Jürgen Rieger

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Jürgen Rieger

Jürgen Rieger (d. 11 Mayıs 1946 - ö. 29 Ekim 2009), Hamburglu zengin bir Alman neo-Nazi avukat.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Uzun yıllar boyunca neo-Nazi oluşumların içerisinde yer almıştır. İlk olarak 1960'lı ve 70'li yıllarda Artgemeinschaft Germanische Glaubens-Gemeinschaft isimli neo-Nazi örgütünde çalışmış, sonralarıysa 80'li ve 90'lı yıllarda Wiking-Jugend ve Özgürlükçü Alman İşçi Partisi (Freiheitliche Deutsche Arbeiterpartei) isimli neo-Nazi oluşumlarda aktif olmuştur. Son olarak 2006'da Almanya Ulusal Demokratik Partisi'ne (NPD) katılmış, 2007'de ise partinin Hamburg milletvekili olmuştur. Rieger, halkı ırkçı fikirlerle kışkırttığı ve yasak Nazi sembollerini kullandığı için hüküm giymiştir. Ayrıca, 1981'de Hamburg Bölge Mahkemesinde savaş suçundan dolayı yargılanan Arpad Wigand isimli eski bir SS subayının savunmasını yapmıştır.

Rieger, NPD ve diğer neo-Nazi oluşumlara yaptığı bağışlarla da tanınmıştır ve neo-Nazilere yaptığı parasal destek onu önemli bir şahsiyet haline getirmiştir. Neo-Nazi örgütlere yaptığı parasal desteğin toplam miktarı 500.000 Euro idi.

Rieger 2006 senesinde Almanya'nın kuzeyindeki Delmenhorst kentinde Stadtpark Oteli'ni satın alarak neo-Nazilerin hizmetine sunulacak bir okul yapmak istedi. Fakat otel, belediye, yerli ve göçmen sivil toplum örgütleri ve halkın katkılarıyla satın alınarak, neo-Nazi okulu yapılması önlendi. Ayrıca Rieger, Adolf Hitler ve Üçüncü Reich dönemiyle ilgili bir de müze kurmak için girişimde bulunmuştu.

Ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Rieger, 29 Ekim 2009'da bir inme geçirerek Berlin'de öldü.