Kalhas

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Kalkhas sayfasından yönlendirildi)
KALKHAS
A peristyle fresco from Pompeii showing Calchas presiding over the sacrifice of Agamemnon's daughter, Iphigeneia, as the divine price for winds to carry the fleet to Troy.
Pompeii'den bir peristil freskinde, Kalkhas, Agamemnon'un kızı Iphigeneia'nın donanmayı Truva'ya taşımak için gereken rüzgarların ilahi bedeli olarak kurban edilmesine başkanlık eder.
İlk görünüş
  • "İlyada"

epik şiir

Çağı Truva Savaşı'nın geleneksel hikâyesinden karakter
Uyarlanması Festivallerdeki şiir yarışmalarında hikâyeyi sunan Yunan sözlü şairler
Meslek Kahin, Yunan Mantis, ilahi iradeyi bilen biri anlamında.[1]
Üyelik Akha ordusu
Menşei Peloponnes'te Argos
Milliyet Akha

Yunan mitolojisinde, Kalkhas Argoslu bir kahindir. Kalkhas'tan, İlyada'nın başlangıcında bahsedilir.

Truva'dan önce ordunun hizmetinde olan Kalkhas, yetenekli bir kahindir. Yunanca, ionópolos ("kuş bilgini"):[2] "Bir kahin olarak, Kalkhas'ın kampta rakibi yoktu." [3]

Tanrı Apollon'dan geçmiş, şimdi ve geleceği öğrenmiştir. Başka kehanete dair becerileri de vardı: savaşın gelgiti sırasında düşmanın bağırsaklarını yorumlamak. [4] Kahin olması, İlyada'da anlatıldığı gibi, ailesinin mesleğidir ve adının en güvenilir etimolojisine dair açıklamalar: "melankolik düşünme" anlamında "karanlık olan"dır. İlyada'nın efsanevi zamanlarında, falcılar ve kehanet zaten uzun süredir vardır.

Aile[değiştir | kaynağı değiştir]

Kalkhas, Polymele ve Thestor'un oğluydu ; ve kahin Idmon'un torunudur;[5] Leucippe, Theonoe ve Theoclymenus'un kardeşidir.[6]

Hikayesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kalkhas, Yunan Gemileri Truva'ya gitmek üzere Aulis'te toplandıklarında ve elverişli rüzgarlar çıkmadığında, Artemis'i alındırmış Agamemnon'a kızı İphigenia'yı kurban etmesi gerektiği kehanetinde bulunmuştu. Bu bölüm, kayıp Epik Döngü'de yer alan kayıp Cypria'da anlatılmaktadır. Kalkhas, ayrıca, Truva'nın ancak on yıl sonra yağma edilebileceğini de belirtmiştir.[7]

Sofokles, Aias isimli oyununda, Kalkhas, eğer Teukros gün doğmadan çadırından ayrılırsa, Aias'ın öleceği kehanetini söyler.

İlyada[değiştir | kaynağı değiştir]

İlyada'da Kalkhas, ilahi gerçeğin kahini olarak rol alır. Ondan en fazla şüphe eden kişi, Kalkhas'ın kehaneti nedeniyle kızı İphigenia'yı kurban etmek zorunda kalan Agamemnon'un kendisidir. Kalkhas'ı "kötülüğün kahini" olarak adlandırır.

Kalkhas, esir alınan Khryseis'in babası Chryses'e iade edilmesi gerektiğini, böylece Apollon'un ceza olarak gönderdiği vebayı durdurabileceklerdir: bu kehanet de Akhilleus ile Agamemnon'un kavga etmesine yol açacak ve İlyada'nın ana teması olacaktır. Krallar istedikleri gibi yapabildiği için, Kalkhas, Agamemnon'a mecliste karşı çıkan kahraman Akhilleus'u desteğine güvenmeyi gerekli bulur. Agamemnon, Apollon'un ödülünden vazgeçmesi gerektiğini söyleyen kehanetini kabul etmeyi reddeder, ancak Akhilleus'un ödülünü alarak kızı bırakacaktır. Bunu, "Akhilleus'un gazabı" izler. Akhilleus, tanrıların yardımıyla doğruluğu yeniden tesis etmek için mücadele eder.

Hikâyenin ilerleyen bölümlerinde Poseidon , Zeus savaşı gözlemlemezken Yunan kuvvetlerini uyandırmak ve güçlendirmek için Kalkhas şeklini alır.

Posthomerica[değiştir | kaynağı değiştir]

Kalkhas, ayrıca Smyrna'lı Quintus'un Posthomerica'sında da yer alır. Kalkhas, kısaca konuşsalardı, Akhilleus'u savaşmaya ikna edebileceklerini söyler. Truva'nın, ancak Argoslular Filoktetes'i geri getirirse düşeceğini tahmin eden kişi, Helenus'tan çok (Sofokles'in Filoktetes oyununda önerdiği gibi) Kalkhas'tır. [7] Neoptolemos Truvalıları katletse de, onun tavsiyesi üzerine savaşı durdurmaları gerekir. Ayrıca Argoslulara şehrin zorla değil stratejiyle daha kolay alınacağını söyleyen de odur. Odysseus'un Truva Atı'nın önerisini onaylar. Aeneas'ın savaştan sağ çıkacağını ve kendi şehrini kuracağını öngörür ve Argoslulara onu öldüremeyeceklerini söyler. Kapherean Kayaları yüzünden yaklaşmakta olan sonunu öngördüğü için; Argoslular Truvayı terk etmek için gemilere bindiklerinde onlara katılmaz.[7]

Ölüm[değiştir | kaynağı değiştir]

Kalhas, Truva Savaşı'ndan kısa bir süre sonra Anadolu'daki Kolofon'da utanç içinde öldü (Nostoi ve Melampodia'da anlatıldığı gibi): Kahin Mopsos, onu bir kehanet yarışmasında yendi.

Ayrıca Kalkhas'ın, başka bir kahin; Kalkhas'ın ölümünü yanlış tahmin ettiğini düşündüğü için, Kalkhas'ın gülmekten öldüğü söylenir. Bu kahin, Kalkhas'ın kendi diktiği asmalardan ürettiği şaraptan asla içmeyeceğini önceden bildirmişti; Kalkhas şarabı yapar, ama bardağı tutarken önceki gece şaraptan içtiklerini onlara söyleyemeden gülmekten ölür.[8]

Mitin ortaçağ ve sonraki versiyonlarında, Kalkhas, bir Truvalı sığınmacı ve Cressida olarak adlandırılan Khryseis'in babası olarak tasvir edilir.

Kalkhas, William Shakespeare'in Troilus ve Cressida oyunundaki bir karakterdir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Same root as English "mind:"
  2. ^ The English word augur, based on a Roman official of that name, is used to mean a person of any culture engaged in ornithomancy.
  3. ^ Homer, Iliad I, lines 68-72 (E.V. Rieu translation).
  4. ^ Quintus of Smyrna, Posthomerica IX (Alan James translation).
  5. ^ Tzetzes, Homeric Allegories, Prologue, 639
  6. ^ Hyginus, Fabulae, 190
  7. ^ a b c Quintus of Smyrna.
  8. ^ Maurus Servius Honoratus, Commentary on the Eclogues of Vergil 6.72