Josef Jakobs

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Josef Jakobs
Doğum30 Haziran 1898
Lüksemburg
Ölüm15 Ağustos 1941 (43 Yaşında)
Londra Kalesi
MilliyetAlmanya
MeslekAjan Nazi Almanyası Nazi Almanya

Josef Jakobs (30 Haziran 1898, 15 Ağustos 1941) Londra Kalesinde son idam edilen Alman ajandır.[1] II. Dünya Savaşı sırasında paraşüt ile İngiltere'ye girmeye çalıştıktan kısa süre sonra yakalandı. İhanet yasası kapsamında Casusluk Hükmüne karar verildi. Sonrasında asker tarafından Kurşuna dizerek infaz edildi. Bir düşman askeri olarak yakalandığından ve sivil polis tarafından yakalanmadığı için asılmadı.

Önceki Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir Alman vatandaşı olan Jakobs, 1898 yılında Lüksemburg'da dünyaya geldi. Birinci Dünya Savaşı sırasında Almanya ordusunda piyade olarak görev yaptı ve 4. piyade tugayında Teğmen rütbesine yükseldi. 1940 yılında, II. Dünya Savaşı patlak vermesinin 10 ay ardından, Alman ordusunda Üst teğmen olarak görevlendirildi. Ancak, İsviçre hapishanesinde 1935-37 arasında kaldığı dönemde Alman Ordusundan istifa etmeye zorlandı. Hapishane döneminin ardından, Jakobs Çavuş rütbesine düşürüldü ve Heer'in Metoroloji servisinde görevlendirildi. Kısa bir süre sonra, Alman Haber Alma Teşkilatı Abwehr için çalışmaya başladı.

30 Ocak 1941 tarihinde, Jakobs Amsterdam Schiphol Havalimanından havalandı. Ancak, paraşütü Home Guard yakınlarında bir noktaya indi. Hemen onun indiği noktayı aramaya başladılar çünkü Jakobs'ın bileği atlama esnasında kırılmıştı (atlama esnasında uçağın gövdesine çarptı). Alman casus, uçuş elbisesi giyinmiş halde £500 İngiliz paundu taşırken yakalandı.[1] Londra'daki Wandsworth hapishanesine gönderilmeden önce Ramsey polis karakolunda sorgulandı.

Askeri Mahkeme ve İdamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Jakobs'ın askeri mahkemesi Chelsea, Londra'da York Dükü tarafından 4-5 Ağustos 1941 tarihinde görüldü. Mahkeme kamera kaydına alındı çünkü Alman ajan çapraz ateş sistemi olarak bilinen yüksek derecede sınıflandırılmış istihbarat operasyonu ile yakalanmıştı. İngiliz Hükûmeti Jakobs'un geleceğini biliyordu çünkü double ajan Abwehr MI5 aracılığı ile Jakobs'un geleceği haberini geçmişti.[2] Sekiz şahidin ifadeleri dinlenildikten bir iki gün sonra Jakobs 'Ajanlık' yapmaktan suçlu bulundu ve hakkında ölüm cezası verilmesi kararlaştırıldı.

Jakobs'un infazı 15 Ağustos 1941 tarihinde Londra Kalesinin poligon alanında gerçekleştirildi. İnfazı, ayağı kırık olduğu için sandalye üzerinde oturur vaziyette gerçekleştirildi.[3]

İnfazdan sonra Jakobs'un cesedi Londra'da bulunan Kensen Green mezarlığında isimsiz bir mezarda yakıldı.

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Details of Jakobs trial and execution". www.stephen-stratford.co.uk. Retrieved 2 June 2012.
  2. ^ "Britain’s first double agent: the spy who tricked us all". London: Daily Telegraph. Retrieved 29 December 2012.
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2013.