Ivan Meštrović

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ivan Meštrović
Ivan Meštrovic, Zagreb (1928)
Genel bilgiler
Doğum15 Ağustos 1883(1883-08-15)
Vrpolje, Slavonya, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu
Ölüm16 Ocak 1962 (78 yaşında)
South Bend, Indiana, ABD
UyrukHırvat, ABD
AlanıHeykeltıraş, ressam, mimar
Sanat eğitimiSplit, Viyana, Paris
Katıldığı akımlarArt Nouveau, Sembolizm

Ivan Meštrović (Bu ses hakkındaOkunuş ) (15 Ağustos 1883; Vrpolje, Slavonya, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu - 16 Ocak 1962, South Bend, Indiana, ABD), Hırvat asıllı Amerikalı heykeltıraş, ressam ve mimar.

Köylü bir ailenin çocuğuydu. On üç yaşında bir mermercinin yanına çırak verildi. Üç yıl sonra Viyana Akademisi'ne girdi ve 1904'te mezun oldu. Yapıtlarını Viyana'da (Sezession sergilerinde), Londra'da (Earl's Court'ta açılan Avusturya Sergisi'nde), Münih'te, Venedik'te, Paris'te sergiledi. Auguste Rodin'in dikkatini çekti. Bir Hırvat sanat hareketinin öncüsü oldu. 1912'de Zagrep Akademisi'nin başına getirildi.

1947'de ABD'ye yerleşti, 1954'te bu ülkenin uyruğuna geçti ve ertesi yıl Notre Dame Üniversitesi'nde güzel sanatlar profesörü oldu. Ceviz ağacından yontarak İsa'nın Çarmıhtan İndirilmesi (Tate Galerisi, Londra) gibi pek çok dinsel kabartma ve figürler yaptı. 1947'de New York'taki Metropolitan Sanat Müzesi'nde Eyub ve Acı ile ağırlığı 5 tonu geçen Pieta gibi heykellerini sergilediği bir sergi açtı.

Mimarlık da yapan Meštrović'in Hırvatistan'ın Split kentindeki kendi tasarladığı evi bugün yapıtlarının sergilendiği bir müze olarak kullanılmaktadır.

Resim galerisi[değiştir | kaynağı değiştir]


Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]