Itırlı Bahçe

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Prens ve leydi

Itırlı Bahçe 15'inci Yüzyıl Arap Seks El kitabı (Orijinal Dili: Arapça-293 s.)

Şeyh Muhammed el-Nefzavi tarafından yazılmıştır.

Haçlı Seferlerinin savaşçı soyluları Avrupa'ya İslam Uygarlığı'nın hazinelerini götürürken şunları öğrenmiş olarak döndüler:

İslam'da sevişme bir sanat, cinsel ilişkiler bir bilimdir.

1991'de "müstehcenlik"ten toplanan bu kitap, dünyaca bilinen saygın bir belge olduğu anlaşıldığından, mahkemece aklanmıştır. Bu kitabın adı 2001'de, 49. Venedik Bienali'nde, T.C. Kültür Bakanlığı'nın desteğiyle, Beral Madra'nın küratörlüğünü yaptığı Türkiye pavyonunun adı olarak seçilmiştir.

Itırlı Bahçe "Sevgiye, sevişmeye adanan bir övgü, duygusal zevkler türküsü, bir esrik hülyalar derlemi, dil, doğubilim ve ruhbilim öğrencilerinin antropolojik ve etnolojik araştırmalarına önemli bir katkı" olarak tanımlanmıştır.Türkiye'de, daha önce müstehcen olması nedeniyle toplatılan bu kitap, 1922'de Prens Sabahaddin, Prof. Dr. Duygun Yarsuvat, Prof. Dr. Köksal Bayraktar ve Prof. Dr. Erol Cihan'ın bilirkişi olarak yer aldıkları İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde, cinsel konularda bilgi aktarıcı niteliği, 16. yüzyılın sosyal ve folklorik değerlerini aktarma niteliği ile saygın bir belge olması dolayısıyla aklanmıştır.