Japon Ortodoks Kilisesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Japon Ortodoks Kilisesi
Japon Ortodoks Kilisesi
Japon Ortodoks Kilisesi
Japon Ortodoks Kilisesi
Kuruluş1886
İlk liderNikolay
MerkeziTokyo, Japonya
AlanJaponya
DilKlasik Japonca
Üyesi9.249

Japon Ortodoks Kilisesi (Japonca日本ハリストス正教会, romanizeNihon Harisutosu Seikyōkai), Moskova Patrikhanesi'ne bağlı Japonya'da faaliyet gösteren bir otosefal Doğu Ortodoks kilisesidir.

Japon Ortodoks Kilisesi'nin, Tokyo, Sendai merkezli Doğu Japonya ve Kyoto merkezli Batı Japonya olmak üzere üç başpiskoposluğu bulunmaktadır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Japonya'da açılan ilk amaca yönelik Doğu Ortodoks kilisesi, Ekim 1860'ta kutsanmış olan Hakodate'deki Mesih'in Dirilişi şapeliydi.[1] Daha sonra Rus keşiş Nikolay Kasatkin Japonya'ya giderek burada misyonerlik faaliyetleri yürüttü.[2] 1915'te Rus-Japon Savaşı, Japon Ortodoks Kilisesi'ni siyasi olarak zor bir duruma soksa da Kasatkin 1912'de öldüğünde Japonya'daki Ortodoks Kilisesi'nin 266 cemaatte örgütlenmiş yaklaşık 33.017 üyesi bulunmaktaydı.[3]

Japonya'daki Doğu Ortodoksluğu, hızla yerel bir fenomen haline geldi ve Rusya ile Japonya arasındaki çatışmalara rağmen hayatta kalmasına yardımcı oldu. 1917 Rus Devrimi'nden sonra Rus Ortodoks Kilisesi ile işbirliği yapmak zor olduğundan, Japon Ortodoks Kilisesi 1945-1970 yılları arasında Amerikan Ortodoks Kilisesi'nin bünyesine girdi. Rus Ortodoks Kilisesi, 1970 yılında Amerikan Ortodoks Kilisesi'ne otosefali verdiğinde, Japon Ortodoks Kilisesi tekrar Rus Ortodoks Kilisesi'nin bünyesine girdi ve Moskova Patrikhanesi tarafından özerklik verildi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Святейший Патриарх Кирилл посетил Воскресенский храм в Хакодате / Новости / Патриархия.ru". Патриархия.ru (Rusça). 5 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2023. 
  2. ^ "Токийский кафедральный Воскресенский собор в истории Японской Православной Церкви / Поместные Церкви // проект портала Православие.Ru". www.pravoslavie.ru (Rusça). 17 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2023. 
  3. ^ Stamoolis, James (2001). Eastern Orthodox Mission Theology Today. United States of America: Wipf and Stock Publishers. ss. 39-40. ISBN 1-57910-7990. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]