Kanada'daki şehirler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
Toronto
Montréal
Vancouver
Ottawa
Québec

Önemli Kentler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kanada'nın eyalet ve bölge başkentleri şunlardır: Charlottetown (Prince Edward Adası eyaletinin başkenti), Edmonton (Alberta eyaletinin başkenti), Fredericton (Yeni Brunswick eyaletinin başkenti), Halifax (Yeni İskoçya eyaletinin başkenti), Iqaluit (Nunavut bölgesinin başkenti), Quebec (Quebec eyaletinin başkenti), Regina (Saskatchewan eyaletinin başkenti), St. John's (Newfoundland ve Labrador eyaletinin başkenti), Toronto (Ontario eyaletinin başkenti), Victoria (Britanya Kolumbiyası eyaletinin başkenti), Whitehorse (Yukon bölgesinin başkenti), Winnipeg (Manitoba eyaletinin başkenti) and Yellowknife (Kuzeybatı Toprakları bölgesinin başkenti).

  • Toronto, Kanada'nın en kalabalık ve Kuzey Amerika'nın en büyük beşinci kentidir. Dünyanın sayılı finans ve ticaret merkezlerinden biri olan kentte, dünyanın en büyük borsalarından biri olan Toronto Borsası (Toronto Stock Exchange) kentin kalbinin attığı cadde olan Bay Street'tedir.
  • Montréal, Kanada'nın en büyük ikinci kenti olmasının yanında, Paris'in ardından Fransızca konuşulan en büyük ikinci kent olma ünvanını taşır. Eski kent merkezi (Vieux-Montréal), Fransız ve İngiliz koloni döneminde köklerini bulur. Uluslararası Montréal Jazz Festivali, tüm dünyada düzenlenenler arasında en büyük olanıdır.
  • Edmonton, Alberta'nın başkenti, Kanada'nın nüfusu 1 milyonu aşan kentleri arasında en kuzeyde olanıdır.

Alberta[değiştir | kaynağı değiştir]

Çeşitli coğrafi sınırlanmaların yanında, Alberta'da şehir (city) statüsünü alabilmek için 10,000'in üzerinde nüfusa sahip olmak gereklidir. Fakat bu her zaman 10,000 nüfus sınırını aşan yerleşim birimine şehir statüsü verileceği anlamına gelmez; örnerğin Fort McMurray 65,000'e yaklaşan nüfusuna rağmen halen bir köy (hamlet) statüsündedir. Alberta, Canada.svg

Alberta'nın Kanada'daki konumu
Başkent Edmonton
Calgary
Şehir Yüzölçüm
(km²)
Nüfus
(2006)
Yoğunluk
(/km²)
Koordinat Verileri Açıklama
Airdrie 33.10 &0000000000028927.00000028.927 &0000000000000874.000000874 51°17′30″K 114°00′51″B / 51.29173°K 114.0143°B / 51.29173; -114.0143 (Airdrie)
Brooks 17.70 &0000000000012498.00000012.498 &0000000000000706.000000706 50°33′50″K 111°53′56″B / 50.56402°K 111.8988°B / 50.56402; -111.8988 (Brooks)
Calgary 726.50 &0000000000988193.000000988.193 &0000000000001360.0000001.360 51°02′42″K 114°03′26″B / 51.04510°K 114.0571°B / 51.04510; -114.0571 (Calgary) Alberta Eyaletinin en büyük şehri
Camrose 31.14 &0000000000015620.00000015.620 &0000000000000502.000000502 53°01′22″K 112°49′42″B / 53.02285°K 112.8282°B / 53.02285; -112.8282 (Camrose)
Cold Lake 59.30 &0000000000011595.00000011.595 &0000000000000202.000000202 54°27′51″K 110°10′57″B / 54.46417°K 110.1825°B / 54.46417; -110.1825 (Cold Lake)
Edmonton 684.37 &0000000000730372.000000730.372 &0000000000001067.0000001.067 53°32′44″K 113°29′24″B / 53.54543°K 113.4901°B / 53.54543; -113.4901 (Edmonton) Alberta Eyaletinin başkenti
Fort Saskatchewan 48.12 &0000000000014957.00000014.957 &0000000000000311.000000311 53°42′46″K 113°12′47″B / 53.71276°K 113.2131°B / 53.71276; -113.2131 (Fort Saskatchewan)
Grande Prairie 61.08 &0000000000047076.00000047.076 &0000000000000771.000000771 55°10′12″K 118°47′52″B / 55.16995°K 118.7979°B / 55.16995; -118.7979 (Grande Prairie)
Lacombe 18.24 &0000000000010742.00000010.742 &0000000000000643.000000643 52°28′06″K 113°44′13″B / 52.46833°K 113.7369°B / 52.46833; -113.7369 (Lacombe) Alberta Eyaletinin en küçük şehri
Leduc 36.97 &0000000000016967.00000016.967 &0000000000000459.000000459 53°15′34″K 113°32′56″B / 53.25944°K 113.5490°B / 53.25944; -113.5490 (Leduc)
Lethbridge 121.97 &0000000000074637.00000074.637 &0000000000000612.000000612 49°41′39″K 112°49′58″B / 49.69417°K 112.8328°B / 49.69417; -112.8328 (Lethbridge)
Lloydminster 24.19 &0000000000015910.00000015.910 &0000000000000658.000000658 53°17′03″K 110°00′44″B / 53.28425°K 110.0123°B / 53.28425; -110.0123 (Lloydminster)
Medicine Hat 112.01 &0000000000056997.00000056.997 &0000000000000509.000000509 50°02′30″K 110°40′39″B / 50.04157°K 110.6776°B / 50.04157; -110.6776 (Medicine Hat)
Red Deer 69.23 &0000000000082772.00000082.772 &0000000000001196.0000001.196 52°16′05″K 113°48′40″B / 52.26819°K 113.8111°B / 52.26819; -113.8111 (Red Deer)
Spruce Grove 26.40 &0000000000019496.00000019.496 &0000000000000738.000000738 53°32′42″K 113°54′03″B / 53.54492°K 113.9008°B / 53.54492; -113.9008 (Spruce Grove)
St. Albert 35.04 &0000000000057719.00000057.719 &0000000000001647.0000001.647 53°37′49″K 113°37′33″B / 53.63023°K 113.6257°B / 53.63023; -113.6257 (St. Albert)
Wetaskiwin 16.74 &0000000000011673.00000011.673 &0000000000000698.000000698 52°58′10″K 113°22′37″B / 52.96947°K 113.3769°B / 52.96947; -113.3769 (Wetaskiwin)

Britanya Kolumbiyası[değiştir | kaynağı değiştir]

Britanya Kolumbiyası'da, nüfusu 5,000'i aşan yerleşim birimleri şehir statüsünü alabilir. Bu statü bir kez kazanıldığında, bir daha asla kaybedilmez; örneğin bir dönem hızla gelişen bir kent olan Greenwood'da şu anda yalnızca 695 kişi yaşasa da, burası halen şehir statüsünü korumaktadır.

Manitoba[değiştir | kaynağı değiştir]

Yeni Brunswick[değiştir | kaynağı değiştir]

Newfoundland ve Labrador[değiştir | kaynağı değiştir]

Kuzeybatı Toprakları[değiştir | kaynağı değiştir]

Yeni İskoçya[değiştir | kaynağı değiştir]

90larda tüm şehirler bölgesel belediyeler (regional municipality) içerisinde birleştirildiğinden bu yana, Yeni İskoçya'da şehir statüsünü taşıyan yerleşim birimleri yoktur.

Nunavut[değiştir | kaynağı değiştir]

Ontario[değiştir | kaynağı değiştir]

Ontario'da kent statüsü, genelde bu statüde olmayan bir belediyenin talebi ardından eyalet hükümeti tarafından verilir. Her belediye, nüfusunun 10,000'i aşmasının ardından şehir statüsünü almak için başvurabilir. Fakat tüm belediyeler nüfus sınırını aştıklarında bu yolu izlemiş değildir; örneğin Markham ve Oakville. Şehir olarak tayin edildikten sonra bir belediyenin nüfusu 10,000'in altına düşse de kent olma ünvanını kaybetmez (örneğin Dryden). Şehir statüsü birkaç kırsal ilçenin birleştirilmesiyle de verilebilir; bu bağlamda şehir statüsü Ontario'da her zaman kentleşmiş bir alan anlamına gelmez.

Prince Edward Adası[değiştir | kaynağı değiştir]

Québec[değiştir | kaynağı değiştir]

Québec'te eyalet kanunları kasabalar ve kentler arasında bir ayrım yapmaz; verilen statü "ville"dir ve bu büyüklüklerine bakmadan (kent-kasaba ayrımı yapmadan) her ikisini de kapsayacak şekilde verilir. Ville statüsü dışında Québec'te belediyeler verilen diğer statüler cantons, municipalités, paroisses, villages ve villages autochthones'dur.

Saskatchewan[değiştir | kaynağı değiştir]

Saskatchewan'da kasabalar nüfusları 5,000i aşması halinde diğer kriterleri de yakaladaıkları takdirde şehir statüsünü alabilirler; oysa 20. yüzyılın başında Saskatoon ve Regina gibi birkaç merkez bu rakamın altında bir nüfusa sahip olmalarına rağmen bu statüyü almışlardır. Örneğin Melville nüfusu 90lardas 5,000'in altına düşmesine rağmen şehir statüsünü korumaktadır. Kindersley 5,000'i aşan nüfusuyla birkaç yıl önce kent statüsünü almak için başvurmuştur.

Yukon[değiştir | kaynağı değiştir]