Kıyı balıkçılı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kıyı balıkçılı
Koyu fenotip
Korunma durumu

Asgari endişe altında (IUCN 2.3)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Aves
Takım: Pelecaniformes
Familya: Ardeidae
Alt familya: Ardeinae
Cins: Egretta
Tür: E. gularis
İkili adlandırma
Egretta gularis
Bosc, 1792
Dağılımı

Kıyı balıkçılı[1][2] (Egretta gularis) balıkçılgiller (Ardeidae) familyasından bir kuş türü. Afrika'nın tropikal batı kıyılarında, Kızıldeniz, Basra Körfezi ve Hindistan'ın doğu kıyılarında yaşar.

Beyaz kıyı balıkçılı
Egretta gularis

Fiziksel özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kıyı balıkçılının iki fenotipi bulunur. Biri tamamen beyaz tüylere sahiptir, diğerinin tüyleri ise koyu gri renklidir. Beyaz fenotip genel görünüş açısından küçük ak balıkçıla benzer ancak gagası daha kalın, bacakları daha soluk renkli ve görünüşü daha az zariftir. Koyu renkli fenotip, yaşadığı bölgede başka balıkçıl türlerine benzememektedir.

Davranışı ve yaşam alanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Kıyı balıkçılı deniz kıyılarında yaşar. Koloniler hâlinde diğer sukuşlarıyla birlikte ağaç ya da çalılıkların üzerine çalı ve çırpıdan yapılmış platformlara yuvalanırlar. Dişi kuş bir kere de iki ila üç yumurta yumurtlar.

Bu balıkçıl türü sığ sularda avını takip eder ve peşinden koşar. Ayrıca hareketsiz olarak pusuya yatarak da avlanırken görülebilirler. Balık, kabuklular ve yumuşakçalarla beslenir.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "kıyı balıkçılı (Egretta gularis) (Bosc, 1792)". Avibase. 2 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2012. 
  2. ^ "Türkiye İçin Yeni Bir Kuş Türü; Kıyı Balıkçılı - Western Reef Heron". TRAKUS. 3 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2012.