Jan Garbarek

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Jan Garbarek
Jan Garbarek, Atina'da (2007)
Genel bilgiler
Doğum4 Mart 1947 (77 yaşında)
Norveç Mysen, Norveç
TarzlarCaz
MesleklerSaksofonist, besteci, yapımcı
ÇalgılarSaksofon, klarnet, flüt
Etkin yıllar1966-günümüz
Müzik şirketiECM, Flying Dutchman
İlişkili hareketlerGeorge Russell, Terje Rypdal, Bobo Stenson, Keith Jarrett, Ralph Towner, Eberhard Weber, Bill Frisell, David Torn, Gary Peacock, Hilliard Ensemble
Resmî sitegarbarek.com

Jan Garbarek (d. 4 Mart 1947, Mysen), Polonya asıllı, Norveçli caz saksofon sanatçısı. İskandinav cazının babası olarak nitelenebilir.

Jan Garbarek 1970'li yıllarda piyanist Keith Jarrett, basçı Palle Danielsson ve baterist Jon Christensen ile Avrupa Quartet 'i ismiyle sahneye çıkmıştır. Daha sonraları, sahnede giderek daha fazla, solo olarak görünmeye başladı.

1993 yılında yayınladığı Officium albümünde saksofonu ile 5. ses olarak Hilliard Ensemble'ye eşlik etmiştir.

Garbarek'in parçalarına etki eden en önemli unsur onun; Klasik Amerikan Caz büyüklerinin yanında kendisine özgün ve müziğine farklı bir sound katan, geleneksel Norveç folklorunu kullanmasıdır. Gençliğinde müzikal anlamda örnek aldığı kişi John Coltrane'dir. Hemen hemen tüm albümleri, müzik yapımcısı Manfred Eicher ile sıkı sanatsal çalışmalar sonucu kaydedilmiştir.

Garbarek; yaratıcılarından olduğu Kuzey Cazı'nda müzikte farklı bir deneyselliğe de yer vermektedir. 80'li yıllardaki çalışmalarından itibaren müziklerindeki synthesizer kullanımına başvuran Garbarek; deneysel bir sound yakalamaya çalışmıştır. Jan Garbarek, müzik yaşamında Trilok Gurtu, John Abercrombie, Zakir Hussain, Anouar Brahem, Ustad Fateh Ali Khan gibi pek çok ünlü müzisyenle ortak projeler gerçekleştirmiştir.

Diskografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]