Kıbrıs Cumhuriyeti bayrağı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Kıbrıs bayrağı sayfasından yönlendirildi)
Kıbrıs Cumhuriyeti bayrağı
Ayrıntılar
Kullanan(lar)Kıbrıs Cumhuriyeti
Kabul tarihi16 Ağustos 1960 (ilk hali)
24 Nisan 2006 (son hali)
Oran2:3
Tasarlayanİsmet Güney

Kıbrıs Cumhuriyeti bayrağı (Yunanca: Σημαία της Κύπρου), Kıbrıs Cumhuriyeti'nin resmi ulusal bayrağı.

16 Ağustos 1960'ta Zürih ve Londra Antlaşmaları sonrası kabul edilmiştir. Ağustos 1960 tasarımında haritanın rengi bakırdır (Pantone 144-C). Hem arma hem de iki zeytin dalı zeytin yeşilidir (Pantone 336-C). Arka plan 3:5 oranında beyazdır. Nisan 2006'da tasarım güncellenmiş olup zeytin dallarının şekli biraz değiştirildi ve rengi Pantone 574 olarak değiştirildi. Haritanın bakır rengi Pantone 1385 olarak değiştirildi ve oranı 2:3'e çevrildi.[1][2]

Yaratılış[değiştir | kaynağı değiştir]

Bayrak, Kıbrıslı Türk ressam İsmet Güney tarafından çizildi.[3] Kosova'nın bağımsızlığını ilan etmesine kadar uzun süre üzerinde bir ülkenin haritası bulunan tek resmî bayraktı. Adadaki iki toplumun ortak bayrağının "tarafsız" olması gerektiği düşünüldüğünden, Türk ve Yunan bayraklarındaki kırmızı ve mavi renklerden özellikle kaçınıldı.

Tarihî bayraklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kıbrıs Krallığı, Üçüncü Haçlı Seferi sırasında, 1192 yılında Lüzinyanlı Guy tarafından Kıbrıs adasında kurulmuş bir Haçlı devletidir. 1489 yılında Kıbrıs'ın kraliçesi olan Caterina Cornaro tarafından adanın Venedik Cumhuriyeti'ne satılmasıyla varlığı sona ermiştir. Venedik hakimiyeti 1571 yılına kadar sürmüş ve sonrasında ada Osmanlı İmparatorluğu tarafından fethedilmiştir. Bu üç dönemde üç farklı bayrak kullanılmıştır.

Kıbrıs, bir Britanya kolonisi iken farklı bayraklar kullanmaktaydı. Bu bayraklardan ilki 1881-1922 arasında kullanılmıştır. Zemini mavi renkteydi ancak sol üst köşede Birleşik Krallık bayrağı ihtiva ediyordu ve sağ yarıda, orta kısımda içerisinde C H C (Cyprus High Commissioner)[4] yazan beyaz bir daire içeriyordu. 1922-1960 arası kullanılmış ikinci bayrakta beyaz daire yerine üst üste birbirine paralel duran iki kırmızı aslan vardı.

Birleşik Krallık, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını tanıdığı zaman bu bayrak kullanımdan kalktı. Yerine yeni kabul edilen bayrağın zemini beyaz olup ortada Kıbrıs Cumhuriyeti haritasını içeriyordu. Ancak haritanın içi beyazdı ve sarı renkle (pantone 144-C) çerçevelenmişti.[kaynak belirtilmeli] Altında da iki zeytin dalı vardı. Bu bayrak Ağustos 1960'ta adanın içerisinin doldurulmuş olduğu bayrak dizaynıyla değiştirildi.

Birleşmiş Kıbrıs bayrağı[değiştir | kaynağı değiştir]

Annan Planı için önerilmiş bayrak

Kıbrıs Sorunu'nun çözümlenmesi için Birleşmiş Milletler tarafından önerilmiş Annan Planı'nın koşullarına göre yeni oluşacak konfedere Kıbrıs Cumhuriyeti yeni bir ulusal bayrak benimseyecekti. Bu bayrakta Yunan ve Türk bayraklarında yer alan mavi ve kırmızı renklerden kaçınılması yerine bu renklerin kullanımı tercih edilmiştir. Bayrağın orta kısmında ise Kıbrıs'ı temsilen kalın ve sarı renkli bir şerite yer almıştır. Sarı şerit, ince beyaz şeritler vasıtasıyla mavi ve kırmızı şeritlerden ayrılmıştır.

Annan Plan'ı kabul edilmediğinden ötürü bayrak kullanıma girmemiştir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Presidency of the Republic of Cyprus - The Flag". www.presidency.gov.cy. 26 January 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2017. 
  2. ^ cahoon, ben. "Cyprus". www.worldstatesmen.org. 25 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2017. 
  3. ^ Evripidou, Stefanos (25 Haziran 2009). "Cyprus flag designer dies". Cyprus Mail. 26 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2009. 
  4. ^ "Cyprus: British rule (1878-1960)". www.crwflags.com. 2 Ekim 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2020.