Japonya'da bilim ve teknoloji

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kibō modülü
Lexus LFA

Japonya'da bilim ve teknoloji, ülkenin hızlı endüstriyel ve ekonomik kalkınmasına yardımcı olmuştur. Japonya, Meiji Dönemi'ne kadar uzanan uzun bir bilimsel araştırma ve geliştirme geçmişine ve geleneğine sahiptir.

Ancak II. Dünya Savaşı'ndan sonra bilim ve teknoloji hızla gelişti ve bu durum araç teknolojisi, tüketici elektroniği, robot teknolojisi, tıbbi cihazlar, uzay araştırmaları ve film endüstrisinin ilerlemesini etkiledi. Japonya'nın örnek eğitim sistemi ve yüksek öğretim kurumları, ülkenin teknolojik yenilikleri kabul etmesine ve mühendislik yeteneklerinin geliştirilmesine yardımcı olmaktadır.

Araştırma ve geliştirmeye verilen yüksek düzeyde destek, Japonya'nın otomobil motorları, televizyon görüntüleme teknolojisi, video oyunları, optik saatler ve diğer birçok alanda ilerlemeler üretmesini sağladı. Japonya aynı zamanda robot bilimi, doğa bilimleri, havacılık araştırmaları ve biyomedikal araştırma alanlarında da ileri düzeydedir ve küresel bir liderdir. Japonya, 2023 yılında Dünya Fikrî Mülkiyet Örgütü tarafından Küresel İnovasyon Endeksi'nde 13. sırada yer aldı.[1]

Japonya'daki bilimsel araştırmalar, Japonya Bilim ve Teknoloji Ajansı, Japonya Bilim Konseyi ve Japonya Akademisi dahil olmak üzere çeşitli kurum ve kuruluşlar aracılığıyla Japonya hükûmeti tarafından desteklenmekte ve teşvik edilmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Global Innovation Index 2023". WIPO. 23 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2023.