Kılıç ve gezegen

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Amazing Stories Kapağı, Ekim 1941

Kılıç ve gezegen, diğer gezegenlerde geçen macera hikâyelerini canlandıran ve genellikle insanları kahramanlar olarak içeren bilim fantezisinin alt türüdür. Normalde, bu imtiyaz türünün itibari ana kahramanı Dünya'dan birisi olarak ortaya çıkar; bu karakter genellikle düşmanları ile beraber kılıçlarla savaşırlar (göğüs göğüse savaş).[1]

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Kılıç ve gezegen, bilimkurgu ve fantaziden uyarlanmış ve bu türlerin alt türleridir. Donald A. Wollheim'ın 60'lı yıllarda yazdığı Swordsmen in the Sky kitabıyla beraber, bu kılıç ve gezegen imtiyazını ortaya çıkarmıştır. Ancak günümüze doğru bu imtiyaz türü, toplum içinde sıkıcı olduğunu düşünmüş ve bu imtiyaz türü gittikçe unutulmaya başlamış ve kritik hale gelmiştir. Ancak bu imtiyaz türü, bu türün ünlü savunucusu John Carter'ı etkilemiş ve A Princess of Mars kitabını ortaya çıkararak yeniden bu imtiyaz türünü yaşatmayı başarmıştır.[2] Günümüzde hala kılıç ve gezegen; kitaplara, filmlere vb. gibi imtiyazların içine aktarılmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Sword and Planet Science Fiction | BestScienceFictionBooks.com". bestsciencefictionbooks.com. 22 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2021. 
  2. ^ Jones, Howard Andrew; McAulty, Todd (28 Ekim 2019). "Five Classic Sword-and-Planet Sagas". Tor.com (İngilizce). 5 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2021.