Joseph Massino

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Joseph Charles Massino (10 Ocak 1943, New York - 14 Eylül 2023), İtalyan asıllı Amerikalı gangster ve mafya babasıydı. New York'ta faaliyet gösteren ve beş mafya ailesinden biri olan Bonanno organize suç ailesinin 1991'den 2004'e kadar patronuydu. Massino 2004'te 11 cinayet, hırsızlık, haraç, kundakçılık, yaşadışı kumar, güç kullanarak haksız menfaat elde etmek ve uyuşturucu satmak gibi birçok suçtan yargılandı. İşlediği cinayetlerden biri yüzünden idam cezası ile karşı karşıya geldi. Bunun üzerine duruşma hakimine işbirliği yapmak istediğini söyledi. Massino, kökleri Sicilya'ya dayanan ve Amerika'da faaliyet gösteren 150 yıllık Mafya tarihinde işbirliği yapmayı kabul eden ilk Mafya patronu oldu.

Massino 10 Ocak 1943'te Maspeth, Queens'de doğdu ve orada büyüdü. Gençken Brooklyn'e taşındılar. 1956'da çocukluk arkadaşı Salvatore "Handsome Sal" Vitale'nin kız kardeşi Josephine Vitale ile tanıştı ve 1960'ta evlendiler. 1960'larda kamyon hırsızlığı işine girdi. O zamanlar aynı işi yapan John Gotti ile yakın iş arkadaşı ve komşuydu. Yine 1960'larda Bonanno ailesinin bir üyesi oldu. 1970'lerde aile içindeki gücünü sağlamlaştırdı (caporegime). Dönemim patronu Carmine "Cigar" Galante Mafya komisyonunun emirleri doğrultusunda 1979'da öldürüldü. Massino'nun yakın arkadaşlarından biri olan Philip "Rusty" Rastelli patron (boss), Massino patronun sağ kolu (underboss) oldu.

1981'de Rastelli'nin patronluğunu kabul etmeyen üç capo vardı. Alphonse "Sonny Red" Indelicato, Philip "Philly Lucky" Giaccone ve Dominick "Big Trin" Trinchera. Massino üç capo'yu anlaşmazlıkları ortadan kaldırma bahanesiyle bir toplantıya çağırdı. Bunun bir toplantı olması gerekiyordu ancak iyi planlanmış bir tuzaktı. Çünkü Mafya usulüne göre toplantılara silahsız gidilirdi. Toplantının yapılacağı yer o zamanlar Gambino ailesinden Sammy Gravano tarafından işletilen bir kulüptü ve Massino ile anlaşmalıydılar.

Joe Massino oradaydı. Sonny Red Indelicato'nun icabına baktı. Onu kafasından vurdu. Diğer iki capo'da öldürüldü (diğer tetikçiler; Salvatore Vitale, Frank "Curly" Lino, Dominick "Sonny Black" Napolitano, Benjamin "Lefty Two Guns" Ruggiero, Nicholas "Nicky Mouth" Santora ve John Cersani.) Cesetler küçük parçalara ayrılıp siyah çöp torbalarına pay edildikten sonra Brooklyn'de bir bataklığa atıldılar.[1]

Aynı yıl Donnie Brasco takma isimli Joseph D. Pistone'un Mafya'ya sızmayı başarmış bir FBI ajanı olduğu ortaya çıktı. Bu nedenle Bonanno ailesi, patronları Carmine Galante'nin öldürülmesinden beri ikinci kez saygı kaybetmiş oldular. Bu sefer aile, Mafya komisyonu olarak bilinen ve kimin yaşayıp kimin öleceğine karar veren yönetim kurulundan atıldılar. Massino bütün bu olanlardan dolayı Dominick "Sonny Black" Napolitano'yu suçladı. Napolitano, Brasco'nun aileye yakınlaşmasına sebep olmuştu. Napolitano, Bonanno ailesinde önemli bir konuma sahip olmasına rağmen Massino'nun emirleri doğrultusunda öldürüldü. Cesedi Staten Island'da bir mezarlığa atıldı. Yıllar sonra, cinayetin tetikçileri oldukları gerekçesiyle Frank Lino ve düşük seviyeli bir aile bağlantısı olan Ronald "Ron" Filicomo tutuklanacaklardı.

1980'ler boyunca Massino, Rastelli ile patronluk konusunda çekişme yaşadı. Rastelli kazandı ancak 1991'de öldüğünde Massino ailenin patronu oldu.[2] Massino hemen sağkolu olarak çocukluk arkadaşı ve kayınbiraderi Salvatore Vitale'yi atadı ve aile içinde bir dizi önlemler aldı. İki yıl boyunca aileyi hapisten yöneten Massino 1993'te haksız menfaat elde etmek suçundan aldığı altı yıllık hapis cezasını tamamladı. O dönemler Massino ve Vitale borsada sahtekarlık yöntemleri ile milyonlarca dolar para kazanmışlardı.

Diğer aile üyeleri, Salvatore Vitale'nin bulunduğu konumu kıskanıyor ve onun işleri yürütme tarzından hoşlanmıyorlardı. Bazı ufak meseleleri Massino'nun kulağına fısıldadılar. Massino herkesi şaşırtan bir kararla Vitale'nin öldürülmesi emrini verdi. Bu haber Bonanno ailesi içinde şok etkisi yarattı. Vitale, kayınbiraderinin kendisini öldürmeye karar verdiğini öğrenince FBI ile bağlantıya geçip tanıklık yapmak istediğini söyledi. Sonuçta ikisi de 2003'te tutuklandılar. Massino 2004'te idam cezasına çarptırıldı. Bu nedenle kendisi de işbirliği yapmayı kabul etti. İşbirliği üzerine savcı idam kararını bozdu. Ancak Massino 2005'te yargılandığı bütün cinayetlerden ve diğer bütün suçlamalardan suçlu bulundu ve şartlı tahliye imkânı olmaksızın iki kez ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Olay yeri incelemesi ne kadar sürmeli?". 29 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2015. 
  2. ^ "İşte son baba". 27 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2015. 
  3. ^ "'Baba' indirim için 'omerta'yı bozdu". 27 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2015.