Joomla!

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Joomla!®
Joomla! yönetim paneli
Geliştirici(ler)Open Source Matters
Güncel sürüm5.0.1 / 27 Kasım 2023[1]
Programlama diliPHP, JavaScript
İşletim sistemiMicrosoft Windows, Unix tipi
Boyut68.3 MB ve 26.3 MB (sıkıştırılmış)
Türiçerik yönetim sistemi
LisansGNU Genel Kamu Lisansı
Resmî sitesihttps://www.joomla.org
Kod deposuhttps://github.com/joomla/joomla-cms

Joomla!, PHP ve MySQL ile MVC olarak geliştrilimiş açık kaynaklı bir içerik yönetim sistemidir.

Kaliteli arayüzü ve gelişmiş içerik yönetim mantığı ile dünyada çokça tercih edilir. Türkçe desteği sağlıklı olmakla beraber tamamıyla yapılandırılabilir ve çok esnek bir sistem olduğundan birçok ağ sayfası tasarımcısı bu sistemi kullanmaktadır.

Joomla! ismi Swahili dilindeki "hep beraber" veya "bir bütün olarak" anlamlarındaki "jumla" kelimesinden gelmektedir. Kelime Swahili diline Arapça'dan geçmiş (Swahili dili için etimolojik sözlük). İlk sürümü (Joomla! 1.0.0) 17 Ekim 2005 tarihinde yayımlanmıştır. Bu sürüm Mambo 4.5.2.3 sürümünün çeşitli iyileştirmelerle tekrar yayımlanmış olan sürümüdür.

Joomla! bugüne kadar 1 terabayt ziyaretçi trafiğine dayanabilen ilk bağımsız özgür içerik yönetim sistemidir. Joomla! için bileşen hazırlayan birçok öbek ve firma bulunmaktadır. Google'ın desteği ile Joomla! birçok dilde kullanılabilir hale gelmiştir.

Kurulum ve kullanım kolaylığı sayesinde birçok ağ yöneticisi (webmaster) bu içerik yönetim sistemini tercih etmektedir.

Günümüzde birçok okul, Joomla! içerik yönetim sistemiyle ağ sayfalarını hazırlar duruma gelmiş, alışılmış FrontPage ve HTML sayfalı sitelerin yerini Joomla! içerik yönetim sistemli ağ sayfaları almıştır.

Bu iki yıllık uzun dönemde özellikle İnternet günlükleri sayısında patlama yaşanmıştır. Bir İnternet günlüğü yazılımından beklenen en önemli özelliklerden kullanıcı yorumları desteği, geri izleme ve kolay etiket oluşturabilme gibi özellikler Joomla!'nın standart dağıtımında bulunmamaktadır. Bu sebeple günlüğünü yayımlamak isteyen kullanıcılar alternatif sistemlere yönelmişlerdir.

Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

Joomla! 1.0.0 sürümünün yayımlandığı 17 Ekim 2005 tarihinden bugüne kadar (Temmuz 2007) yazılıma hiçbir yeni özellik eklenmemiştir. Sebebi ise Joomla! çekirdek yapısının artık adım adım kendi özgün yapısına kavuşması adına yapılan çalışmalardı Bu iki yıl boyunca içerik yönetim sistemleri alanında pek çok yenilikler oldu ve buna bağlı olarak Joomla! geliştiricileri bütün gayretlerini yeni çekirdek yapısı olan Joomla! 1.5 sürümüne sarfetmeyi tercih etmişlerdir.

Günümüzde joomla 1.5.x sürümleri ile kişisel sitelerden bloglara e-ticaret sitelerinden kurumsal sitelere kadar binlerce web sitesi yapılmaktadır. Binlerce sitenin joomla tabanlı olması joomla'nın ne kadar güçlü bir açık kaynak kod (İYS) olduğunun göstergesidir. Joomla 1.5.x sürümlerinin yanında eklentilerinin de çeşitliliği ve zenginliği bu betiği daha da cazip hale getirmiştiri. Türkiye'de Joomla!'ya teknik destek veren web siteleri ve forumların çokluğu Joomla!'yı en üst düzeye taşımaya yetmiştir.

Joomla adına önemli bir gelişme de 2011'in başlarında yaşandı. Joomla çekirdek ekibi 1.6.x kararlı sürümünü çıkartarak geri bildirimde bulunan Joomla kullanıcılarının taleplerini dinlemiş oldu. Bu sürümün en önemli özelliği içerikleri üye seviyelerine göre gösterebilmektir. Diğer özellikleri Joomla 1.5.x sürümleri aynısı veya biraz geliştirilmişi gibi olsa bile tema konusundaki gelişimi oldukça kayda değerdir. İstenilen modül veya içerikleri arzu edilen temada gösterme başarısı Joomla'ya ilgiyi daha da artıracak gibi görünmektedir. Joomla 1.6.x'nın 1.5.x'ten ayrıldığı en önemli değişiklik bölüm yapısının kaldırılarak alt alta kategori biçimine dönüştürülmesidir.

Benzer yazılımlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Release 5.0.1". 27 Kasım 2023. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]