James Morrison (oyuncu)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
James Morrison
DoğumJames Paige Morrison
21 Nisan 1954
Bountiful,Utah, ABD
Resmî sitehttp://www.jpmorrison.com

James Paige Morrison (21 Nisan, 1954) Utah, Amerika doğumlu Amerikalı oyuncu. 24 dizisinde Bill Buchanan rolünde izliyoruz.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Utah’ta doğup, Alaska’da büyüyen James Morrison, oyunculuk kariyerine bir sirkte hem palyaço hem de ip cambazı olarak başladı. Tiyatrodaki çıraklığını da Alaska Repertuvar Tiyatrosu’nda geçirdi. Morrison ayrıca La Jolla Playhouse, Mark Taper Forum ve The Old Globe’da da göründü. Bir kez Los Angeles Drama Eleştirmenleri Ödülü ve üç kez Drama-Logue Ödülü kazandı.

“Parking”, Morrison’un ilk yönetmenlik denemesiydi ve 1996’da Slamdance Kısa Film Festivalinde “İzleyicinin Seçimi” ödülüne layık görüldü. “Nude Descending”in yapımcılığını ve senarist yardımcılığını üstlendi. Yönetmenliğini de 1998 Taos Sesli Film Festivali’nde George Melies Ödülü almış olan eşi Riad Galayini ile birlikte gerçekleştirdi. Yapım, hypnotic.com ve American Cinematheque tarafından özel bir ilgiye mahzar oldu. Karı-kocanın “Crossing” adlı filmi de New York Chicks in Flicks Film Festivali’nde büyük ödüle layık görüldü. Morrison, oyuncuların izleyici karşısındaki en unutulmaz performanslarını ve o sürecin ne ifade ettiğini anlattıkları “Showing Up” adlı bir belgeselin de yapımcısıdır.

Rol aldığı çok sayıdaki filmin arasında “Catch Me If You Can / Sıkıysa Yakala”, “The One”, “American Gun” ve “Jarhead” sayılabilir. Televizyonda ise 24’e üçüncü sezonu için dönen Morrison, başlangıcı FOX’un kült klasiği “Uzay: Yukarısı ve Ötesi” adlı yapımdaki “McQuenn” olarak yapmıştır. Buna ek olarak “Six Feet Under”, “The West Wing”, “CSI: Miami”, “Frasier”, “Cold Case”, “Gizli Dosyalar” ve çok sayıda diğer dizide konuk oyuncu olarak rol almıştır.

İngiltere’de Bournemouth Üniversitesi İletişim Fakültesinde okutmanlık yapan Morrison, şimdilerde de Los Angeles’ın en eski stüdyosu olan Center for Yoga’da Hatha yoga dersleri vermektedir.

Morrison, eşi Riad ve 7 yaşındaki oğlu Seamus ile birlikte Los Angeles’ta oturmaktadır.

Filmografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]