toprakların genişliği 800 bin km²'yi buluyordu. Bizon postu karşılığında düşük kaliteli viski satarak Yerliler arasında huzursuzluğa yol açan Amerikalı tüccarların etkinliklerine son vermekle görevlendirilen 300 kişilik ilk birlik, bu tüccarları sınır dışı etmeyi ve Yerlileri yatışturmayı başardı. Yerlilere karşı adil tutumları, 1885'te Riel Ayaklanması'nda güçlü Karaayak Konfederasyonu'nun tarafsız kalmasını sağladı.

Bölgedeki tek devlet gücü olan Atlı Polisler, yapımı 1885'te tamamlanan Kanada Pasifik Demiryolu'nun gözetimini de kapsayan çok değişik görevler üstlendi. 1898'deki altına hücum sırasında ilk altın arayıcıları dalgasından önce Yukon bölgesine ulaşarak düzeni sağlamada önemli rol oynadı. 20. yüzyıl başlarında 300 binden fazla kişi akın akın Kanada'ya göç ettiğinde, sert doğa koşullarına alışkın olmayan bu kişilere Atlı Polisler büyük yardımda bulundu. 1904'te adının başına Kraliyet sözcüğü eklenen birlik, 1920'de Kanada çapında federal bir kolluk kuvvetine dönüştürülünce bugünkü adını aldı ve merkezi Regina'dan Ottawa'ya taşındı.

1930'larda RCMP bünyesinde deniz ve hava birlikleri, köpekli birlik, ayrıca suç kanıtlarının incelenmesini sağlayan üç laboratuvardan ilki kuruldu. 1940-42 arasında RCMP'nin St. Roch adlı teknesi Kuzeybatı Geçidi üzerinden batı-doğu seferini tamamlayan ilk gemi oldu.

Organizasyon[değiştir | kaynağı değiştir]

RCMP'nin ülke çapında kolluk kuvveti olarak verdiği laboratuvar ve kimlik saptama gibi hizmetlerden bütün yetkili polis kuvvetleri yararlanır. RCMP'nin mali desteğindeki Kanada Polis Yüksekokulu'nda hem örgüt içinden, hem de öteki ülke polis örgütlerinden seçilmiş elemanlar eğitim görür. RCMP, Interpol'ün (Uluslararası Polis Örgütü) üyesidir.

Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

1970'lerde RCMP'nin 1,900 kişilik Gizli Güvenlik Servisi hakkında, elemanlarının yasadışı eylemleri nedeniyle federal bir soruşturma açıldı.Ülke içindeki tedhişçilik hareketleri hakkında istihbarat toplanması sırasında, bazı görevlilerin haneye tecavüz, hırsızlık ve mektup açma gibi suçlar işledikleri saptandı. Suçlananlardan bazıları emekliye ayrıldı, ötekiler de hapis cezalarına çarptırıldı.Bu skandallar, kamoyunda örgütün hem federal, hem yerel kolluk kuvveti olarak aşırı yetkilere sahip olduğu yolundaki eleştirilerin artmasına neden oldu. Buna karşılık bazı çevreler örgütün yasadışı eylemleri ortaya çıkararak anında durdurduğunu ve çeşitli düzeylerdeki sivil yöneticilerin sorumluluğu altında çalıştığını öne sürerek konumunun olduğu gibi korunmasını savundular.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]