Japonya imparatorları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Aşağıdaki, Japonya'yı yönetmiş olan imparatorların listesidir. İlk 28 imparatorun saltanatı için verilen tarihler geleneksel olarak kabul görmüş olanlardır. Özellikle ilk 16'sının döneminde henüz Japon İmparatorluğunun kurulmamış olması kuvvetle muhtemeldir.

# Saltanatı Hükümdarlık adı Kendi adı Notlar
Efsanevî imparatorlar
1 660 M.Ö. - 585 M.Ö. İmparator Jimmu Kamuyamato İvarebiko Efsanevî imparator; Güneş Tanrıçası Amaterasu'nun sol gözünden doğmuş.
2 581 M.Ö. - 549 M.Ö. İmparator Suizei Kamu Nunagavamimi no Mikoto Efsanevî imparator
3 549 M.Ö. - 511 M.Ö. İmparator Annei Şikitsuhiko Tamademi no Mikoto Efsanevî imparator
4 510 M.Ö. - 476 M.Ö. İmparator İtoku Oho Yamatohiko Sukitomo no Mikoto Efsanevî imparator
5 475 M.Ö. - 393 M.Ö. İmparator Koşo Mimatsuhiko Kaesine no Mikoto Efsanevî imparator
6 392 M.Ö. - 291 M.Ö. İmparator Koan Oho Yamato Tarasihiko Kuniosi Hito no Mikoto Efsanevî imparator
7 290 M.Ö. - 215 M.Ö. İmparator Korei Oho Yamato Nekohiko Futoni no Mikoto Efsanevî imparator
8 214 M.Ö. - 158 M.Ö. İmparator Kogen Oho Yamato Nekohiko Kuni Kuru no Mikoto Efsanevî imparator
9 157 M.Ö. - 98 M.Ö. İmparator Kaika Vaka Yamato Nekohiko Oho Bibino no Mikoto Efsanevî imparator
10 97 M.Ö. - 30 M.Ö. İmparator Sucin Mimaki İrihiko İnie no Mikoto Efsanevî imparator
11 29 M.Ö. - M.S. 70 İmparator Suinin İkume İrihiko İsatsi no Mikoto Efsanevî imparator
12 71 - 130 İmparator Keiko Oho Tarasihiko Osirovake no Mikoto Efsanevî imparator
13 131 - 191 İmparator Seimu Vaka Tarsihiko Efsanevî imparator
14 192 - 200 İmparator Çuai Tarasi Nakatsuhiko no Mikoto Efsanevî imparator
201 - 269 Vezir Cingu Kogo Okinaga Taraşihime no Mikoto Efsanevî kişi; (hükümdarsız dönem)
Yamato Dönemi (Kofun Dönemi)
15 270 - 310 İmparator Ocin Fondano Miko no Mikoto / Otomowake no Mikoto / Humudavake no Mikoto Kesin bilinen ilk imparator; Haçiman olarak tanrılaştırılmış.
16 313 - 399 İmparator Nintoku Oho Sazaki no Mikoto Kesin olmayan tarihler
17 400 - 405 İmparator Riçu İsaho Vake no Mikoto Kesin olmayan tarihler
18 406 - 410 İmparator Hanzei Misu wa Vake no Mikoto Kesin olmayan tarihler
19 411 - 453 İmparator İngyo Vo Asazuma Vakugo no Sukune Kesin olmayan tarihler
20 453 - 456 İmparator Anko Anaho no Mikoto Kesin olmayan tarihler
21 456 - 479 İmparator Yuryaku Oho Hatsuneno no Mikoto Kesin olmayan tarihler
22 480 - 484 İmparator Seinei Siraga Takehiro Kuni Osi Vakai Yamato Neko no Mikoto Kesin olmayan tarihler
23 485 - 487 İmparator Kenzo Ohoke no Mikoto Kesin olmayan tarihler
24 488 - 498 İmparator Ninken Ohosi(Ohosu) no Mikoto/Simano İratsuko Kesin olmayan tarihler
25 498 - 506 İmparator Buretsu Vohatsuse Vakasazaki Kesin olmayan tarihler
26 507 - 531 İmparator Keitai Oto/Hikofuto (Hikofuto no Mikoto/Odo no Sumera Mikoto) Yeni gelen hanedanın muhtemel kurucusu
27 531 - 536 İmparator Ankan Hirokuni Oşitake Kanahi no Mikoto Kesin olmayan tarihler
28 536 - 549 İmparator Senka Takeo Hirokuni Oşitate no Mikoto Kesin olmayan tarihler
Asuka Dönemi
29 539 - 571 İmparator Kimmei Amekuni Oşiharuki Hironiva no Sumera Mikoto
30 572 - 585 İmparator Bidatsu Osada no Nunakura no Futotamaşiki no Mikoto
31 585 - 587 İmparator Yomei Ooe/Taçibana no Toyohi no Sumera Mikoto
32 587 - 592 İmparator Suşun Hatsusebe no (Vakasasagi) Mikoto
33 593 - 628 İmparatoriçe Suiko Nukatabe/Toyomike Kaşikiyahime Bilinen ilk imparatoriçe. Prens Şotoku veziri.
34 629 - 641 İmparator Comei Tamura (Oki Nagataraşihi Hironuka no Sumera Mikoto)
35 642 - 645 İmparatoriçe Kogyoku Takara (Ame Toyotakaraikaşi Hitarashi Hime no Sumera Mikoto) İki kez başa geçti.
36 645 - 654 İmparator Kotoku Karu (Ame Yorozu Toyohi no Sumera Mikoto)
37 655 - 661 İmparatoriçe Saimei 35. kişiye bknz. İkinci kez tahta geçince bu adı almış.
38 661 - 672 İmparator Tenji Katsuragi/Nakano-ooe (Ame Mikoto Hirakasuvake no Mikoto/Amatsu Mikoto Sakiwake no Mikoto)
39 672 İmparator Kobun Otomo Temmu tarafından tahttan indirilmiş.
40 672 - 686 İmparator Temmu Oama/Ohoşiama/Osama (Ame no Nunahara Oki no Mahito no Sumera Mikoto)
41 686 - 697 Empress Jitō Unonosarara (Takama no Harahiro no Hime no Sumera Mikoto)
42 697 - 707 İmparator Mommu Karu (Ame no Mamune Toyoohoci no Sumera Mikoto)
43 707 - 715 İmparatoriçe Gemmei Ahe (Yamatoneko Amatsu Mişiro Toyokuni Narihime no Sumera Mikoto)
Nara Dönemi
44 715 - 724 İmparatoriçe Genşo Hidaka/Niinomi (Yamatoneko Takamizu Kiyotaraşi Hime no Sumera Mikoto)
45 724 - 749 İmparator Şomu Obito (Ameşirushi Kunioşiharuki Toyosakurahiko no Sumera Mikoto)
46 749 - 758 İmparatoriçe Koken Abe (Yamatoneko no Sumera Mikoto) İki kez başa geçmiş.
47 758 - 764 İmparator Cunnin Oi Şotoku tarafından tahttan indirilmiş.
48 764 - 770 İmparator Şotoku 46. kişiye bknz. İkinci kez tahta geçince bu adı almış.
49 770 - 781 İmparator Konin Şirakabe (Amemune Takatsugi no Mikoto)
Heian Dönemi
50 781 - 806 İmparator Kammu Yamabe (Yamatoneko Amatsu Hitsugi İyaderi no Mikoto)
51 806 - 809 İmparator Heizei Ate (Yamatoneko Ameoshikuni Takahiko no Mikoto)
52 809 - 823 İmparator Saga Kamino
53 823 - 833 İmparator Cunna Odomo
54 833 - 850 İmparator Nimmyo Masara
55 850 - 858 İmparator Montoku Miçiyasu
56 858 - 876 İmparator Seiva Korehito
57 876 - 884 İmparator Yozei Sadaakira
58 884 - 887 İmparator Koko Tokiyasu
59 887 - 897 İmparator Uda Sadami
60 897 - 930 İmparator Daigo Atsuhito
61 930 - 946 İmparator Suzaku Yutaakira
62 946 - 967 İmparator Murakami Nariakira
63 967 - 969 İmparator Reizei Norihira
64 969 - 984 İmparator En'yu Morihira
65 984 - 986 İmparator Kazan Morosada
66 986 - 1011 İmparator İçico Yasuhito/Kanehito
67 1011 - 1016 İmparator Sanco Okisada/İyasada
68 1016 - 1036 İmparator Go-İçico Atsuhira
69 1036 - 1045 İmparator Go-Suzaku Atsunaga/Atsuyoşi
70 1045 - 1068 İmparator Go-Reizei Çikahito
71 1068 - 1073 İmparator Go-Sanjo Takahito
72 1073 - 1086 İmparator Şirakava Sadahito Manastırda inzivaya çekilmiş 1087 - 1129
73 1087 - 1107 İmparator Horikava Taruhito
74 1107 - 1123 İmparator Toba Munehito Manastırda inzivaya çekilmiş 1129 - 1156
75 1123 - 1142 İmparator Sutoku Akihito
76 1142 - 1155 İmparator Konoe Narihito
77 1155 - 1158 İmparator Go-Şirakava Masahito Manastırda inzivaya çekilmiş 1158 - 1192
78 1158 - 1165 İmparator Nico Morihito
79 1165 - 1168 İmparator Rokuco Yorihito
80 1168 - 1180 İmparator Takakura Norihito
81 1180 - 1185 İmparator Antoku Tokihito
82 1183 - 1198 İmparator Go-Toba Takahira
Kamakura Dönemi
83 1198 - 1210 İmparator Tsuçimikado Tamehito
84 1210 - 1221 İmparator Cuntoku Morihira/Morinari
85 1221 İmparator Çukyo Kanehira/Kanenari Tahttan indirilmiş.
86 1221 - 1232 İmparator Go-Horikava Yutahito
87 1232 - 1242 İmparator Şico Mitsuhito/Hidehito
88 1242 - 1246 İmparator Go-Saga Kunihito
89 1246 - 1260 İmparator Go-Fukakusa Hisahito
90 1260 - 1274 İmparator Kameyama Tsunehito
91 1274 - 1287 İmparator Go-Uda Yohito
92 1287 - 1298 İmparator Fuşimi Hirohito
93 1298 - 1301 İmparator Go-Fuşimi Tanehito
94 1301 - 1308 İmparator Go-Nico Kuniharu
95 1308 - 1318 İmparator Hanazono Tomihito
96 1318 - 1339 İmparator Go-Daigo Takaharu Şogun tarafından azledilmiş, 1332; Ülke bölünündükten sonra 1336-1339 arası Güney kanadını yönetmiş.
Kuzey Kanadı
1331 - 1333 İmparator Kogon Kazuhito
1336 - 1348 İmparator Komyo Yutahito
1348 - 1351 İmparator Suko Okihito
1351 - 1352 Hükümdarsız dönem
1352 - 1371 İmparator Go-Kogon İyahito
1371 - 1382 İmparator Go-En'yu Ohito
1382 - 1392 İmparator Go-Komatsu see 100 below 1392'de saraylar tekrar birleştirilmiş.
Muromachi Dönemi
97 1339 - 1368 İmparator Go-Murakami Norinaga/Noriyoşi Güney Kanadı hanedanından
98 1368 - 1383 İmparator Çokei Yutanari Güney Kanadı hanedanından
99 1383 - 1392 İmparator Go-Kameyama Hironari Güney Kanadı hanedanından
100 1392 - 1412 İmparator Go-Komatsu Motohito
101 1412 - 1428 İmparator Şoko Mihito
102 1428 - 1464 İmparator Go-Hanazono Hikohito
103 1464 - 1500 İmparator Go-Tsuçimikado Fusahito
104 1500 - 1526 İmparator Go-Kaşivabara Katsuhito
105 1526 - 1557 İmparator Go-Nara Tomohito
106 1557 - 1586 İmparator Ogimaçi Miçihito
107 1586 - 1611 İmparator Go-Yozei Kazuhito/Katahito
Edo Dönemi
108 1611 - 1629 İmparator Go-Mizunoo(a.k.a. İmparator Go-Minoo) Kotohito
109 1629 - 1643 İmparatoriçe Meişo Okiko
110 1643 - 1654 İmparator Go-Komyo Tsuguhito
111 1655 - 1663 İmparator Go-Sai Nagahito
112 1663 - 1687 İmparator Reigen Satohito
113 1687 - 1709 İmparator Higaşiyama Asahito
114 1709 - 1735 İmparator Nakamikado Yasuhito
115 1735 - 1747 İmparator Sakuramaçi Teruhito
116 1747 - 1762 İmparator Momozono Toohito
117 1762 - 1771 İmparatoriçe Go-Sakuramaçi Toşiko
118 1771 - 1779 İmparator Go-Momozono Hidehito
119 1780 - 1817 İmparator Kokkaku Tomohito
120 1817 - 1846 İmparator Ninko Ayahito
121 1846 - 1867 İmparator Komei Osahito
Günümüz Japonyası
122 1867 - 1912 İmparator Meiji Mutsuhito Parlamenter monarşi'nin ilk hükümdarı
123 1912 - 1926 İmparator Taişo Yoşihito
124 1926 - 1989 İmparator Şova Hirohito Politika'da sözü geçen son hükümdar
125 1989'den günümüze İmparator Akihito Akihito Öldükten sonra Heisei adı ile anılacak