JonBenét Ramsey

Vikipedi, özgür ansiklopedi

JonBenét Patricia Ramsey (6 Ağustos 1990 - 26 Aralık 1996), Amerikalı çocuk güzellik kraliçesi. 1996'da başına sert bir cisimle vurularak ve boğularak öldürülmüştür. Eski bir okul öğretmeni olan ve Ramsey'in katili olduğu iddia edilen John Mark Karr, cinayetten on yıl sonra 2006'da Tayland'da bulunmuştur.

Yaşam öyküsü[değiştir | kaynağı değiştir]

JonBenét Ramsey, 1990'da Atlanta, Geogia'da Northside Hastanesi'nde doğmuştur. Adını babasından almıştır. Annesi 1977'de Miss West Virginia'da ödül almıştır. Bir yaşındayken ailesi Colorado'da bulunan Boulder kasabasındaki on beş odalı evlerine taşındı. Burada 1996 Noelinin ertesi günü babası tarafından kaybolmasından sekiz saat sonra ölü bulundu. JonBenét'in ölümünün ardından ailesi tekrar Atlanta'ya taşınmışlardır.

JonBenét Ramsey, altı yaşına kadar Little Miss Merry Christmas, Little Miss Sunburst, Tiny Miss Beauty, Little miss Colorado gibi güzellik ödüllerini almıştır.

Ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

26 Aralık 1996 günü sabah 05.45'te polis, annesi Patsy Ramsey arar ve evin alt katında üç sayfalık bir fidye notu bulduğunu söyler. Bu notta kızın hayatına karşılık babasından 118.000 dolar fidye istenmektedir. Ancak JonBenét kaybolmasının ardından 8 saat sonra evin bodrum katına aile dostuyla inen babası tarafından ölü bulundu. Daha sonra yapılan otopside küçük kızın kafatasında büyük bir çatlak olduğu, boğulduğu, dövüldüğü ve tecavüze uğradığı saptandı. On yıl süren dava 2006'da Tayland'da yakalanan John Mark Karr'ın her şeyi itiraf etmesiyle çözülmüş gibi göründü.[1] Ancak daha sonra yapılan DNA testlerinde ve çelişkili açıklamaları ile katilin o olmadığı anlaşılmıştır.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]