Kamakura şogunluğu

Koordinatlar: 35°19′K 139°33′D / 35.317°K 139.550°D / 35.317; 139.550
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kamakura şogunluğu (Japonca: 鎌倉幕府; Kamakura Bakufu), 1185 ya da 1192 yılından 1333 yılına değin Japonya'yı yöneten şogunluk. Japonya tarihinde kurulmuş olan üç şogunluğun ilkidir.

Kamakura şogunluğu (Kamakura Bakufu; anlam: "Kamakura Çadır Karargâhı") nun adı dönemin başkentinin bulunduğu Kanagawa ilinin Kamakura şehrinden gelmektedir.

Kuruluş[değiştir | kaynağı değiştir]

Kuruluş tarihi üzerinde çeşitli tezler mevcuttur ve genel de şu iki görüş kabul edilmektedir.

  1. 21 Aralık 1185 tarihinde imparatorluğun Bunji Fermanı (文治の勅許)'yla Minamoto no Yoritomo'ya shugo ve jito'nun tayin hakkının vermesiyle bakufu açılmış oldu.
  2. 21 Ağustos 1192 tarihinde Minamoto no Yoritomo'nun imparator Gotoba tarafından Seii Taishōgun'luğa atanmasıyla bakufu açılmış oldu.

Shikken[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu şogunluğun ilk şogunu Minamoto no Yoritomo'nun ölümünden sonra Yoritomo'nun eşi Hōjō Masako oğullarını yönlendirerek fiilen siyaset yaptı. Masako'nun babası Hōjō Tokimasa Shikken (執権, İktidarı gerçekleştiren kişi, nâib kavramına benzemektedir) oldu ve şogunun yerine şogunluğu yöneti. İkinci şogunu Minamoto no Yoriie, eşinin sülalesi olan Hiki klanını önemsediği için başta annesi Masako olmak üzere Hōjō klanı, Yoriie'yi Shuzenji'ye sürdü ve daha sonra öldürdü. Üçüncü şogunu Minamoto no Sanetomo ise Kamakura'da Tsurugaoka Hachimangu tapınağını ziyaret ettiği sırada Yoriie'nin oğlu Kugyō (Sanetomo'nun yeğeni) tarafından öldürüldü. Böylece Minamoto klanının soyu tükendi ve şogunluğun bütün gücü Hōjō klanının eline geçti.

Yıkılış[değiştir | kaynağı değiştir]

4 Temmuz 1333 tarihinde Genkō Savaşı'nın son muharebesi olan Tōshō-ji Muharebesi'nde yenilen eski shikken Hōjō Takatoki ve klan mensuplarının intihar etmesiyle sona erdi.[1]

Minamoto şogunları[değiştir | kaynağı değiştir]

İsmen şogun unvanına sahip olanlar:

Hōjō shikkenleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Not[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ 16. shikken Hōjō Moritoki ise 30 Hariran 1333 tarihinde çatışmada öldü.