Jacques Offenbach operetleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
Offendach'in Orfe Cehennemde (Orphée aux enfers) adlı opereti için afiş. 1858

Bu Jacques Offenbach (d.1819–ö.1880) tarafından bestelenmiş olan 99 operetin tam listesidir.

Operet janrı[değiştir | kaynağı değiştir]

Offenbach'in eserlerinden, Hoffmann'ın masalları adlı opera olarak anılan eserinden başka hepsi, son zamanlarda operet olarak anılmakta ve Hoffman operet janrının Fransa'da ve dunyada kurucusu olarak kabul edilmektedir.

Fakat besteci Offenbach çok değisik janr ve alt-janr isimleri kullanmıştır. Besteciye göre bu eserlerde ancak 16'si operet terimi ile adlandırılmaktadır. Sonra 8 tanesi "operet buffe", 1 tanesi "operet fantastik", 24 tanesi "komik opera" ve 24 tanesi de "opera buffe" (ve bunların 2si "perili opera bouffe (opera buffe feeires)" olarak adlandırılmıştır. Bundan başka Offenbach çeşitli alt-janrlar için isim ve sınıflandırma yapmıştır: (5) "opera bufon", (3) "müzikal bufonari", 1 "okazyon piyesi" ve 2 "revü". Ayrıca bazı tek eserleri için de "piyes", "müzikal antropofaji", "Çin işi müzikal", "aryalı komedi", "Alsas-tipi karşılıklı konuşma", "Breton masali", "Napoliten masal" ve Viyana seyircileri için bestelediği "romantik opera", "fantazi müzikal", "perili opera", "köylü tablosu" ve "vals" adlarını da kullanmıştır.

Liste[değiştir | kaynağı değiştir]

La romance de la rose||"Operet"||1 perde||Étienne Tréfeu, J Prevel ve Charles-Louis-Étienne Nuitter||11 Aralık 1869||Paris, Théâtre des Bouffes Parisiens, Salle Choiseul

İsim Janr Alt kisimlar Libreto Prömiyer tarihi Şehir, tiyatro
L'alcôve "opera komik" 1 perde Philippe August Pittaud de Forges, Adolphe de Leuven ve E.G.Roche 24 Nisan 1847 Paris, Ecole Lyrique
Blanche "Opera komik" 1 perde Jules-Henri Vernoy de Saint-Georges] Yak. 1847de bestelendi ama sahnelenmedi.
La Duchesse d'Albe "Opera komik" 3 perde Jules-Henri Vernoy de Saint-Georges 1847-48de bestelendi ama sahnelenmedi.
Le trésor à Mathurin Köylü tablosu 1 perde Léon Battu {7 Mayıs 1853 (konser olarak sahnelendi) Paris, Salle Herz
Pépito "Opera komik 1 perde Léon Battu ve Jules Moinaux 28 Ekim 1853 Paris, Theatr des Variétés
Luc et Lucette "Opera komik" 1 perde Philippe August Pittaud de Forges and E G Roche 2 Mayıs 1854 Paris, Salle Herz
"Le décaméron", veya "La grotte d'azur" Napoliten masalı 1 perde Joseph Méry Mayıs 1855 Paris, Salle Herz
Entrez, messieurs, mesdames "Okazyon piyesi" 1 perde Joseph Méry ve J Servières (Ludovic Halévy) 5 Temmuz 1855 Paris, Théâtre des Bouffes Parisiens, Salle Lacaze
Une nuit blanche "Opera komik" 1 perde E Plouvier 5 Temuz 1855 Paris, Théâtre des Bouffes Parisiens, Salle Lacaze
Les deux aveuex "Müzikal buffoneri" 1 perde Jules Moinaux 5 Temmuz 1855 Paris, Théâtre des Bouffes Parisiens, Salle Lacaze
Le rêve d'une nuit d'été "Piyes" 1 perde Étienne Tréfeu 30 Temmuz 1855 Paris, Théâtre des Bouffes Parisiens, Salle Lacaze
"Oyayaye" veya "La reine des îles" "Müzikal antropofaji" 1 perde Jules Moineaux 7 Ağustos 1855 Paris, Folies-Nouvelles
Le violoneux "Breton masali" 1 perde Eugène Mestépès ve Emile Chevalet 31 Ağustos 1855 Paris, Théâtre des Bouffes Parisiens, Salle Lacaze
Madame Papillon "Operet"] 1 perde J Servières (Ludovic Halévy) 3 Ekim 1855 Paris, Théâtre des Bouffes Parisiens, Salle Lacaze
Paimpol et Périnette "Piyes" 1 perde de Lussan (Philippe August Pittaud de Forges) 29 Ekim 1855 Paris, Théâtre des Bouffes Parisiens, Salle Lacaze
Ba-ta-clan Çin işi müzikal" 1 perde Ludovic Halévy 29 Aralık 1855 Paris, Théâtre des Bouffes Parisiens, Salle Choiseul
Trafalgar – Sur un volcan "Aryalı komedi" 1 perde Ernest L'Épine? Joseph Méry? 29 Aralık 1855 Paris, Théâtre des Bouffes Parisiens, Salle Choiseul
Un postillon en gage "Operet" 1 perde E.Plouvier ve J.Adenis 9 Şubat 1856 Paris, Théâtre des Bouffes Parisiens, Salle Choiseul
"Tromb-al-ca-zar" veya "Les criminels dramatiques" Müzikal buffoneri 1 perde }C.D. Dupeuty ve E.Bourget 3 Nisan 1856 Paris, Théâtre des Bouffes Parisiens, Salle Choiseul
La rose de Saint-Flour "Operet" 1 perde M Carré 12 Haziran 1856 Paris, Théâtre des Bouffes Parisiens, Salle Lacaze
Les dragées du baptême "Okazyon piyesi" 1 perde C D Dupeuty ve E Bourget 18 Haziran 1856 Paris, Théâtre des Bouffes Parisiens, Salle Lacaze
Le 66 "Operet" 1 perde Philippe August Pittaud de Forges ve M. Laurencin 31 Temmuz 1856 Paris, Théâtre des Bouffes Parisiens, Salle Lacaze
Le financier et le savetier "Operet bouffe" 1 perde Hector-Jonathan Crémieux ve E. About 23 Eylul 1856 Paris, Théâtre des Bouffes Parisiens, Salle Choiseul
La bonne d'enfant "Operet bouffe" 1 perde Eugène Bercioux 14 Ekim 1856 Paris, Théâtre des Bouffes Parisiens, Salle Choiseul
Les trois baisers du diable "Operet fantastik" 1 perde E. Mestépès 15 Ocak 1857 Paris, Théâtre des Bouffes Parisiens, Salle Choiseul
"Croquefer", veya "Le dernier des paladins" "Opera bouffe" 1 perde Louis-Adolphe Jaime ve Étienne Tréfeu 12 Şubat 1857 Paris, Théâtre des Bouffes Parisiens, Salle Choiseul
Dragonette "Opera bouffe" 1 perde E.Mestépès ve Louis-Adolphe Jaime 30 Nisan 1857 Paris, Théâtre des Bouffes Parisiens, Salle Choiseul
"Vent du soir" veya "L’horrible festin" "Operet bouffe" 1 perde Philippe Gille 16 Mayıs 1857 Paris, Théâtre des Bouffes Parisiens, Salle Choiseul
Une demoiselle en loterie "Operet" 1 perde Louis-Adolphe Jaime ve Hector-Jonathan Crémieux 27 Temmuz 1857 Paris, Théâtre des Bouffes Parisiens, Salle Choiseul
Le mariage aux lanternes (Le trésor à Mathurin eserinin revize verziyonu) "Operet" 1 perde Michel Carré ve Léon Battu 10 Ekim 1857 Paris, Théâtre des Bouffes Parisiens, Salle Choiseul
"Les deux pêcheurs" veya "Le lever du soleil" "Operet bouffe" 1 perde C.D.Dupeuty ve E Bourget 13 Kasım 1857 Paris, Théâtre des Bouffes Parisiens, Salle Choiseul
Mesdames de la Halle "Operet bouffe" 1 perde Armand Lapointe 3 Mart 1858 Paris, Théâtre des Bouffes Parisiens, Salle Choiseul
La chatte metamorphosée en femme "Operet" 1 perde Eugène Scribe ve Mélésville (1787–1865) 19 Nisan 1858 Paris, Théâtre des Bouffes Parisiens, Salle Choiseul
Orfe cehennemde (Orphée aux enfers) "Opera bouffon" 2 perde Hector-Jonathan Crémieux and Ludovic Halévy 21 Ekim 1858 Paris, Théâtre des Bouffes Parisiens, Salle Choiseul
Le mari à la porte "Operet" 1 perde A. Ch. Delacour (A C Lartigue) and Léon Morand 22 Haziran 1859 Paris, Théâtre des Bouffes Parisiens, Salle Choiseul
Les vivandières de la grande-armée "Operet bouffe" 1 perde Louis-Adolphe Jaime ve Philippe August Pittaud de Forges 6 Temmuz 1859 Paris, Théâtre des Bouffes Parisiens, Salle Choiseul
Geneviève de Brabant "Opera bouffon" 2 perde Louis-Adolphe Jaime ve Étienne Tréfeu 19 Kasim 1859 Paris, Théâtre des Bouffes Parisiens, Salle Choiseul
Le carnaval des revues "Revü" 1 perde E.Grangé, Philippe Gille ve Ludovic Halévy 10 Şubat 1860 Paris, Théâtre des Bouffes Parisiens, Salle Choiseul
Daphnis et Chloé "Operet" 1 perde N. Clairville (N F Nicolaie) ve Jules Cordier (E T de Vaulabelle) 27 Mart 1860 Paris, Théâtre des Bouffes Parisiens, Salle Choiseul
Barkouf "Opera bouffe" 3 perde Eugène Scribe ve H Boisseaux, uyarlama kaynağı Abbé Blanchet 24 Aralık 1860 Paris, Opéra-Comique, Salle Favart
La chanson de Fortunio "Opera komik" 1 perde Hector-Jonathan Crémieux ve Ludovic Halévy 5 Ocak 1861 Paris, Théâtre des Bouffes Parisiens, Salle Choiseul
Le pont des soupirs "Opera bouffon" 2 perde Hector-Jonathan Crémieux ve Ludovic Halévy 23 Mart 1861 Paris, Théâtre des Bouffes Parisiens, Salle Choiseul
M. Choufleuri restera chez lui le … "Opera bouffe" 1 perde M de Saint Rémy, E L’Epine, Hector-Jonathan Crémieux ve Ludovic Halévy 31 Mayis 1861 Paris, Présidence du Corps Legislatif
Apothicaire et perruquier "Operet bouffe" 1 perde E Frébault 17 Ekim 1861 Paris, Théâtre des Bouffes Parisiens, Salle Choiseul
Le roman comique "Opera bouffon" 3 perde Hector-Jonathan Crémieux and Ludovic Halévy 10 Aralık 1861 Paris, Théâtre des Bouffes Parisiens, Salle Choiseul
Monsieur et Madame Denis "Opéra komik" 1 perde Laurencin (Chapelle) and Michel Delaporte 11 Ocak 1862 Paris, Théâtre des Bouffes Parisiens, Salle Choiseul
Les bavards "Opera bouffe" 2 perde Charles-Louis-Étienne Nuitter uyarlama kaynaği Cervantes 20 Şubat 1862 Paris, Théâtre des Bouffes Parisiens, Salle Choiseul
Le voyage de MM. Dunanan père et fils "Opera bouffon" 3 perde P.Siraudin ve Jules Moinaux 23 Mart 1862 Paris, Théâtre des Bouffes Parisiens, Salle Choiseul
Jacqueline "Operet" 1 perde P d'Arcy (Hector-Jonathan Crémieux ve Ludovic Halévy) 14 Ekim 1862 Paris, Théâtre des Bouffes Parisiens, Salle Choiseul
"Opera komik" 2 perde Henri Meilhac ave Ludovic Halévy 1862de bestelendi ama sahnelenmedi
Il signor Fagotto "Operet" 1 perde Charles-Louis-Étienne Nuitter ve Étienne Tréfeu 11 Temmuz 1863 Bad Ems
Lischen et Fritzchen "Alsas tipi konuşma" 1 perde P Dubois (P Boisselot) {21 Temmuz 1863 Bad Ems
L'amour chanteur "Operet" 1 perde Charles-Louis-Étienne Nuitter ve L'Epine 5 Ocak 1864 Paris, Théâtre des Bouffes Parisiens, Salle Choiseul
Les fées du Rhin "Romantik opera" 4 perde Charles-Louis-Étienne Nuitter 4 Şubat 1864 Viyana, Hof
Les géorgiennes "Opera bouffe" 3 perde Jules Moinaux 16 Mart 1864 Paris, Théâtre des Bouffes Parisiens, Salle Choiseul
"Le fifre enchanté" veya "Le soldat magicien" "Opera komik" 1 perde Charles-Louis-Étienne Nuitter ve Étienne Tréfeu 12 Temmuz 1864 Bad Ems
Jeanne qui pleure et Jean qui rit "Operet" 1 perde Charles-Louis-Étienne Nuitter ve Étienne Tréfeu 19 Temmuz 1864 Bad Ems
Güzel Helen (La belle Hélène) "Opera bouffe" 3 perde Henri Meilhac ve Ludovic Halévy 17 Aralık 1864 Paris, Théâtre des Variétés
"Coscoletto" oveya"Le lazzarone" "Opera komik" 2 acts Charles-Louis-Étienne Nuitter and Étienne Tréfeu 11 Temmuz 1865 Bad Ems
Les refrains des bouffes "Fantazi müzikal" 1 perde Librettosu kayıp 21 Eylul 1865 Paris, Théâtre des Bouffes Parisiens, Salle Choiseul
Les bergers "Opera komik" 3 perde Hector-Jonathan Crémieux ve Philippe Gille 11 Aralık 1865 Paris, Théâtre des Bouffes Parisiens, Salle Choiseul
Barbe-bleue "Opera bouffe" 3 perde Henri Meilhac ve Ludovic Halévy 5 Şubat 1866 Paris, Théâtre des Variétés
La vie Parisienne "Opera bouffe" 5 perde Henri Meilhac ve Ludovic Halévy 31 Ekim 1866 Paris, Palais Royal
La Grande-Duchesse de Gérolstein "Opera bouffe" 3 perde Henri Meilhac and Ludovic Halevy 12 Nisan 1867 Paris, Théâtre des Variétés
La permission de dix heures "Opera komik" 1 perde Mélesville ve Pierre Carmouche Temmuz 1867 Bad Ems
Robinson Crusoe "Opera komik" 3 perde Eugène Cormon ve Hector-Jonathan Crémieux 23 Kasım 1867 Paris, Opéra-Comique, Salle Favart
La leçon de chant électromagnétique "Müzikzl bouffonneri" 1 perde Ernest Bourget 20 Temmuz 1867 Bad Ems
Geneviève de Brabant (revize verziyon) 3 perde Étienne Tréfeu ve Hector Crémieux 26 Aralık 1867 Paris, Théâtre des Menus-Plaisirs
Le château à Toto "Opera bouffe" 3 perde Henri Meilhac ve Ludovic Halévy {6 Mayis 1868 Paris, Palais Royal
Le pont des soupirs (revize verziyon) 4 perde Hector-Jonathan Crémieux ve Ludovic Halévy 8 Mayis 1868 Paris, Théâtre des Variétés
L'île de Tulipatan "Opera bouffe" 1 perde Henri Charles Chivot ve Alfred Duru 30 Eylul 1868 Paris, Théâtre des Bouffes Parisiens, Salle Choiseul
La Périchole "Opera bouffe" 2 perde Henri Meilhac ve Ludovic Halévy 6 Ekim 1868 Paris, Théâtre des Variétés
Vert-Vert "Opera komik" 3 perde Henri Meilhac ve Charles-Louis-Étienne Nuitter 10 Mart 1869 Paris, Opéra-Comique, Salle Favart
La diva "Opéra bouffe" 3 perde Henri Meilhac ve Ludovic Halévy 22 Mart 1869 Paris, Théâtre des Bouffes Parisiens, Salle Choiseul
La princesse de Trébizonde "Opera bouffe" 2 perde Charles-Louis-Étienne Nuitter ve Étienne Tréfeu 31 Temmuz 1869 Baden-Baden
La princesse de Trébizonde (revize verziyon) 3 perde 7 Aralık 1869 Paris, Théâtre des Bouffes Parisiens, Salle Choiseul
Les brigands "Opera bouffe" 3 perde Henri Meilhac ve Ludovic Halévy 10 Aralık 1869 Paris, Théâtre des Variétés
Boule de neige (Barkoufun revize verziyonu) Charles-Louis-Étienne Nuitter ve Étienne Tréfeu 14 Aralık 1871 Paris, Théâtre des Bouffes Parisiens, Salle Choiseul
Le roi Carotte "Perili opera bouffe" 4 perde Victorien Sardou uyarı kaynağı E.T.A. Hoffmann 15 Ocak 1872 Paris, Théâtre de la Gaîté
Fantasio "Opera komik 4 perde Paul de Musset uyarı kaynağı A. de Musset }18 Ocak 1872 Paris, Opéra-Comique, Salle Favart
Fleurette (Fleurette, oder Trompeter und Näherin adıyla sahnelendi, 1872) "Opera komik" 1 perde Philippe August Pittaud de Forges ve M Laurencin 12 Mart 1872 Viyana, Carltheater
Le corsaire noir (Der schwarze Corsar adıyla sahnelendi, 1872) "Opera komik" 4 perde Charles-Louis-Étienne Nuitter, Étienne Tréfeu, ve Offenbach 21 Eylul 1872 Viyana, Theater an der Wien
Les braconniers "Opera bouffe" 4 perde Henri Charles Chivot ve Alfred Duru 29 Ocak 1873 Paris, Théâtre des Variétés
Pomme d'api "Operet" 1 perde Ludovic Halévy ve W Busnach 4 Eylul 1873 Paris, Théâtre de la Renaissance
La permission de dix heures (revize verziyon) Mélesville ve Pierre Carmouche 4 Eylul 1873 Paris, Théâtre de la Renaissance
La vie Parisienne (revize verziyon) 4 perde Henri Meilhac ve Ludovic Halévy 25 Eylul 1873 Paris, Théâtre des Variétés
La jolie parfumeuse "Opera komik" 4 perde Hector-Jonathan Crémieux and Ernest Blum 29 Kasım 1873 Paris, Théâtre de la Renaissance
La Périchole (revize verziyon) 3 perde Henri Meilhac ve Ludovic Halévy 25 Nisan 1874 Paris, Théâtre des Variétés
Bagatelle "Opera komik" 1 perde Hector-Jonathan Crémieux ve Ernest Blum 21 Mayis 1874 Paris, Théâtre des Bouffes Parisiens, Salle Choiseul
Madame l'archiduc "Opera bouffe" 4 perde A Millaud, Henri Meilhac and Ludovic Halévy 31 Ekim 1874 Paris, Théâtre des Bouffes Parisiens, Salle Choiseul
Whittington ( Le chat du diable olarak da 1893de sahnelendi) "Perili opera bouffe" 4 perde Charles-Louis-Étienne Nuitter ve Étienne Tréfeu 26 Aralık 1874 Londra, Alhambra
Geneviève de Brabant (ikinci revize verziyonu) 5 perde Étienne Tréfeu ve Hector Crémieux 25 Şubat 1875 Paris, Théâtre de la Gaîté
Les hannetons "Revü" 4 perde Grangé ve A Millaud 22 Nisan 1875 Paris, Théâtre des Bouffes Parisiens, Salle Choiseul
La boulangère a des écus "Opera bouffe" 4 perde Henri Meilhac ve Ludovic Halévy 19 Ekim 1875 Paris, Théâtre des Variétés
Le voyage dans la lune "Perili opera" 4 perde Eugène Leterrier, Albert Vanloo ve A.Mortier 26 Ekim 1875 Paris, Théâtre de la Gaîté
La créole "Opéra komik" 4 perde A.Millaud ve Henri Meilhac 3 Kasım 1875 Paris, Théâtre des Bouffes Parisiens, Salle Choiseul
Tarte à la crême "Vals" 1 perde A.Millaud 14 Aralık 1875 Paris, Théâtre des Bouffes Parisiens, Salle Choiseul
Pierrette et Jacquot "Operet" 1 perde 13 Ekim 1876 Paris, Théâtre des Bouffes Parisiens, Salle Choiseul
La boîte au lait "Opera bouffe" 4 perde Grangé ve J Noriac 3 Kasım 1876 Paris, Théâtre des Bouffes Parisiens, Salle Choiseul
Le docteur Ox "Opera bouffe" 3 perde A.Mortier ve Philippe Gille, uyarlama kaynağı: Jules Verne 26 Ocak 1877 Paris, Théâtre des Variétés
La foire Saint-Laurent "Opera bouffe" 3 perde Hector-Jonathan Crémieux ve A de Saint-Albin 10 Şubat 1877 Paris, Folies-Dramatiques
Maître Péronilla "Opéra bouffe" 3 perde Charles-Louis-Étienne Nuitter, P.Ferrier ve Offenbach 13 Mart 1878 Paris, Théâtre des Bouffes Parisiens, Salle Choiseul
Madame Favart "Opera komik" 3 perde Alfred Duru ve Henri Charles Chivot {28 Aralık 1878 Paris, Folies-Dramatiques
La marocaine "Opera bouffe" 3 perde 13 Ocak 1879 Paris, Théâtre des Bouffes Parisiens, Salle Choiseul
La fille du tambour-major "Opera komik" 3 perde Alfred Duru ve Henri Charles Chivot 13 Aralık 1879 Paris, Folies-Dramatiques
Belle Lurette "Opera komik" 3 perde Ernest Blum, E.Blau ve R.Toché 30 Ekim 1880 Paris, Théâtre de la Renaissance
Mam'zelle Moucheron "Operet bouffe" 1 perde Eugène Leterrier ve Albert Vanloo 10 Mayis 1881 Paris, Théâtre de la Renaissance

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]