Johann Philipp Becker

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Johann Philipp Becker

Johann Philipp Becker (d. 20 Mart 1809, Frankenthal; ö. 7 Aralık 1886 Cenevre), 1849 Baden devrimi sırasında önemli bir örgütleyici rol oynamış Alman devrimci. Daha sonraları İsviçreli sosyaldemokrat ve 1. Enternasyonal'in yönetici üyesi, aynı zamanda bu örgütün İsviçre yayın organının redaktörü. 1860 sonrası Karl Marx'ın ve Friedrich Engels'in yakın arkadaşı. Engels'e göre "Almanya'nın tek devrimci generali".

Ekonomik nedenlerle lise eğitimini yarıda bırakarak fırça yapımcılığında çalışmaya başladı. Restorasyon döneminde Frankenthal'de cumhuriyetçi bir gizli örgüt kurdu. 1832'de siyasi tutukluların hapisten kurtarılmasına yönelik kurulmuş olan bir örgüte katıldı. Halkı silahlandırmayı savundu. Polis takibi nedeniyle 1838'de İsviçre'ye kaçmak zorunda kaldı.

Becker, Fransa'daki 1848 Devrimi sırasında, Almanya'daki devrimi destelemek için gönüllü silahlı birlikler oluşturulmasına önayak oldu. 1848 ilkbaharındaki Baden ayaklanmasında aktif bir rol oynadı. Burada halk muhafızlarını örgütledi. Prusya ordusu karşısında ayaklanmacıların uzun süre tutunmasını ve sonradan İsviçre'ye geçerek kurtulmasını sağladı. Aynı yıl Sicilya ayaklanmasına katıldı. 1849 sonlarında üç ay süreyle önce "Devrim" ve sonra da "Evrim" adlarında iki dergi yayınladı. Aynı zamanda yazarlık da yaptı. 1860'ta İtalya'da Garibaldi birliklerine yardım ederek yeniden siyasi hayata döndü. Aynı yıl Marx'la tanıştı ve radikal cumhuriyetçi çizgisini sosyalizmle birleştirdi. 1864'te Londra'da I. Enternasyonal'in kurucuları arasında yer aldı. Enternasyonal'in ilk seksiyonunun Cenevre'de kurulmasını sağladıktan sonra, 1867 yılından itibaren, 1. Enternasyonal'in Almanca konuşulan ülkeler seksiyonunu yönetti. 1886-1871 yıllarında Enternasyonalin yayın organı "Öncü"yü yayınladı. Bu arada Bakunin'le birlikte Sosyalist Demokrasi Birliği'nin kuruluşunu gerçekleştirdi. Ancak Bakunin'le Marx arasında yaşanan çatışmada, Marx'tan yana tavır aldı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]