John Newlands (kimyager)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(John Alexander Reina Newlands sayfasından yönlendirildi)
John Newlands
Doğum28 Kasım 1837
Lambeth, Londra, İngiltere
Ölüm21 Temmuz 1898 (60 yaşında)
Lower Clapton, Middlesex, İngiltere
EğitimRoyal College of Chemistry
ÖdüllerDavy Madalyası
Kariyeri
DalıAnalitik kimya

John Alexander Reina Newlands, (d. 26 Kasım 1837 - ö. 29 Haziran 1898) periyodik cetvelin geliştirilmesinde çalışmış bir İngiliz kimyagerdir.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Newlands, Londra'da doğmuştur. Babası İskoç Presbiteryen papazı, annesi ise İtalyandır.[1] Babası tarafından evde eğitim almış ve okumak için Kraliyet Kimya Koleji (Royal College of Chemistry)'ne gitmiştir. Sosyal reform ile ilgilenmiş ve Giuseppe Garibaldi'ye 1860'ta gönüllü olarak İtalya'yı birleştirme seferine hizmet etmiştir. Londra'ya 1864'te geri döndüğünde analitik kimya alanında pratik yapmış, 1868'de ise James Duncan'ın şeker rafinerisinde kimya şefi olmuştur, orada işlem sayıları hakkında fikir öne sürmüştür. Ardından rafineriden ayrılarak kardeşi Benjamin ile analitik hakkında çalışmaya devam etmiştir.

Newlands atomları kütlelerine göre sıralayan ilk kişidir. 1865'te "Oktav kanunu" isimli çalışmasını yayınlamıştır. Tabloda kendini takip eden sekiz elementin davranışlarını sergileyen bir element Oktav kanununa uyar. Newlands bilinen tüm elementleri yedi gruba ayırmıştır.

Oktav Kanunu önce kabul edilmemiş fakat Dmitri Mendeleyev ve Julius Lothar Meyer'in çalışmaları ile kabul görmüştür.

John Newlands 29 Haziran 1898'de Lower Clapton'da bulunan kendi evinde ölmüş, Batı Norwood Mezarlığı'na gömülmüştür. Çalışmalarını kardeşi Benjamin devam ettirmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]