John the Ripper

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(John the ripper sayfasından yönlendirildi)
John the Ripper
Geliştirici(ler)Solar Designer ve topluluğu
LisansGNU Genel Kamu Lisansı
Web sitesiopenwall.com/john/

John the Ripper, C programlama dili ile yazılmış özgür bir parola çözme yazılım aracıdır. Başlangıçta Unix işletim sistemi için geliştirilen bu araç, şimdi 15 farklı platformda çalışmaktadır. (Unix versiyonlarının 11 özgü-mimarisinde, DOS, Win32, BeOS ve OpenVMS). Parola çözücüleri tek paket içinde bir araya getiren, parola test eden ve çözen en popüler programlardan biridir. Hash parola tiplerini tanır ve özelleştirilebilir çözücüler içerir. Çeşitli şifreli parola biçimlerine karşı, çeşitli Unix sürümlerinde bulunan (DES tabanlı, MD5, ya da Blowfish), Kerberos AFS, ve Windows NT/2000/XP/2003 LM aralarında olmak üzere birkaç hash türü içerir. İlave modüllerde MD4-tabanlı parola hash'lerinin ve LDAP, MySQL ve diğer saklanan parolaların bulunmasıyla kabiliyeti genişletilmiştir. John aracı ücretsiz ve açık kaynaklı olmasının yanı sıra 'pro' sürümü de mevcuttur. Kullanımı terminalden gerçekleşse de son yıllarda diğer geliştiriciler tarafından GUI versiyonu da çıkartılmıştır.

Debian 11.4.0 için[değiştir | kaynağı değiştir]

kurulum:
# apt-get install -y john

kullanım:
# john—format=<format tipi> hash.txt—show

user:123456
1 password hash cracked, 0 left

Ubuntu 14.04 için[değiştir | kaynağı değiştir]

kurulum:
$ sudo apt-get install john

kullanım:
$ sudo john—show /etc/shadow

user:123456:16461:0:99999:7:::
1 password hash cracked, 0 left

Saldırı Tipleri[değiştir | kaynağı değiştir]

John'un kullandığı yöntemlerden birisi "sözlük saldırısıdır". Metin dizesi örnekleri alınır (genellikle dosyadan, önceden kırılmış gerçek parolalar ya da sözlükte bulunan kelimeleri içeren kelime listesi çağrılır), şifrelenen formattaki parola incelenmeye başlanır (şifreleme algoritması ve anahtar da dahil), ve şifreli dize ile çıktı karşılaştırılır.

John "kaba kuvvet saldırısı" yöntemini de kullanır. Bu tarz ataklarda, program olası bütün metinleri tarar, ve her birinin hash'ini alarak girdide verilen hash ile karşılaştırır. John, karakter frekans tablolarından faydalanarak, daha çok geçen karakterleri içeren metinleri önce dener. Bu yöntem sözlük kelime listesinde görünmeyen parolaları kırmak için kullanışlıdır, ancak çalıştırmak uzun zaman alır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]