Israel Kamakawiwo'ole

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Israel Kamakawiwoʻole
Doğum adıIsrael Kaʻanoʻi Kamakawiwo'ole
Doğum20 Mayıs 1959(1959-05-20)
Ölüm26 Haziran 1997 (38 yaşında)
Başladığı yerHawaii, ABD
TarzlarHawaii Müziği

Israel Kamakawiwoʻole (d. 20 Mayıs 1959 - ö.26 Haziran 1997) Hawaiili müzisyen. 1993'te yayınlanan Facing Future adlı albümü ve içerisindeki "Somewhere Over the Rainbow" ve "What a Wonderful World" şarkıları ile yaptığı karışım sayesinde dünya çapında ünlendi. "Ukulele" adlı çalgı aletini mükemmel çalışıyla ve bu çalgı aletini diğer şarkı türlerinde kullanması ile "Iz", Hawai müziğine son 15 yılda en fazla etkiyi bırakan sanatçıdır.

Yaşam öyküsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Israel "Iz" Kaʻanoʻi Kamakawiwoʻole, Honolulu şehrinde doğdu. Ebeveynlerinin evlendiği yer olan Kaimuki'de büyüdü. 11 yaşında büyük kardeşi Skippy ile müziğe başladı. Yaşadığı yerde popüler olan ve Iz'in etkilendiği müzisyenler Peter Moon, Palani Vaughn ve Don Ho'dur.

Gençliğinde, Hilo şehrindeki Hawai Üniversitesinde okumak için ailesi ile Makaha kentine taşındılar. Orada Louis "Moon" Kauakahi, Sam Gray ve Jerome Koko ile tanıştı. Daha sonra kardeşi Skippy ve diğer üçü ile birlikte "Makaha Sons of Ni'ihau" adlı müzik grubunu kurdular. 1976'dan 1980'e kadar 15 başarılı albüm çıkardılar ve Hawai çapında ünlendiler.

1982'de Iz'in kardeşi Skippy Kamakawiwo'ole kalp krizi nedeniyle öldü. Aynı yıl Iz, çocukluk aşkı Marlene ile evlendi ve Brianna "Wehi" adlı bir kızları oldu. Iz, solunum yolu rahatsızlığı sebebiyle 26 Haziran 1997'de, 12:18'de, 38 yaşındayken hayata veda etti. Bu erken ölümün Iz'ın obezite sorunundan kaynaklandığı düşünülmektedir. Kendisinden başka yalnızca iki kişinin eriştiği bir onur olarak, naaşı bir süre Honolulu Capitol Binası'nda ağırlanmıştır. Külleri, Hawai'de bayrakların yarıya indirildiği 12 Temmuz 1997 tarihinde, yaklaşık 10.000 kişinin katıldığı büyük bir kutlama eşliğinde Pasifik Okyanusu'na dökülmüştür. Yumuşak sesi ve parçalarını kalbinin derinlerinden söylemesiyle Hawai müziğinin ruhunu en iyi yansıtan sanatçılardan biri kabul edilen Kamakawiwo'ole, ölümünden sonra ününü korumaya devam etmiş, film ve reklamlarda kullanılan müzikleri onun ölümsüzlüğünü tüm sevenlerine ispat etmiştir.

Albümleri[değiştir | kaynağı değiştir]