Şirinyer, Buca

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Kızılçullu sayfasından yönlendirildi)
Şirinyer
Buca
Buca
ÜlkeTürkiye Türkiye
BölgeEge
İlİzmir
İlçeBuca
Zaman dilimiUTC+03.00 (UDAS)
Alan kodu(+90) 232
Plaka kodu35

Şirinyer, İzmir ilinin Buca ilçesinin bir semtidir. Önceleri eski bir Rum köyü olan, daha sonra Levantenlerin sayfiye alanına dönüşen semtin ilk bilinen adı Paradiso'dur. Daha sonra Kızılçullu olan adı, Şirinyer olarak değiştirilmiştir. Yerlisi olan insanların büyük kısmı Girit ve Selanik kökenli Balkanlar göçmenleridir. Fiziki sınırları Yağhaneler'in bittiği Antik Yunan su kemerlerinden ve diğer yandan Gürçeşme yokuşunun bitme noktasından başlar; Buca Cezaevi'ni geçince de bu sınırlar biter. Merkez noktası ise Şirinyer postanesi ve Şirinyer Migros bulunduğu Şirinyer Parkı civarıdır.

1856'da hizmete giren Şirinyer Hipodromu semtte yer almaktadır. Semtin Şirinyer Tüneli içerisinde yer alan Şirinyer Tren İstasyonu ile İZBAN bağlantısı mevcuttur. NATO'nun önceden hava, günümüzde kara komutanlığı olarak kullandığı karargâh semt sınırları içerisindedir.[1] Semt, yapılan yürüyüş yoluyla biraz daha sosyal bir yer hâline getirilmiştir. Semtin parkı yenilenmiş ve semtte engelliler için rehabilitasyon merkezi ve kadın aktivite merkezi açılmıştır. Bir zamanlar burada Kızılçullu Köy Enstitüsü de bulunmaktaydı. Şirinyerspor adında spor kulübü vardır ve İzmir Süper Amatör Ligi'nde mücadele eder.

Popüler kültürdeki yeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Necati Cumalı'nın 1943 yılında Kızılçullu Yolu'nda adında bir şiir kitabı yayımlamıştı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "İzmir NATO karargâhında kritik değişiklik". Radikal. 7 Kasım 2012. 3 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2018.