Jean O'Leary

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Jean O'Leary (d. 4 Mart 1948; ö. 4 Haziran 2005), Amerikalı gey ve lezbiyen hakları eylemcisi.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

New York eyaleti Kingston'da dünyaya gelip Ohio'da büyüyen O'Leary, 1966'da liseden mezun olduktan sonra "dünya üzerinde kendi etkisi olmak" ("to have an impact on the world") için "Sisters of the Holy Humility" rahibe manastırına üye oldu. Cleveland State University psikoloji bölümünden mezun olduktan sonra 1970'te manastırı terk edip sonradan kendi tecrübeleri hakkındaki Lesbian Nuns: Breaking Silence ("Lezbiyen Rahibeler: Sessizliği Bozmak") isimli 1984 yayımlı bir antoloji yazdı. New York'a yerleşip Yeshiva Üniversitesi'nde doktora çalışmaları yaptı.

Brooklyn'deki Gay Activists Alliance (GAA) branşına üye olarak ve sonradan eyalet siyasetçilerini lobi ederek dönemdeki yükselen gey hakları hareketine katıldı.[1] 1972'de erkek egemen GAA'yı terk edip feminist hareketin ilk lezbiyen eylemci gruplarından biri olan Lesbian Feminist Liberation'ı kurdu. İki sene sonra National Gay Task Force'a üye oldu. Buradaki rolü kapsamında yönetmen Bruce Voeller ile örgüt yönetimindeki cinsiyet eşitliğine dair müzakerelere girdi ve ortak yönetmen olarak üye oldu.

1977'de Beyaz Saray yardımcısı Midge Costanza ile yapılan müzakereler sonucu olarak O'Leary gey hakları eylemcilerinin Beyaz Saray'a katıldığı ilk toplantılarını düzenledi.[kaynak belirtilmeli] Bir başkan komisyonuna seçilen ilk açık eşcinsel idi ("National Commission on the Observance of International Women's Year"'e Jimmy Carter tarafından seçildi). Bu görev kapsamında Houston'da düzenlenen bir konferansta gey ve lezbiyen haklarının dahil edilmesini müzakere etti.

1976'daki Demokratik Parti kongresine katılarak bir ulusal siyasi parti kongresine katılan ilk açık lezbiyen delege oldu. 12 sene boyunca Ulusal Demokratik Komitesi'nde görev yaptı; bunların 8'ini İcra Komitesi'nde sürdürdü.

1980'lerin ilk yılları boyunca kendi vurgusunu dönemdeki en büyük ulusal gey ve lezbiyen hakları grubu olan National Gay Rights Advocates'i geliştirmeye yönlendirdi. Bu grup AIDS hastalarının tedaviye erişebilmelerini sağlamak için agresif davalar açarak HIV/AIDS salgınının yasal ve sivil özgürlükler üzerindeki etkilerine tepki gösteren ilk gruplardan oldu.

1987'de Rob Eichberg ile birlikte National Coming Out Day'i kurdu.

57 yaşında iken Kaliforniya eyaleti San Clemente'de akciğer kanserinden öldü. Partneri Lisa Phelps,[2] kız çocuğu Victoria, oğlu David de Maria, onun hayat arkadaşı James Springer ve David ile James'in oğulları Aiden de Maria onun mirasını muhafaza etmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Marcus, Eric (1992). Making history : the struggle for gay and lesbian equal rights : 1945-1990. HarperCollins. ISBN 0060167084. 
  2. ^ "Jean O'Leary, 57, Former Nun Who Became a Lesbian Activist". The New York Times. 7 Haziran 2005. 4 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2008.