Bilgisayar kümesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Kümeleme sayfasından yönlendirildi)
Chemnitz Teknoloji Üniversitesi'nde büyük bir Linux kümesi üzerinde çalışan teknisyenler

Bilgisayar küme gevşek bağlı ve birlikte çalışan bilgisayarların birleştirilmesiyle oluşan bilgisayarlar topluluğudur. Dağıtımlı hesaplamadan farklı olarak, bilgisayar kümelerinin her bir düğümü, yazılım tarafından kontrol edilen ve programlanan aynı görevi gerçekleştirmek üzere ayarlanmıştır.

Bir kümenin bileşenleri genellikle hızlı yerel alan ağları aracılığıyla birbirine bağlanır ve her düğüm (sunucu olarak kullanılan bilgisayar) kendi işletim sisteminin bir örneğini çalıştırır. Tüm düğümler aynı donanımı ve işletim sistemini kullandığı gibi birbirinden farklı donanımları ve işletim sistemlerini de kullanılabilir.[1]

Kümeler genellikle tek bir bilgisayarın performans ve kullanılabilirliğini artırmak için dağıtılırken tipik olarak benzer hız veya kullanılabilirlikteki tekli bilgisayarlardan çok daha uygun maliyetlidir.[2]

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Weekend Project: Build your own supercomputer". PC & Tech Authority. 29 Haziran 2012. 2 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2017. 
  2. ^ "Cluster Computing: Applications". Georgia Tech College of Computing. May 2001. 21 Aralık 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2017.