Josei

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Wikipe-tan

Josei manga (女性, "kadın") (IPA /dʑʲosei/; redīsu (レディース) veya redikomi (レディコミ) ["kadınların çizgi romanları"] olarak da bilinir), genellikle kadınlar tarafından çizilen ve 18 yaş üstü genç ve yetişkin kadın izleyici/okuyucu kitlesini hedef alan manga ve anime serisidir. Joseinin erkek karşılığı seinendir. Japonca josei kelimesi sadece "dişi" anlamına gelir ve cinselliğin doğrudan bir göstergesi değildir.

Hikâyeler, Japonya'da yaşayan kadınların gündelik deneyimleri hakkında olmaya meyillidir. Aralarında liseyi konu alan birkaç manga bulunmasına rağmen çoğunluğu yetişkin kadınların hayatlarını anlatır. Tarz olarak genelde shōjonun çok daha sade ve gerçekçi versiyonudur; küçük ayrıntıları kaçırmaz ve çok büyük, parıltılı gözler çizilmez. Tanımlanan bu tarzın, dışında bulunan istisnalar vardır fakat joseiyi josei yapan bu kısmi demografiğin içerisindeki çizgi romanların bir dereceye kadarki biçimsel devamlılıklarıdır (aynısı, farklı biçimsel eğilimleri olan farklı demografikler için de geçerlidir).

Bununla beraber, shōjo manganın aksine josei mangalar (idealize edilmiş bir romantizm yerine) gerçekçi bir aşk yansıtabilir. Josei mangaların bir alt türü de homoseksüel erkek ilişkilerini konu alır fakat yaoi ile karıştırılmamalıdır, joseinin hikâye anlatımı çok daha olgundur.

Josei manga ve animeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]