Kınalı keklik

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kınalı keklik
Korunma durumu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Aves
Takım: Galliformes (Tavuksular)
Familya: Phasianidae (Sülüngiller)
Cins: Alectoris
Tür: A. chukar
Alectoris chukar
Gray, 1830

Kınalı keklik (Alectoris chukar), sülüngiller (Phasianidae) familyasından bir kuş türü.

Morfoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Topluca bir kuş olup, 32–35 cm büyüklüğündedirler. Açık kahverengi arkaları, gri göğüsleri ve kahverengimsi sarı karınları vardır. Yüz siyah bir gerdanlıkla beyazdır. Pas rengi çizgili böğürleri ve kırmızı bacakları vardır. Kaya kekliğine çok benzerdir ama arkası daha kahverengidir ve ön boyunda sarımsı bir belirtisi vardır. Mükemmel tanımlanan gerdanlığı, Kırmızı bacaklı keklikten (Alectoris rufa) bu türü ayırır.

Besini[değiştir | kaynağı değiştir]

Tohumlar ve bazı böceklerden oluşan geniş bir beslenmesi vardır; yine de sarkık arpağan veya dam arpağanı denilen Bromus tectorum türü kuvvetli yiyecek tercihidir. Kış ve İlkbahar ayları arasında özellikle Ocak, Şubat, Mart ve Nisan aylarında soğuk hava şartları nedeniyle yiyecek sıkıntısı çektiklerinden dolayı genellikle sulak, Dere kenarlarına, kaynak suları olan ve kar erimiş yerlere gelirler.

Üreme[değiştir | kaynağı değiştir]

Alectoris chukar falki

Kuru, açık ve çoğunlukla tepelik ülkede yerleşik bir üreyendir. 8-20 yumurta koyduğu eksik olarak çizilen bir yer kazımasında yuva yapar.

Yayılımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiye'nin sık ormanlık ve ovalık alanları hariç Türkiye'nin hemen her yerinde görülür.

Pakistan'ın ulusal kuşudur ve ismi Urdu dilinde Chakhoor'dan türetilir.

Irak Bölgesel Kürt yönetimi'nin ulusal kuşudur[1][2]

Avcılık[değiştir | kaynağı değiştir]

Keklikleri yakalamanın insanlara göre çeşitleri vardır. Bazı kişiler keklikleri tüfek ile avlar bazıları da kendi yaptıkları tuzaklar ile yakalarlar. Kışın kar yüzünden yem bulamayan keklikler yem serilmiş tuzağın yanına gelirler. Her bir ilmek için, tahtadan yapılmış bir de küçük kazık vardır. Küçük kazıklar, toprağa saplandığı andan itibaren "dik" durabilmektedirler. Çok sayıda ilmek, belirli bir sıralama içinde toprağa saplanır ve iplerin üzeri toprakla itina ile örtülür. İlmeklerin aralarına da rastgele buğday serpilir. Yemlenmeye gelen keklik, bu iplerin arasında dolaşırken ayakları veya kafası ilmeğe girince, ilmek büzüşerek hayvanı boğazından veya ayaklarından yakalamış olur.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

BirdLife International (2004). Alectoris chukar. Tehlike altında olan türlerin 2006 IUCN Kırmızı Listesisi. IUCN 2006. 11 Mayıs 2006 tarihinde alınmıştır.

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2015. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2015. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2015. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]