Juba (keskin nişancı)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Azzam el-Anzi
Jubayı tasvir eden karikatür
Kendi dilinde adıعزام متعب مهدي العنزي
Doğum1972
Nukaib, Bağdat, Irak
Ölüm2008
Bağdat, Irak
Etkin yıllar2005-2008
Tanınma nedeni600+ ABD askerini öldürmesi

Azzam el-Anzi ya da takma adıyla Juba (Arapça: جوبا) Irak işgali sırasında bugüne değin 645 ABD askerini öldüren keskin nişancı.[1]

İnternette ve uluslararası haber ajanslarında, Dragunov SVD öldürdüğü ABD askerlerini tek tek görüntüleyip yayımlamasıyla üne kavuştu. Irak İslam Ordusu adına çalışıyor[kaynak belirtilmeli] ve keskin nişancılık eğitimi veriyor. Bağdat Avcısı lakabıyla da tanınıyor. Juba'nın daha önce direnişin simgesi konumundaki Zarkavi’nin bile yerini aldığı belirtiliyor. İlk video kasım 2005'te yayımlanmıştır. Juba, Irak'ta Amerikan ordusuna karşı mücadeledeki rolü nedeniyle birçok Iraklı arasında bir halk kahramanı hâline gelmiştir.

Yayınlanan videolarda Iraklı keskin nişancı timinin Amerikalı binbaşı John Plaster'in hazırladığı, En iyi keskin nişancı isimli bir DVD’yi izleyerek eğitim aldığı görüntülenmiştir.[2]

Juba, Irak'ın çoğunlukla Sünni bölgelerinde, özellikle de Enbar eyaletinde çalışıyordu. Juba'nın videoları, arka plandaki neşid'lerle birlikte gerçek savaş sahnelerini gösteriyordu. Juba'nın birkaç yüz metre ile yaklaşık bin metre arasındaki mesafelerde yaraladığı ve öldürdüğü görülüyor. Videolarda birçoğu kafaya hassas atışlar içeriyor. Juba, ABD askerlerinin Humvee taretinden inmesini veya ayağa kalkmasını bekler ve vücut zırhlarında, omurganın alt kısmında, kaburgalarda veya göğsün üstündeki boşlukları hedefler. Juba'nın tek bir kişi değil, takma adla çalışan birden fazla keskin nişancı olduğu yönünde spekülasyonlar yapıldı. Juba'nın iddia ettiği öldürme miktarı, tamamı doğrulanmadığı için tartışıldı.

Videolar[değiştir | kaynağı değiştir]

Juba'nın eylemlerini gösteren çok sayıda video klip internette dolaşmıştı. Videolar, keskin nişancı tüfeğinin üzerine dijital kameraların monte edildiği ABD karşıtı keskin nişancı operasyonlarının bazı kısımlarını içeriyordu. Bu videolar YouTube'da da bulunabilir.

İlk Video[değiştir | kaynağı değiştir]

Kasım 2005'te internette Irak'ta dolaşan bir video ortaya çıktı. Irak'taki Sünni isyancı grup Irak İslam Ordusu'na atfedilen videoda Amerikan askerlerinin vurularak yere düştüğü görülüyor. Video, bir adamın "Bu silahta dokuz mermim var ve George Bush'a bir hediyem var. Dokuz askeri öldüreceğim. Bunu izleyiciler izlesin diye yapıyorum. Allah büyüktür. Allah büyüktür" demesiyle başlıyor. Bununla birlikte araçtan iniyor ve bunu birkaç kişinin eylem hâlinde vurulduğunu gösteren bir dizi ayrı sahne takip ediyor.

İkinci Video[değiştir | kaynağı değiştir]

İkinci bir "Juba" videosu 2006 yılında Batı Bağdat'ta dağıtıldı ve Ekim 2006'nın sonlarında internette yayınlandı. Videoda Bağdat keskin nişancı tümeninin sözde komutanıyla bir röportaj yer alıyordu; görüntülerde çok sayıda savaşçının keskin nişancı kullanımı konusunda eğitim aldığı görülüyor. Videoda, isyancı keskin nişancıların koalisyon güçlerinde yarattığı iddia edilen korku anlatılıyor ve "Juba"nın keskin nişancılık görevinden dönerken duvarda 37 rakamını işaretlediği görülüyor. Keskin nişancı daha sonra günlük girişi yapmak için oturuyor. Videoda, Irak İslam Ordusu ve diğer gruplar içinde faaliyet gösteren düzinelerce keskin nişancının olduğu iddia ediliyor ve daha fazlasının eğitilmekte olduğu görülüyor. Videonun geri kalanında, arka planda neşidlerle vurulan ABD askerlerinin çok sayıda klipi gösteriliyor ve adamlarının bir dereceye kadar emekli Binbaşı ve ABD Ordusu keskin nişancısı John Plaster'ın The Ultimate Sniper kitabındaki bilgilere dayanarak ilham aldığını ve eğitildiğini açıklayan bir isyancı komutan.

Üçüncü ve Dördüncü Videolar[değiştir | kaynağı değiştir]

Aralık 2007'de internette "Juba - Bağdat Keskin Nişancı 3" yayınlandı. Videonun prodüksiyon kalitesi Irak İslam Ordusu'nun önceki yayınlarına göre iyileştirilmişti; video dokuz dilde kullanıma sunuldu. Bu video aynı zamanda Juba ile bağlantılı olduğu iddia edilen bir web sitesine de gönderme yapıyor. 2008 yılında "Juba - Bağdat Keskin Nişancı 4" internette ve bu web sitesinde yayınlandı.

Popüler Kültürdeki Yeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Juba, American Sniper adlı savaş filminde kod adı "Mustafa" olan uzman isyancı keskin nişancı karakterinin temelini oluşturur.

Juba'ya 2017 savaş filmi The Wall'da birçok kez atıfta bulunuluyor.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Holmes, Paul (29 Ekim 2006). "U.S. military probes sniper threat in Baghdad". Reuters. 22 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2008. 
  2. ^ "Amerika'nın Irak'taki kâbusu: JUBA, Milliyet, 31 Ekim 2006". 22 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Eylül 2009. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]