Jane Horrocks

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Barbara Jane Horrocks
Doğum18 Ocak 1964 (60 yaşında)
Rawtenstall, Lancashire, İngiltere
MeslekOyuncu, seslendirme sanatçısı, şarkıcı
Etkin yıllar1987–günümüz
EvlilikNick Vivian

Barbara Jane Horrocks (d. 18 Ocak 1964), İngiliz tiyatro ve televizyon oyuncusu, seslendirme sanatçısı, müzisyen ve şarkıcı. Absolutely Fabulous adlı dizideki "Bubble" rolüyle tanınır.

İlk yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

Jane, Barbara Ashworth ve John Horrocks çiftinin üçüncü ve son çocuğu olarak Rawtenstall, Lancashire'da dünyaya gelmiştir.[1] İlköğrenimini Balladen County'de tamamlayan Horrocks daha sonra Oldham College'a girmiş, Imogen Stubbs ve Ralph Fiennes'le birlikte Kraliyet Sanat Akademisi'ne devam etmiştir.[2] Kariyerine Royal Shakespeare Company'de başlayan[3] Jane, Life Is Sweet (1991) adlı filmdeki oyunculuğuyla dikkat çekmiş, West End'de sergilenen The Rise and Fall of Little Voice adlı oyunla ödüle layık görülmüştür. Horrocks, Absolutely Fabulous (1992–2004) adlı yapımda da boy göstermiştir.

The Rise and Fall of Little Voice[değiştir | kaynağı değiştir]

Horrocks, yönetmenliğini Jim Cartwright'ın yaptığı Road adlı oyunun provaları sırasında Judy Garland, Shirley Bassey ve Ethel Merman'ı şarkı söylerken taklit etmiş, bu durumdan etkilenen Cartwright oyuncu için The Rise and Fall of Little Voice adlı bir oyun yazmıştır. Bu oyundaki başarısından ötürü Laurence Olivier Ödülü'ne "En İyi Kadın Oyuncu" dalında aday gösterilen Horrocks 1998 yılında Little Voice adıyla sinemaya uyarlanan filmde de yer almıştır. Film; En İyi Kadın Oyuncu Altın Küre Ödülü - Müzikal veya Komedi (Sinema), BAFTA En İyi Kadın Oyuncu Ödülü, En İyi Kadın Oyuncu Satellite Ödülü - Müzikal veya Komedi, En İyi Kadın Oyuncu SAG Ödülü ve Britanya Bağımsız Film Ödülleri'ne "En İyi Kadın Oyuncu" dalında aday gösterilmiştir.

Horrocks 2000 yılında çıkardığı Further Adventures of Little Voice adlı CD'de ünlü divaların şarkı söyleme biçimini yeniden taklit etmiştir. Bu çalışma için Ewan McGregor, Robbie Williams ve Dean Martin'le düet yapan Horrocks, Robbie Williams'la sonraki yıl yeniden bir araya gelmiş ve Bobby Darin'in "Things" adlı parçasını şarkıcının Swing When You're Winning adlı albümü için yorumlamıştır.

Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ask for the Moon (Hampstead, 1986), A Colliers Friday Night (Greenwich, 1987), Valued Friends (Hampstead, 1989) ve The Debutante Ball (Hampstead, 1989) adlı tiyatro oyunlarında yer alan Horrocks, Sean Bean ve Owen Teale'yle The Fifteen Streets adlı yapımda da oynamıştır. Sanatçının boy gösterdiği diğer yapımlar; Our Own Kind (Bush, 1991), Deadly Advice (Fletcher, 1993), Cabaret (Donmar Warehouse, 1994), Macbeth (Greenwich Theatre, 1995) ve Absurd Person Singular'dır (Garrick Theatre, 2007).[1] West End'e 2003 yapımı Sweet Panic'le veda eden Horrocks bunun ardından Richard Jones'un yönettiği The Good Soul of Szechuan adlı oyunda yer almıştır.[4] Horrocks'un Jones'la birlikte hazırladığı Annie Get Your Gun adlı müzikal Ekim 2009'da Young Vic'te sahne almıştır.[5]

Horrocks; Tavuklar Firarda (2000), Christmas Carol: The Movie (2001), Ölü Gelin (2005), Garfield: A Tail of Two Kitties (2006) ve Tinker Bell (2008) adlı yapımlarda seslendirme sanatçısı olarak görev almıştır. Sanatçı, BBC Radio 4'te yayınlanan The Hitchhiker's Guide to the Galaxy adlı diziyi de seslendirmiştir.

Horrocks aralarında Absolutely Fabulous, Victoria Wood - We'd Quite Like To Apologise, Bad Girl, Boon, Heartland, Hunting Venus, La Nonna, Leaving Home, Never Mind the Horrocks, Nightlife, Wyrd Sisters, The Foxbusters, Red Dwarf, Some Kind of Life, Suffer the Little Children, The Storyteller, The Garden, Fifi & the Flowertots, Little Princess ve Welcome to the Times adlı yapımların da bulunduğu birçok projede yer almıştır. 2006 yılında Who Do You Think You Are? adlı belgeselin bir bölümüne konu olan Horrocks, çekimlerine aynı yıl başlanan The Amazing Mrs Pritchard adlı dizide başrol oyuncusu olarak yer almıştır. Birleşik Krallık süpermarket zinciri Tesco'nun reklam filmlerinde Prunella Scales'le birlikte oynayan Horrocks BBC2'de yayınlanan The Speaker adlı dizide de yer almıştır.

Horrocks, Gracie Fields'ın II. Dünya Savaşı döneminde yaşadıklarını ve yönetmen Monty Banks'le ilişkisini konu alan Gracie! adlı yapımda da boy göstermiştir.

Filmografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Ödülleri ve adaylıkları[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Kategori Yapım Sonuç
1999 Chicago Film Eleştirmenleri Birliği En İyi Aktris Ödülü Little Voice Aday
En İyi Kadın Oyuncu Altın Küre Ödülü - Müzikal veya Komedi (Sinema) Little Voice Aday
En İyi Kadın Oyuncu Satellite Ödülü - Müzikal veya Komedi Little Voice Aday
1998 BAFTA En İyi Kadın Oyuncu Ödülü Little Voice Aday
En İyi Oyuncu Kadrosu SAG Ödülü Little Voice Aday
En İyi Kadın Oyuncu SAG Ödülü Little Voice Aday
1994 Sitges – Katalonya Uluslararası Film Festivali En İyi Kadın Oyuncu Ödülü Deadly Advice Kazandı
1992 Ulusal Film Topluluğu En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü Life is Sweet Kazandı
1991 Los Angeles Film Eleştirmenleri Birliği En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü Life Is Sweet Kazandı

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "FilmReference.com'da Jane Horrocks". 20 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2011. 
  2. ^ "The Guardian Unlimited Film'de Jane Horrocks". 24 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2011. 
  3. ^ "BBC.co.uk'ta Jane Horrocks". 18 Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2011. 
  4. ^ "The Guardian Unlimited'taki eleştiri yazısı". 6 Temmuz 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2011. 
  5. ^ Young Vic resmi duyurusu[ölü/kırık bağlantı]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]