Kaliforniya'daki ilçeler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Bu liste ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki ilçeleri (county) gösterir.

Liste[değiştir | kaynağı değiştir]

Kontluk
FIPS kodu
[1]
İlçe merkezi
[2]
Kuruluş
[2]
Oluşum
Köken
[3]
Nüfus
Yüzölçüm
[2]
Harita


Alameda County 001 Oakland 1853 Contra Costa ve Santa Clara İspanyollar için "ağaç gölgeli cadde" ya da "kavak yetiştirmek." &0000000001510271.0000001.510.271 &0000000000000738.000000738 sq mi
(&0000000000001911.0000001.911 km2)
State map highlighting Alameda County


Alpine County 003 Markleeville 1864 Amador, El Dorado, Calaveras, Mono ve Tuolumne Sierra Nevada'da yüksek yerleşim. &0000000000001175.0000001.175 &0000000000000739.000000739 sq mi
(&0000000000001914.0000001.914 km2)
State map highlighting Alpine County


Amador County 005 Jackson 1854 Calaveras Kızıldereliler ile birlikte Jose Maria Amador (1794–1883), bir asker, çiftlik sahibi, ve madenci; 1848'de Amador Cityyakınlarında bir altın madeni kampı kurdular. &0000000000038091.00000038.091 &0000000000000593.000000593 sq mi
(&0000000000001536.0000001.536 km2)
State map highlighting Amador County


Butte County 007 Oroville 1850 Özgün Sutter Buttes &0000000000220000.000000220.000 &0000000000001640.0000001.640 sq mi
(&0000000000004248.0000004.248 km2)
State map highlighting Butte County


Calaveras County 009 San Andreas 1850 Özgün Calaveras River; İspanyollar için "kafatasları". &0000000000045578.00000045.578 &0000000000001020.0000001.020 sq mi
(&0000000000002642.0000002.642 km2)
State map highlighting Calaveras County


Colusa County 011 Colusa 1850 Özgün Rancho Colus Mexico'dan bir ada. &0000000000021419.00000021.419 &0000000000001151.0000001.151 sq mi
(&0000000000002981.0000002.981 km2)
State map highlighting Colusa County


Contra Costa County 013 Martinez 1850 Özgün İspanyollar için "karşı sahil". &0000000001049025.0000001.049.025 &0000000000000720.000000720 sq mi
(&0000000000001865.0000001.865 km2)
State map highlighting Contra Costa County


Del Norte County 015 Crescent City 1857 Klamath İspanyollar için "kuzey". &0000000000028610.00000028.610 &0000000000001008.0000001.008 sq mi
(&0000000000002611.0000002.611 km2)
State map highlighting Del Norte County


El Dorado County 017 Placerville 1850 Özgün El Dorado, altın şehri. &0000000000181058.000000181.058 &0000000000001712.0000001.712 sq mi
(&0000000000004434.0000004.434 km2)
State map highlighting El Dorado County


Fresno County 019 Fresno 1856 Mariposa, Merced ve Tulare The city of Fresno, itself İspanyollar için "ash tree." &0000000000930450.000000930.450 &0000000000005963.0000005.963 sq mi
(&0000000000015444.00000015.444 km2)
State map highlighting Fresno County


Glenn County 021 Willows 1891 Colusa Dr. Hugh J. Glenn, a Kaliforniya businessman ve politician. &0000000000028122.00000028.122 &0000000000001315.0000001.315 sq mi
(&0000000000003406.0000003.406 km2)
State map highlighting Glenn County


Humboldt County 023 Eureka 1853 Trinity Alexander von Humboldt, a German naturalist ve explorer. &0000000000134623.000000134.623 &0000000000003573.0000003.573 sq mi
(&0000000000009254.0000009.254 km2)
State map highlighting Humboldt County


Imperial County 025 El Centro 1907 San Diego Imperial Valley, named after the Imperial Land Company. &0000000000174528.000000174.528 &0000000000004175.0000004.175 sq mi
(&0000000000010813.00000010.813 km2)
State map highlighting Imperial County


Inyo County 027 Independence 1866 Mono ve Tulare exact etymology disputed; early settlers believed Inyo to be the native name for area mountains, but this term may be the name of a Mono Indian leader &0000000000018546.00000018.546 &0000000000010192.00000010.192 sq mi
(&0000000000026397.00000026.397 km2)
State map highlighting Inyo County


Kern County 029 Bakersfield 1866 Los Angeles ve Tulare Edward Kern, cartographer for John C. Fremont's 1845 expedition. &0000000000839631.000000839.631 &0000000000008142.0000008.142 sq mi
(&0000000000021088.00000021.088 km2)
State map highlighting Kern County


Kings County 031 Hanford 1893 Tulare Kings River, Özgün Spanish name Rio de los Santos Reyes ("River of the Holy Kings"). &0000000000152982.000000152.982 &0000000000001390.0000001.390 sq mi
(&0000000000003600.0000003.600 km2)
State map highlighting Kings County


Lake County 033 Lakeport 1861 Napa Clear Lake &0000000000064665.00000064.665 &0000000000001258.0000001.258 sq mi
(&0000000000003258.0000003.258 km2)
State map highlighting Lake County


Lassen County 035 Susanville 1864 Plumas ve Shasta, ve now defunct Lake County, Nevada Peter Lassen, a Danish naturalist ve explorer. &0000000000034895.00000034.895 &0000000000004558.0000004.558 sq mi
(&0000000000011805.00000011.805 km2)
State map highlighting Lassen County


Los Angeles County 037 Los Angeles 1850 Özgün (bkn. Kategori:Los Angeles).

Los Angeles şehri, itself İspanyollar için "The Angels", abbreviated from El Pueblo de Nuestra Señora la Reina de los Angeles del Río de Porciúncula (The Village of Our Lady, the Queen of the Angels of the river of Porziuncola).
&0000000009818605.0000009.818.605 &0000000000004060.0000004.060 sq mi
(&0000000000010515.00000010.515 km2)
State map highlighting Los Angeles County


Madera County 039 Madera 1893 Mariposa The city of Madera, itself İspanyollar için "wood", in reference to the forested area of the landscape &0000000000150865.000000150.865 &0000000000002138.0000002.138 sq mi
(&0000000000005537.0000005.537 km2)
State map highlighting Madera County


Marin County 041 San Rafael 1850 Özgün Exact etymology disputed; probably a corrupted abbreviation of Bahía de Nuestra Señora del Rosario la Marina, the Spanish name for area headlands along San Francisco Bay. &0000000000252409.000000252.409 &0000000000000520.000000520 sq mi
(&0000000000001347.0000001.347 km2)
State map highlighting Marin County


Mariposa County 043 Mariposa 1850 Özgün The city of Mariposa, itself İspanyollar için "butterfly". &0000000000018251.00000018.251 &0000000000001451.0000001.451 sq mi
(&0000000000003758.0000003.758 km2)
State map highlighting Mariposa County


Mendocino County 045 Ukiah 1850 Özgün Antonio de Mendoza, first viceroy of New Spain. &0000000000087841.00000087.841 &0000000000003509.0000003.509 sq mi
(&0000000000009088.0000009.088 km2)
State map highlighting Mendocino County


Merced County 047 Merced 1855 Mariposa The city of Merced, itself derived from the Özgün Spanish name El Río de Nuestra Señora de la Merced ("River of Our Lady of Mercy"). &0000000000255793.000000255.793 &0000000000001929.0000001.929 sq mi
(&0000000000004996.0000004.996 km2)
State map highlighting Merced County


Modoc County 049 Alturas 1874 Siskiyou The Modoc people &0000000000009686.0000009.686 &0000000000003944.0000003.944 sq mi
(&0000000000010215.00000010.215 km2)
State map highlighting Modoc County


Mono County 051 Bridgeport 1861 Calaveras, Fresno ve Mariposa Mono Lake; name derived from Monachi, a Yokut name for native peoples of the Sierra Nevada. &0000000000014202.00000014.202 &0000000000003044.0000003.044 sq mi
(&0000000000007884.0000007.884 km2)
State map highlighting Mono County


Monterey County 053 Salinas 1850 Özgün Monterey Bay, itself a Spanish portmanteau of monte ("hill") ve rey ("king"). &0000000000415057.000000415.057 &0000000000003322.0000003.322 sq mi
(&0000000000008604.0000008.604 km2)
State map highlighting Monterey County


Napa County 055 Napa 1850 Özgün Disputed origin; possibly derived from the Patwin word napo, meaning home. &0000000000136484.000000136.484 &0000000000000754.000000754 sq mi
(&0000000000001953.0000001.953 km2)
State map highlighting Napa County


Nevada County 057 Nevada City 1851 Yuba The bordering state of Nevada, itself İspanyollar için "snow-covered", referencing the area's high elevation &0000000000098764.00000098.764 &0000000000000958.000000958 sq mi
(&0000000000002481.0000002.481 km2)
State map highlighting Nevada County


Orange County 059 Santa Ana 1889 Los Angeles (bkn. Orange İli, Kaliforniya ve Kategori:Orange İli, Kaliforniya

Portakal (İngilizce orange), which was widely abundant in the area at the time the county was established.
&0000000003010232.0000003.010.232 &0000000000000790.000000790 sq mi
(&0000000000002046.0000002.046 km2)
State map highlighting Orange County


Placer County 061 Auburn 1851 Sutter ve Yuba Spanish term for gravel deposits containing gold, a reference the Kaliforniya Gold Rush, which was centered in the area. &0000000000348432.000000348.432 &0000000000001503.0000001.503 sq mi
(&0000000000003893.0000003.893 km2)
State map highlighting Placer County


Plumas County 063 Quincy 1854 Butte İspanyollar için feathers. &0000000000020007.00000020.007 &0000000000002554.0000002.554 sq mi
(&0000000000006615.0000006.615 km2)
State map highlighting Plumas County


Riverside County 065 Riverside 1893 San Bernardino ve San Diego The city of Riverside, named in turn because of its location on the Santa Ana River. &0000000002189641.0000002.189.641 &0000000000007208.0000007.208 sq mi
(&0000000000018669.00000018.669 km2)
State map highlighting Riverside County


Sacramento County 067 Sacramento 1850 Özgün The city of Sacramento, named in turn after the Santisimo Sacramento (İspanyollar için "Most Holy Sacrament"). &0000000001418788.0000001.418.788 &0000000000000966.000000966 sq mi
(&0000000000002502.0000002.502 km2)
State map highlighting Sacramento County


San Benito County 069 Hollister 1874 Monterey Saint Benedict (San Benedicto in Spanish; Benito is the diminutive of Benedicto). &0000000000055269.00000055.269 &0000000000001389.0000001.389 sq mi
(&0000000000003597.0000003.597 km2)
State map highlighting San Benito County


San Bernardino County 071 San Bernardino 1853 Los Angeles The city of San Bernardino, named in turn after Saint Bernardino of Siena (San Bernardino de Siena in Spanish) &0000000002035210.0000002.035.210 &0000000000020062.00000020.062 sq mi
(&0000000000051960.00000051.960 km2)
State map highlighting San Bernardino County


San Diego County 073 San Diego 1850 Özgün The city of San Diego, itself İspanyollar için Saint Didacus &0000000003095313.0000003.095.313 &0000000000004204.0000004.204 sq mi
(&0000000000010888.00000010.888 km2)
State map highlighting San Diego County


San Francisco County 075 San Francisco 1850 Özgün The city of San Francisco, itself İspanyollar için Saint Francis. &0000000000805235.000000805.235 &0000000000000047.00000047 sq mi
(&0000000000000122.000000122 km2)
State map highlighting San Francisco County


San Joaquin County 077 Stockton 1850 Özgün İspanyollar için Saint Joachim. &0000000000685306.000000685.306 &0000000000001399.0000001.399 sq mi
(&0000000000003623.0000003.623 km2)
State map highlighting San Joaquin County


San Luis Obispo County 079 San Luis Obispo 1850 Özgün The city of San Luis Obispo, itself İspanyollar için Saint Louis, the Bishop. &0000000000269637.000000269.637 &0000000000003304.0000003.304 sq mi
(&0000000000008557.0000008.557 km2)
State map highlighting San Luis Obispo County


San Mateo County 081 Redwood City 1856 San Francisco ve Santa Cruz İspanyollar için Saint Matthew. &0000000000718451.000000718.451 &0000000000000449.000000449 sq mi
(&0000000000001163.0000001.163 km2)
State map highlighting San Mateo County


Santa Barbara County 083 Santa Barbara 1850 Özgün The city of Santa Barbara, itself İspanyollar için Saint Barbara. &0000000000423895.000000423.895 &0000000000002738.0000002.738 sq mi
(&0000000000007091.0000007.091 km2)
State map highlighting Santa Barbara County


Santa Clara County 085 San Jose 1850 Özgün İspanyollar için Saint Clare. &0000000001781642.0000001.781.642 &0000000000001291.0000001.291 sq mi
(&0000000000003344.0000003.344 km2)
State map highlighting Santa Clara County


Santa Cruz County 087 Santa Cruz 1850 Özgün The city of Santa Cruz, itself İspanyollar için holy cross &0000000000262382.000000262.382 &0000000000000446.000000446 sq mi
(&0000000000001155.0000001.155 km2)
State map highlighting Santa Cruz County


Shasta County 089 Redding 1850 Özgün Mount Shasta &0000000000177223.000000177.223 &0000000000003786.0000003.786 sq mi
(&0000000000009806.0000009.806 km2)
State map highlighting Shasta County


Sierra County 091 Downieville 1852 Yuba İspanyollar için "mountain range", a reference to the area's topography &0000000000003240.0000003.240 &0000000000000953.000000953 sq mi
(&0000000000002468.0000002.468 km2)
State map highlighting Sierra County


Siskiyou County 093 Yreka 1852 Shasta ve Klamath Siskiyou Mountains; exact etymology of Siskiyou is disputed. &0000000000044900.00000044.900 &0000000000006287.0000006.287 sq mi
(&0000000000016283.00000016.283 km2)
State map highlighting Siskiyou County


Solano County 095 Fairfield 1850 Özgün Chief Solano of the Suisunes &0000000000413344.000000413.344 &0000000000000828.000000828 sq mi
(&0000000000002145.0000002.145 km2)
State map highlighting Solano County


Sonoma County 097 Santa Rosa 1850 Özgün Exact etymology disputed; probably a Pomo term meaning "valley of the moon", which references a native legend about spiritual activity in the area. &0000000000483878.000000483.878 &0000000000001576.0000001.576 sq mi
(&0000000000004082.0000004.082 km2)
State map highlighting Sonoma County


Stanislaus County 099 Modesto 1854 Tuolumne Stanislaus River, named after Estanislao. &0000000000514453.000000514.453 &0000000000001495.0000001.495 sq mi
(&0000000000003872.0000003.872 km2)
State map highlighting Stanislaus County


Sutter County 101 Yuba City 1850 Özgün John Sutter, a Swiss pioneer of Kaliforniya associated with the Kaliforniya Gold Rush. &0000000000094737.00000094.737 &0000000000000603.000000603 sq mi
(&0000000000001562.0000001.562 km2)
State map highlighting Sutter County


Tehama County 103 Red Bluff 1856 Butte, Colusa ve Shasta The Tehama people, a local Native American tribe. &0000000000063463.00000063.463 &0000000000002951.0000002.951 sq mi
(&0000000000007643.0000007.643 km2)
State map highlighting Tehama County


Trinity County 105 Weaverville 1850 Özgün The town of Trinidad, itself İspanyollar için "Trinity"). &0000000000013786.00000013.786 &0000000000003179.0000003.179 sq mi
(&0000000000008234.0000008.234 km2)
State map highlighting Trinity County


Tulare County 107 Visalia 1852 Mariposa Tulare Lake &0000000000442179.000000442.179 &0000000000004824.0000004.824 sq mi
(&0000000000012494.00000012.494 km2)
State map highlighting Tulare County


Tuolumne County 109 Sonora 1850 Özgün Exact etymology disputed; probably a corruption of the native term talmalamne, which means cluster of stone wigwams, a reference to local cave dwelling tribes. &0000000000055365.00000055.365 &0000000000002236.0000002.236 sq mi
(&0000000000005791.0000005.791 km2)
State map highlighting Tuolumne County


Ventura County 111 Ventura 1872 Santa Barbara The city of Ventura, itself an abbreviation of San Buenaventura, İspanyollar için St. Bonaventure. &0000000000823318.000000823.318 &0000000000001846.0000001.846 sq mi
(&0000000000004781.0000004.781 km2)
State map highlighting Ventura County


Yolo County 113 Woodland 1850 Özgün The Yolan people, a local Native American tribe. &0000000000200849.000000200.849 &0000000000001012.0000001.012 sq mi
(&0000000000002621.0000002.621 km2)
State map highlighting Yolo County


Yuba County 115 Marysville 1850 Özgün The local Maidu native peoples who lived on the banks of what is now known as the Feather & Yuba Rivers - or by Gabriel Moraga who used the Spanish name for wild grapes growing abundantly at the river's edge. &0000000000072155.00000072.155 &0000000000000630.000000630 sq mi
(&0000000000001632.0000001.632 km2)
State map highlighting Yuba County

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Şablon:ABD İlçeleri Şablon:Kaliforniya